31 Mayıs 2021 Pazartesi

VETERİNER HEKİM KİMDİR, NEDİR VE NELER YAPAR


            ⛑️ VETERİNER HEKİM ⛑️
 
Tıp Doktorları İnsanı, Veteriner Hekimler İnsanlığı Tedavi Eder.
 Latincesi “Medicina Hominem Curat, Veterinaria Humanitatem“ olan bu söz milattan önce söylenmiştir. ... 

Bir evcil hayvan aşığıysanız, sevgili hayvanınızı veteriner hekime götürmeyi biliyor olabilirsiniz ama veteriner hekimler hakkında ne biliyorsun? 
Bazılarının doğrudan hayvanlarla bile çalışmadığını öğrenmek sizi şaşırtabilir.
Veteriner hekimler sektör olarak farklı farklı alanlarda çalışabilirler.Bu geniş, çeşitli çalışma alanları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.🧐

         ⛑️Veteriner Hekim Kimdir ⛑️

🔵Veteriner Hekim , birincil sorumluluğu hayvanların ve insanların sağlığını ve refahını korumaya Ant içmiş  bir sağlık çalışanıdır.
🔵Veteriner Hekim, hayvan hastalıklarının teşhis ve kontrolünü yapan, hasta ve yaralı hayvanları tedavi eden, hayvan hastalıklarının ("zoonozlar") insanlara bulaşmasını önleyen ve sahiplerine evcil hayvanların ve çiftlik hayvanlarının uygun bakımı konusunda tavsiyelerde bulunan bilim insanıdır.
🔵Ayrıca veteriner hekim  Gıda amaçlı üretilen hayvanlarının sağlığını koruyarak güvenli bir gıda tedariki de sağlamakta görevlidir.
🔵Son olarak  Bir veteriner hekim, yaban hayatının korunması ve muhafazasına, halk sağlığında da görevli hekimdir.

Türkiye'de yaklaşık 50 bin den fazla Veteriner Hekim profesyonel olarak faaliyet göstermektedir.
 🔵Özel klinik uygulama, öğretim, araştırma, devlet hizmeti, halk sağlığı, askerlik hizmeti, özel sektör ve diğer alanlarda çok çeşitli hizmetlerde çalışmaktadırlar. 
Veteriner hekimlerin yaklaşık% 60'ı özel klinik muayenehanelerde çalışmaktadır. Bunların yaklaşık% 60'ü, yalnızca evcil hayvanları tedavi ettikleri özel olarak küçük hayvan uygulamaları ile uğraşmaktadır. veteriner hekimler hayvanlarla çalışıyorlar, ancak veteriner hekimlerin yaptıkları mesleki uygulamaların yaninda  evcil hayvan sahipleriyle çalışmak, birçok  hekim için işin en önemli kısımlarından birini kapsamaktadır.

          ⛑️ Klinik Dışında Bir Veteriner Hekim Başka Nerde Çalışabilir ⛑️


Yüzeysel olarak sıralarsak;
 
📌Farmasötik ve özel araştırma laboratuvarlarında.
📌Üniversitelerde (okutman, araştırmacı, öğretim görevlisi )
📌Çeşitli devlet kurumlarında ( Tarım Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Belediyeler, Askeriye, Barınaklar, Hayvanat bahçeleri, Laboratuvar merkezleri ...)
📌Özel sektörde ( çiftlikler , mezbahaneler ,üretim yerleri , fabrikalar ....)
gibi yerlerde Veteriner Hekimlere çok miktarda ihtiyaç vardır. 
 
Veteriner hekimler şunları yapabilir:
 
🐾Araştırmada kullanılan hayvanların barınması, beslenmesi, yetiştirilmesi ve genel sağlığını denetlemek,
🐾Hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalıkları tedavi etmek ve kontrol altına almak için yeni ve iyileştirilmiş yöntemler aramak için aşılar ve diğer biyolojik ajanlar geliştirmek ve test etmek,
🐾Hastalığın, bağışıklığın ve sağlığın doğasını daha iyi anlamak için temel ve uygulamalı araştırmalar yaparlar.

