Ana içeriğe atla

ORAL PAPİLLOMATOZİS

ORAL PAPİLLOMATOZİS 

Oral papilloma immunolojik olarak gelişimini tamamlamamış genç köpeklerin ağız mukozası epitelyumunda COPV (canin oral papilloma virus) tarafından oluşturulan benign karakterli bir tümördür.

BELİRTİLERİ 
Genellikle dudak ve bukkal mukozaya yerleşirler. Bazen dil, damak, farenks ve epiglottise kadar yayılarak solunumu güçleştirebilir ve yiyecek alımını kısıtlayabilirler. Virus enfekte köpeklerin sağlamlarla teması ile geçmektedir. Virusun inkubasyon süresi 4-8 hafta kadardır. Papilomatozis virusu çevre koşullarına karşı çok dirençlidir ve dezenfektanlar ile elimine edilmesi oldukça zordur. Köpek dışındaki hayvanlar bu virusa karşı duyarlı değildir. Papilomatozis geçirmiş köpekler doğal bir bağışıklık kazanırlar.

TEDAVİ 
Oral papillomatozis sağaltımında birçok sağaltım seçeneği mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de immunmediator olan levamizol'dür. Levamizol antelmentik olarak kullanılan bir ilaçtır. Levamizol'ün immun sistemi baskılanmış hastalarda gecikmiş aşırı duyarlılık reaksiyonlarını tamir ettiği gösterilmiştir.

Oral papilomatozis sağaltımında aşılama geleneksel sağaltım yöntemini oluşturur. Yaygın papillomatozis için kullanılan bir diğer sağaltım yöntemi de kemoterapidir. Kemoterapi ilaçları tümörlü hücreleri öldürürken vücudun normal hücrelerini de etkilemektedir. Bu durum çoğunlukla geçici olan yan etkilere neden olabilir. Kemoterapi amacıyla vincristine, cyclophosphamide, adriamycin, methotrexate gibi kemoterapotik ajanlar kullanılmaktadır. Cyclophosphamide esas olarak karaciğerde mikrozom oksidaz sisteminin etkisi ile transforme olarak alkilleyici aktif metabolitlere dönüşür. Bu metabolitler hızla prolifere olan dokular, özellikle habis hücreler ile etkileşime girerler. Etki mekanizmasının tümör hücresi DNA sarmalları arasında çapraz bağlar oluşturmak şeklinde olduğu sanılmaktadır.







 

Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklarla doğum yapabilir.

KEDİLERİN ÇENELERİNİN ALTINDA BELİREN SİYAH NOKTALAR

KEDİLERİN ÇENELERİNİN ALTINDA BELİREN SİYAH NOKTALAR  🔸Çenenin altında beliren siyah noktalar kedi aknesi olup bir çoğumuzun duymadığı bir deri hastalığıdır.  🔸Kedi aknesi lokalize bir enfeksiyondur ve neredeyse her zaman çene bölgesini etkiler. Genellikle çenede küçük, yağlı siyah tıkaçlar olarak başlar - siyah noktalara çok benzer - bazen iltihaplı püstüllere veya sivilcelere ilerler. NEDENLERİ 🔸Çene altında siyah nokta halinde kendini gösteren kedi aknesi bir çok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir.  ▪️Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu kedilerde görülebilir. ▪️Stres, aknenin oluşmasını etkileyen diğer faktörlerin başında yer alır. ▪️Kıl foliküllerinden kaynaklanabilir. Çene bölgesini tımar etmek kedicik için zordur, bu da kir ve yağ birikmesine ve nihayetinde akneye yol açabilir. ▪️Hormonal problemler ▪️Vücudun normal dışı yağ üretimi aknelerin ortaya çıkmasına zemin hazırlarken bazı dış etkenlere bağlı olarak da şekillenebilmektedir. Bunlar;  🐾 Mama ve su k

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip tümörler, başıboş, gezici köpeklerde ve barınaklarda ya