Ana içeriğe atla

KÖPEKLER İÇİN AŞI TAKVİMİ

Köpeğinizin Aşıları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Köpeginizi aşılayarak, onu birçok tehlikeli ve hatta ölümcül hastalıktan korumuş olursunuz . Köpeğinizi ciddi hastalıklardan koruyabilecek bir dizi  aşı vardır.

Köpek Aşıları Nedir ve Neden Önemlidir?

Aşılar, bir köpeğin bağışıklık sistemini hastalığa neden olan organizmaların herhangi bir istilasına karşı savunmaya hazırlamaya yardımcı olur. Aşılar, bir köpeğin bağışıklık sisteminde hastalığa neden olan organizmaları taklit eden, ancak aslında hastalığa neden olmayan antijenler içerir. Yavru köpek aşılarının ve köpek aşılarının amacı, mevcut antijenleri tanımasını sağlayarak bağışıklık sistemini hafifçe uyarmaktır. Bu şekilde, bir köpek gerçek hastalığa maruz kalırsa, bağışıklık sistemi onu tanıyacak ve bu nedenle onunla savaşmaya veya en azından etkilerini azaltmaya hazır olacaktır. Boylece köpeğinizi bu gibi hastalıklar ile karşılaşacak olsa bile hafif bir şekilde atlatmış olacaktır.


🩺 Basit bir derialti uygulaması ,köpeğiniz acı hisettmez .

Temel Köpek Aşıları Nelerdir?

Temel köpek aşıları , öncelikle köpeğinizin bir hastalığa maruz kalma riski, hastalığın şiddeti ve diğer köpeklere ve ayrıca insanlar dahil diğer hayvan türlerine bulaşma riskine bağlı olarak tüm köpekler için hayati önem taşımaktadır.

Köpeklere yapılacak temel aşılar :

  • Köpek Parvovirüs
  • Köpek Hastalığı
  • Hepatit
  • Kuduz

Temel olmayan  aşılar ise  şunları içerir:

  • Bordetella
  • Köpek Gribi (köpek gribi)
  • Leptospirosis
  • Lyme aşısı

🩺Bu aşılar Temel olarak kabul edilmese de, bu bulaşıcı hastalıklara maruz kalabilecek köpeklerin çoğu için çok önemlidir. ⛑️

 Kuduz aşısıni köpeğinize yaptırmanız artık zorunlu gibi bir durumdur. Köpek sahipleri, köpeklerini ve yavrularını periyodik olarak kuduza karşı aşılatmalıdır. 

Yavru köpeklerde kuduz aşısı genellikle 16. haftada (15. haftadan daha erken olmamak üzere) yapılır ve kuduz aşısı bir yıl boyunca uygulanmaz. Yetişkin köpekler için kuduz aşısı yıl bir kere uygulanir. 


İsteğe Bağlı Köpek Aşıları Var mı?

Yavru köpek aşıları ve köpek aşıları, köpeğinizin genel sağlığı ve sağlığı için çok önemli olsa da, her köpek yavrusu veya köpeğin her hastalığa karşı aşılanması gerekmez. Bazı köpek aşıları yalnızca aşağıdakileri içeren faktörlere bağlı olarak uygulanmalıdır:

  • Yaş
  • Tıbbi geçmiş
  • Çevre
  • Seyahat alışkanlıkları
  • Yaşam tarzı

Yavru Köpek Aşılarına Ne Zaman Başlanmalı

Genel olarak, bir köpek yavrusunu alır almaz (bu genellikle 6 ila 8 hafta arasındadır) ve daha sonra son turu tamamlayana kadar yaklaşık dört aylık olana kadar her üç haftada bir aşılara başlamalıdır. Genel olarak, yavru köpeğin annesi sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahipse, emzirirken büyük olasılıkla anne sütünde antikorlar alır. Bir köpek yavrusu anne sütünden ayrıldıktan sonra aşılara başlanmalıdır.⛑️

Yavru Köpek Aşılama Programı

Yavru köpekler için tipik olarak aşağıdaki aşılama programını öneririm:

  • 7-9 hafta: DA2PP, Bordetella (Oral)
  • 10-12 hafta: DA2PP, Leptospirosis
  • 13-15: DA2PP, Leptospirosis, Bivalent Canine Influenza, Lyme Hastalığı
  • 16-17: DA2PP, Bivalent Canine Influenza, Lyme Hastalığı, Kuduz
  • Lyme hastalığı aşıları, köpeğin yaşam tarzına bağlı olarak verilmektedir.

* DA2PP - distemper, Adenovirüs Tip 2 , parvovirüs, parainfluenza.