             ⛑️Halk Sağlığında veteriner hekimlerin görevi ⛑️

🔵Türkiye'nin her bölgesinde , hayvan hastalıklarını kontrol etmeye yardımcı olan ve tavsiyelerde bulunan veteriner hekimleri vardır. Halk sağlığı görevlileri olarak, veterinerler hekimler süt, kümes hayvanları ve et ürünlerini inceleyebilir, çiftlik hayvanlarını hastalık açısından test edebilir ve hayvanların taşınmasını denetleyebilir. Halk sağlığı veteriner hekimleri genellikle gıda kaynaklı hastalıkları araştırır, su güvenliğini değerlendirir ve biyolojik ve çevresel kontaminasyonun etkilerini inceler.

       ⛑️Sanayi sektöründe Veteriner Hekimler Ne Yaparlar⛑️

🔵Veteriner hekimler, birçok fabrikada sorumlu yönetici olarak istihdam edilebilirler ; çiftlik, mandıra, kümes hayvanı çiftlikleri ve et işleme tesislerinde çalışabilirler. Ayrıca yem üretim, kedi-köpek mama üretim yerleri, kedi-köpek çiğneme ürünleri yapan fabrikalar, alabalık çiftlikleri ve ilaç üretimi yapan fabrikalarda çalışabilmektedir.

          ⛑️Veteriner Hekim Olmak İçin Gerekli Eğitimler ⛑️
 
🔵Veteriner hekim olmak için, öncelikle hayvanlara karşı doğuştan gelen bir sevgi yardım etme gibi duygunuzun olması ve hayvanlardan korkmamaniz gerekmektedir. 
🔵Veteriner fakültesi için lisede sayısal ve fen derslerinden başarılı olmaniz gerekmektedir. Üniversitede veterinerlik ( veteriner hekimi ) bölümünun eğitim süresi beş (5) yıl sürer. Son dönem intörnlük eğitimi alan öğrenciler, yüksek lisans derecesiyle mezun olur.
🔵Türkiye'de 28 Üniversitede Veteriner Hekimliği bölümü bulunmaktadır.
Veterinerlik bölümünü kazandıktan sonra, ilk birkaç yılınızı kampüste sağlık dersleri  ( Fizyoloji, Patoloji, Cerrahi, Doğum , Dahiliye  Mikrobiyoloji, Anatomi, Radyoloji, Parazitoloji, Hayvan Sağlığı ve Farmakoloji) alarak geçireceksiniz.
Son yılınızda, çeşitli ortamlarda uygulamalı deneyim kazanmak için zamanınızı klinik rotasyonlarda geçireceksiniz. Öğrenciler, küçük ve büyük hayvan tıbbı ve cerrahisi, radyoloji ve görüntüleme, anesteziyoloji, dermatoloji, acil bakım, vahşi yaşam tıbbı ve kardiyolojiyi içerebilecek bir dizi gerekli rotasyonu tamamlamalıdır. Öğrencilerden ayrıca seçmeli rotasyonları tamamlamaları beklenmektedir.

          ⛑️Veteriner Hekimlerde Olması Gereken Özellikler⛑️
 
 🔵Bir mesleği yapmak için belirli bilgi, beceri ve yeteneklerinin olması gerekmektedir. 
🩺Bir veteriner hekim öncelikle  hayvanlardan korkmayan onlar ile zaman geçirmesini çok seven onlara herzaman  yardım eden,   bu mesleği 8 saatlik bir iş olarak değil de hayatının her anına sığdıran biri olması lazim.
🔵Veteriner Hekim , şefkatli, karar verme becerileri hızlı, el becerisi ve sağlam iletişim becerilerine sahip biri olmalı.

