Ana içeriğe atla

KEDİLER İÇİN AŞI TAKVİMİ

Kediler İçin Aşı Takvimi

🔸Pati dostunuzun sağlığını kontrol altına almak adına, onun aşı takvimini takip etmeniz ve düzenli olarak veteriner hekim kontrollerini yapmanız son derece önemlidir.
🔸 Kedilerin hayatını riske atan birçok hastalık bulunmaktadır. Kedilere uygulanan aşılar ise, söz konusu hastalıkların oluşumunu ve riskini büyük ölçüde önlemeye çalışır.
 Özellikle yavru ya da yetişkin bir kediyi yeni sahiplendiyseniz uğramanız gereken ilk durak veteriner kliniği olmalıdır. Çünkü sahiplendiğiniz kedinin size rastlamadan önce kaptığı ve sizin haberdar olmadığınız bir hastalık kapmış olabilir. Yavru kedilerin güncel hiçbir rahatsızlığı olmasa bile, olası hastalıklara karşı bağışıklık geliştirebilmeleri için aşılanmaları gerekir.


Yavru Kedilere Hangi Aşılar Yapılmalı?

🔸Eğer bir yavru kediyi evlat edindiyseniz, (Aşılama, sütten kesilmemiş yavru Kedilere ve hamile Kedilere uygulanmamalıdır.) Veteriner Hekiminizin uygulayacağı ilk işlem (2 aylıktan büyük kedileri için) iç ve dış parazit aşısı olacaktır. Çünkü devamında gelecek aşıların kedinize sorunsuz şekilde yapılabilmesi için, kedinizin hiçbir şekilde paraziti ya da bir rahatsızlığı bulunmamalıdır.

🔸 İç parazit ilacı oral yolla ya da iğneyle uygulanabilir. Dış parazit için çoğunlukla tercih edilen yöntemse, kedilerin ensesine damlatılan ilaçlardır. Verilen ilacın dozu, kedinizin ağırlığı belirler.

🔸 İç ve dış parazit ilaçları verildikten sonra, kedinizin tuvaletini takipte etmeli, parazit döküp dökmediğini kontrol etmelisiniz.

🔸Sorunsuz geçen bir haftadan sonra, ilk aşılarını yaptırmak için yeniden veteriner hekime gidip birlikte bir program oluşturulmalısınız.

🔸Şimdi yavru kedilerin olması gereken ilk aşılar; 
🔹Karma
🔹 Kuduz 
🔹Lösemidir. 

🔸Karma ve lösemi aşıları çoğunlukla iki doz halinde yapılır. Söz konusu aşıların kedinize yapıldığı gün, kedinizde sersemleme, hafif ateş ve iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. Yine de bu tip belirtilerle karşılaşırsanız, veteriner hekiminizi bilgilendirmelisiniz.

🔸 Kuduz aşısının yapılması için kedilerin üçüncü ayını doldurmuş olması gerekir. Bu nedenle aşı takvimine öncelikle karma ve lösemi aşılarının ilk dozları ile başlanır. 

🔸Karma aşının içerisinde solunum yolu enfeksiyonlarına ve kedi gençlik hastalığına karşı bağışıklık geliştirmeye yardımcı bileşenler bulunur. Ayrıca aşıların her biri ve dozu için 7 - 10 gün arasında bekleme süresi olmalıdır. 

Yetişkin Kedilere Hangi Aşılar Yapılmalı? 

🔸Eğerki yetişkin bir kediyi evlat edindiyseniz ve ona yavruyken gerekli aşılar uygulanmadıysa, kedinizine az önce sözü geçen aşıların yapılması gerek.
Eğer kedinizin yavruyken aşılanıp aşılanmadığını bilmiyorsanız, bağışıklık sistemini ölçen testler aracılığıyla bu sorunun yanıtını bulabilirsiniz. 

Dış parazit asisindan önceki 3 gün ve sonraki 3 gün boyunca Kediler yıkanmamalıdır.Tüm aşılar gerçekleşene kadar, Kedinizin başka canlılarla temasına izin vermeyin. Aşılama işlemi tamamen bittikten sonra dışarı salabilir, diğer canlılarla temasına izin verebilirsiniz.





Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklarla doğum yapabilir.

KEDİLERİN ÇENELERİNİN ALTINDA BELİREN SİYAH NOKTALAR

KEDİLERİN ÇENELERİNİN ALTINDA BELİREN SİYAH NOKTALAR  🔸Çenenin altında beliren siyah noktalar kedi aknesi olup bir çoğumuzun duymadığı bir deri hastalığıdır.  🔸Kedi aknesi lokalize bir enfeksiyondur ve neredeyse her zaman çene bölgesini etkiler. Genellikle çenede küçük, yağlı siyah tıkaçlar olarak başlar - siyah noktalara çok benzer - bazen iltihaplı püstüllere veya sivilcelere ilerler. NEDENLERİ 🔸Çene altında siyah nokta halinde kendini gösteren kedi aknesi bir çok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir.  ▪️Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu kedilerde görülebilir. ▪️Stres, aknenin oluşmasını etkileyen diğer faktörlerin başında yer alır. ▪️Kıl foliküllerinden kaynaklanabilir. Çene bölgesini tımar etmek kedicik için zordur, bu da kir ve yağ birikmesine ve nihayetinde akneye yol açabilir. ▪️Hormonal problemler ▪️Vücudun normal dışı yağ üretimi aknelerin ortaya çıkmasına zemin hazırlarken bazı dış etkenlere bağlı olarak da şekillenebilmektedir. Bunlar;  🐾 Mama ve su k

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip tümörler, başıboş, gezici köpeklerde ve barınaklarda ya