Yavru köpek aşısı programınızı güncel tutmak önemlidir. Yavru köpek aşılarının, uygun aşılar olmadan meydana gelebilecek birçok önlenebilir hastalık ve hastalıkla mücadele ettiği tıbbi olarak kanıtlanmıştır. Bir köpek yavrusu aşısı programına bağlı kalmak, sorumlu köpek bakımı ile eş anlamlıdır. Yavru köpeğiniz, sağlıklı ve yaşam boyu mutlu olmak için her şansı hak eder ve aşılar önemli bir rol oynar. Bu kadar kolay önlenebilir olduklarında, yavru köpeğinizin bu korkunç hastalıklardan birine yakalanma riskini göze almayın.🥰

Yetişkin köpek Aşılama Programı

Yavru köpeğiniz yetişkinliğe ulaştığında ve tüm temel köpek aşıları uygulandığında, Veteriner Hekiminiz yetişkin bir köpek aşılama programı uygulamaya başlayabilir. Bir yetişkin köpek aşılama programı, yavrulara uygulanan aynı tip DA2PP aşısının kombinasyonları olan periyodik yetişkin güçlendiricilerden * ve birkaç başka ilaveden oluşur.

 Köpeğin yaşam tarzı bu aşıları gerektiriyorsa, DA2PP, Leptospirosis ve Kuduz aşılarının yanı sıra Canine Influenza ve Lyme aşılarını güçlendirmenizi öneririm.⛑️


Her Aşının Etkili Olduğu Zaman Miktarı Aşağıdaki gibidir:

  • DA2PP - 1 yıl
  • Kuduz - 1 yıl
  • Leptospirosis - 1 yıl
  • Köpek Gribi - 1 yıl
  • Lyme Hastalığı - 1 yıl
  • Bordetella - Oral (Kennel Cough) - 1 yıl

Köpek Aşılarıyla İlişkili Yan Etkiler ve Riskler

Aşıların faydaları risklerden çok daha ağır basmaktadır. Köpek aşılarına karşı olumsuz  reaksiyonlar nadirdir. Bununla birlikte, herhangi bir ilaç veya aşılama protokolünde olduğu gibi, köpek aşıları ve köpek aşıları bazı yan etkilere neden olabilir. Aşılamadan sonra onları bir süre izlemeniziv tavsiye ederim.

Eğer ki Köpeğiniz aşıdan sonra aşağıdaki semptomları gösteriyorsa derhal vetetiner hekiminize bilgi verin. 

Semptomlar şunları içerebilir:

  • Ateş
  • Halsizlik
  • İştah kaybı
  • Yüz veya pençe şişmesi ve / veya kurdeşen
  • Kusma
  • İshal
  • Enjeksiyon bölgesi çevresinde ağrı veya şişlik
  • Çökme, nefes almada zorluk ve nöbetler (anafilaktik şok)

Köpeğinizde insan aşılarında olduğu gibi, hafif semptomlar göz ardı edilebilir. Reaksiyonların çoğu hafif ve kısa sürelidir. Yavru köpekte veya yetişkin  köpekte aşılamadan sonra yüz şişmesi kusma veya uyuşukluk gibi daha şiddetli bir reaksiyondan görüyorsanız derhal veteriner hekiminiz ile  iletişime geçmelisiniz.


Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklarla doğum yapabilir.

KEDİLERİN ÇENELERİNİN ALTINDA BELİREN SİYAH NOKTALAR

KEDİLERİN ÇENELERİNİN ALTINDA BELİREN SİYAH NOKTALAR  🔸Çenenin altında beliren siyah noktalar kedi aknesi olup bir çoğumuzun duymadığı bir deri hastalığıdır.  🔸Kedi aknesi lokalize bir enfeksiyondur ve neredeyse her zaman çene bölgesini etkiler. Genellikle çenede küçük, yağlı siyah tıkaçlar olarak başlar - siyah noktalara çok benzer - bazen iltihaplı püstüllere veya sivilcelere ilerler. NEDENLERİ 🔸Çene altında siyah nokta halinde kendini gösteren kedi aknesi bir çok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir.  ▪️Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu kedilerde görülebilir. ▪️Stres, aknenin oluşmasını etkileyen diğer faktörlerin başında yer alır. ▪️Kıl foliküllerinden kaynaklanabilir. Çene bölgesini tımar etmek kedicik için zordur, bu da kir ve yağ birikmesine ve nihayetinde akneye yol açabilir. ▪️Hormonal problemler ▪️Vücudun normal dışı yağ üretimi aknelerin ortaya çıkmasına zemin hazırlarken bazı dış etkenlere bağlı olarak da şekillenebilmektedir. Bunlar;  🐾 Mama ve su k

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip tümörler, başıboş, gezici köpeklerde ve barınaklarda ya