 🔵Hayvanlara karşı tutku duyması ve merhamet beslemesi beklenen Veteriner Hekiminin diğer özellikleri şunlardır;

🐾Cerrahi manevralar yapabilecek el kabiliyetine sahip olmak,
🐾Hayvan sahiplerin endişelerini dinleyip, empati kurabilmek,
🐾Hayvan sahipleriyle görüşerek, hayvanın gereksinim duyduğu yardımı belirleyebilmenin yanı sıra, tanının ne olduğunu ve tedavinin nasıl uygulanacağını net bir şekilde açıklayabilecek sözlü iletişim kabiliyetine sahip olmak,

            ⛑️ Üniversiteden mezun olduktan sorna ne yapabilirim ⛑️


🩺Veteriner fakültesinde beş (5) yıl okuduktan sonra Yüksek Lisans derecesiyle mezun olup pratisyen hekim olarak göreve başlar.

🔵Çalışma yerleri olarak ;

1-)Kendinize bir klinik açıp  hangi alanda ( büyükbaş ,küçükbaş , kanatlı , at ) kendinizi gelistirmek ve çalışmak isterseniz o yolda ilerleyebilirsiniz.

2-)KPSS sinavina girerek Tarım ve Orman Bakanlığında Veteriner hekim olarak çalışabilirsiniz.

3-)Hayvanat bahçelerinde veteriner hekim olarak çalışabilirsiniz.

4-)Belediyelerin Veteriner işleri ve fen müdürlüklerinde veteriner hekim olarak çalışabilirsiniz.

6-)Büyük çiftliklerde çiftlik hekimi olarak çalışabilirsiniz 

7-)Özel sirketlerde danışmanlık yapabilirsiniz.

8-)Belediyelerin barinaklarinda veteriner hekim olarak çalışabilirsiniz.

⛑️ Veteriner hekimliği, tarihi insanlık tarihi kadar eski bu mesleğin mensubu ve yaratılanı yaratandan dolayı sevmeyi öğütleyen bir inancın fertleri olarak özünde insanlara hizmet gerçeğini barındıran bu nezih mesleği yapmak isteyebileceğiniz bir alan gibi geliyorsa, mesleğin beşeri hekimligi kadar stresli,  zamansız, ağır bir meslek oldugunu bildiğinizden emin olun ve aramızda sizi görmekten mutluluk duyarız.

KÖPEKLERDE VESTİBÜLER HASTALIĞI NEDİR VE TEDAVİSİNDE NELER YAPILMALI


KÖPEKLERDE VESTİBÜLER HASTALIK

🔸Hiç sarhoş görünen bir köpek fark ettiniz mi? Köpeğin başı dönebilir ve bir tarafa düşebilir. Baş ve gözler alışılmadık bir pozisyonda olabilir. Köpek de kusuyor olabilir. Bu belirtiler vestibüler disfonksiyon ile uyumludur. 
Köpeğinizin vestibüler bir sorunu olduğunda ne olur?

Köpeklerde Vestibüler Hastalık Nedir?

🔸Vestibüler (sinir) sistemde bir sorun olduğunda vestibüler hastalık ortaya çıkar. Vestibüler sistem, denge ve göz hareketlerini kontrol eden sinir sisteminin bir parçasıdır. İç kulağı, beyin sapını, beynin vestibulocerebellum adlı bir bölümünü ve vestibulocochlear sinir adı verilen bu bölgedeki bir kraniyal siniri içerir. Vestibüler sistem, hayvanların (insanlar dahil) dengesini korumasını ve baş pozisyonuna göre kendilerini yönlendirmelerini sağlar. Ayrıca gözlerinin başları dönmeden hareketi takip etmelerini sağlar.

🔸Bu alanlardan biri veya daha fazlası bozulursa, köpek vertigo belirtileri gösterecek ve bir tür vestibüler disfonksiyona sahip olduğu düşünülmektedir.

Köpeklerde Vestibüler Hastalık Belirtileri

🔹Ataksi (sarhoşluk / baş dönmesi / denge kaybı)
🔹Ayakta durma veya yürümede yetersizlik veya isteksizlik
🔹Bir tarafa düşmek
🔹Baş eğme (genellikle sadece bir tarafa)
🔹Nistagmus (hızlı istemsiz göz hareketleri)
🔹Bulantı, kusma
🔹Yüz sarkması veya felç
🔹Horner sendromu (sadece bir gözü etkileyen işaretlerin bir kombinasyonu)

🔸Vestibüler disfonksiyonlu köpeklerin çoğu ilk önce sarhoş ve şaşkın görünecektir. Bunun nedeni, vestibüler sistemdeki problem nedeniyle baş dönmesi yaşamalarıdır. Vestibüler hastalık bazen felç olarak yanlış yorumlanır, ancak genellikle nedeni bu değildir.


Köpeklerde Vestibüler Hastalığın Nedenleri :

🔸Vestibüler disfonksiyon, vestibüler sistemde bir rahatsızlık olduğunda ortaya çıkar. Sorun iç kulakta, beyinde veya her ikisinde birden ortaya çıkabilir. Bunun olmasının birkaç olası nedeni vardır.

🔹İç / orta kulak enfeksiyonu (iltihap, iç kulaktaki sensörlere zarar verir)
🔹Beynin veya iç kulağın bir sinire veya diğer önemli bir kısmına baskı yapan tümör veya kist
🔹Beyin ve  iç kulakta travma / yaralanma
🔹Hipotiroidizm (yaygın bir hastalık, ancak vestibüler disfonksiyonun nadir bir nedeni)
🔹Vasküler kaza veya felç (vestibüler hastalığın nadir bir nedeni)
🔹İdiyopatik vestibüler sendrom

🔸İdiyopatik vestibüler sendrom bazen "yaşlı köpek vestibüler sendromu" olarak adlandırılır. Bu, bilinen bir nedeni olmayan vestibüler hastalığı ifade eder. En çok yaşlı köpeklerde görülür ve tipik olarak kendi kendine düzelir.

Köpeklerde Vestibüler Hastalığın Tedavisi

🔸Vestibüler hastalık için tedavi seçenekleri, sorunun nedenine bağlıdır.
İdiyopatik vestibüler sendrom durumunda tedavi, belirtiler kendiliğinden düzelene kadar destekleyici bakımı içerir.

🔸 Meclizin gibi anti-vertigo ilaçları genellikle bulantı önleyici ilaçlarla birlikte reçete edilir. Nedeni inme veya vasküler olduğunda tedavi benzerdir.

🔸Vestibüler sistemde travma yaşayan köpekler, destekleyici bakımla iyileşebilir (idiyopatik vestibüler sendromlu köpekler gibi). Bazılarına hasarı onarmak için ameliyat yapılabilir.

🔸Vestibüler hastalık hipotiroidizme ikincil ise, veteriner tiroid takviyesine başlayacaktır. İlaç işe yaramaya başlayana kadar ilk başta destekleyici bakıma ihtiyaç duyulabilir.

🔸Köpeğin iç veya orta kulak enfeksiyonu varsa, tedavi, enfeksiyonların kaynağını ortadan kaldırmak için kulak ilaçları ve oral ilaçlar (genellikle bakteri ve maya aşırı büyümesi) içerebilir. Köpeklerin kulaklarında genel anestezi altında çıkarılması gereken kalıntılar olabilir.

Köpeklerde Vestibüler Hastalık Nasıl Önlenir

🔸Ne yazık ki, köpeklerde vestibüler sorunları önlemenin kesin bir yolu yoktur. 
Köpeğiniz kulak enfeksiyonlarına yatkınsa, veteriner onaylı bir temizleyiciyle düzenli kulak temizliği kulak enfeksiyonlarının gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Yıllık veya iki yılda bir yapılan veteriner muayeneleri ve laboratuvar testleri, köpeğinizin vestibüler disfonksiyon geliştirmeden önce veterinerinizin ince değişiklikleri tespit etmesine yardımcı olabilir.

🔸Köpeğinizde vestibüler hastalık belirtileri fark ederseniz, geçmesini beklemeyin. Köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede Veteriner Hekime götürmeniz lazım. Altta yatan neden ne kadar çabuk bulunursa, köpeğiniz uygun tedaviyi o kadar hızlı alabilir.

25 Mayıs 2021 Salı

KEDİLERDE OBEZİTE SORUNU

KEDİLERDE OBEZİTE SORUNU

⛑️ Obezite, ideal vücut ağırlığının yüzde 15 ila 20'si kadar fazla kilolu olarak tanımlanır. 
Türkiye'de evcil hayvan nüfusunun yaklaşık  yüzde 45'i obez, bu durum kediler ve köpekler arasında  beslenme bozukluğu sonucu meydana gelmektedir.
 
Kedimin aşırı kilolu olup olmadığını nasıl anlarım?

İnsanlarda, yayınlanmış grafikler, belirli bir vücut boyutu için ideal kilonun belirlenmesinde yardımcı olabilir. Evcil hayvanlarımızın vücut ölçüleri ve şekilleri önemli ölçüde değiştiğinden, çizelgeler o kadar kullanışlı değildir. Bunun yerine, bir Vücut Kondisyon Puanı (BCS) kullanarak evcil hayvanları görsel olarak derecelendiririz.
Vücut kondisyon puanı (BCS) nedir?

BCS, bir hayvanın ağırlık seviyesini standartlaştırmak için kullanılan biraz öznel bir derecelendirmedir. Evcil hayvanlar 9 üzerinden 1 ile 9 arasında puanlanır ve 5/9 ideal vücut ağırlığıdır.
 
🙀Örneğin, çok ince bir kedinin (1/9) görünür kaburgaları, omurgası ve kalça kemikleri olacaktır. 
🙀Çok obez bir kedinin (9/9) kaburgalarının üzerinde bir yağ tabakası, kalçalarının önünde ve boynunun yakınında yağ birikintileri ve şişkin bir karın olacaktır. 
😻İdeal vücut ağırlığına (5/9) sahip bir kedinin, bir yağ tabakasından geçmeden kolayca hissedilen kaburgaları, yandan bakıldığında sıkışan bir karın ve görünür bir son kaburga kemiği olacaktır.

Kedim neden aşırı kilolu?

Evcil hayvanlar, kullandıklarından daha fazla kalori tükettiklerinde aşırı kilolu hale gelirler. Bu fazla kaloriler vücutta yağ olarak depolanır. Bir kedinin sahip olduğu yağ hücresi sayısı, kedi yavrusu iken belirlenir. Her hücre, hücre içinde depolanan yağ miktarına bağlı olarak büyüyebilir veya küçülebilir. Yağ hücreleri oluştuktan sonra kalıcıdırlar. Bu nedenle, yavru kedilerde kilolu hale gelen kediler, kilo vermekte veya kaybetmekte daha fazla sorun yaşar ve yetişkinlikte obez olma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle obezitenin erken yaşta önlenmesi çok önemlidir.
 

Kedim obeziteye yatkın olabilir mi?

Hayvanları obeziteye yatkın hale getirdiği gösterilen çeşitli tıbbi olmayan faktörler vardır. Bunlar arasında erken başlangıçlı obezite, yaşlılık, fazla kilolu sahipler, hareketsiz bir yaşam tarzı (özellikle ev kedileri için yaygındır), yiyecek için rekabet ve serbest beslenen diyet (yemekle beslenmenin aksine) yer alır.
Dişi kediler  tipik olarak obeziteye erkek kedilerden daha yatkındır ve genetik de bir faktör olabilir.
 

Fazla kilolu kedimin sağlık riskleri nelerdir?

Aşırı kilolu evcil hayvanlar, cilt enfeksiyonları, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, bağışıklık bastırma, diabetes mellitus, ortopedik ve artritik bozukluklar ve bazı kanser türleri dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları açısından risk altındadır. Fazla kilolu kediler genellikle hepatik lipidoza (yağlı karaciğer hastalığı) ve aynı zamanda alt idrar yolu problemlerine eğilimlidir.

Kilolu kedimin Kilo vermesinin faydaları nelerdir?

Kilo kaybı, birçok nedenden dolayı evcil hayvanınızın yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacaktır.
 
📌Eklemlerdeki stresi azaltabilir (özellikle artritli evcil hayvanlar için önemlidir),
📌Muayene ve cerrahi prosedürleri kolaylaştırmaya yardımcı olabilir,
📌Kardiyovasküler işlevi iyileştirebilir, 

⛑️Atletizmi geliştirebilir ve tıbbi bozuklukları yönetmek için gerekli bazı ilaçlara olan ihtiyacı azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. 
 

Kedimin kilo vermesine nasıl yardımcı olabilirim?

😻Bir evcil hayvanın kilo vermesi için, altta yatan tıbbi durumların tedavi edilmesi veya reddedilmesi gerekir. Altta yatan bir sorun yoksa, kilo vermenin anahtarı temellere geri döner, yani kedinizin tükettiğinden kas kütlesini korurken yağ kaybetmektir.
 
Güvenli, etkili bir kilo verme programı üç bileşenden oluşur:

1-) Kedinizin aldığı egzersiz miktarını artırmak,
2-) Kedinizi besleme şeklinizi değiştirmek,
3-) Kedinizin tükettiği kalorileri sınırlamak,

Obeziteli Kedimin ne kadar egzersize ihtiyacı var?

Kilo vermesini istiyorsanız, evcil hayvanınızın egzersizinde aktif bir rol almalısınız. Kediniz aktiviteye alışkın değilse, aldığı egzersiz miktarını kademeli olarak artırmanız gerekecektir. Haftada birkaç kez 10 dakika egzersiz yapmaya başlayın ve günde en az 30 dakikaya ulaşana kadar aktiviteyi artırın.
Kedinizi günde iki kez en az 15 dakika egzersiz yapmak, enerji harcamasına, metabolizma hızını artırmasına ve yağsız vücut kütlesini korumasına yardımcı olacaktır.

Kedilerin egzersiz yapması biraz zor olabilir, ancak kedi oyuncaklarıyla (lazer işaretçiler, tüy iltifatları vb.) Gözetimli oyun oldukça etkili olabilir. Kediniz için oyun süresini teşvik etmek ve geliştirmek için kedi nanesi de kullanabilirsiniz. Çevresel zenginleştirme, sadece iç mekanda yaşayan kediler için de bir zorunluluktur.
 
Beslenme stratejimi nasıl değiştirmeliyim?
📌Kedinize sadece mama kabında mamasını verin ve ikram ,ödül mamalar vermeyi kesin. Bu, sizin ve ailenizin daha fazla çaba göstermesini gerektirdiğinden aşırı beslenmeyi önlemeye yardımcı olacaktır.
 
📌Kedinizi mutfaktan veya yiyeceklerin hazırlandığı veya yenildiği diğer alanlardan da ayırmalısınız.
 
📌İdeal olarak, Kedinizin açlığını ve miyavlamsini azaltmak için kedinize gün boyunca iki veya daha fazla küçük öğün verebilirsiniz.

Kedimin daha az kalori tüketmesini nasıl sağlayabilirim?
📌Atıştırmalıkları ve ikramları azaltmak, enerji alımını azaltmanın ilk adımıdır. 
 
📌Kediniz mivaylamaya başladığında, onu severek, egzersiz yaparak veya oynayarak karşılık vermelisiniz. 
 
📌Yem ikramları yaparsanız, onları az miktarda verdiğinizden emin olun. Ödüller kullanıldığında, ekstra 
kalorileri telafi etmek için kedinizin normal öğünlerini azaltın.
 
📌Yalnızca düşük kalorili ikramlar veya kedi nanesi verilmelidir. Bir kilo verme programına başlarken, kedinizin diyeti çok tutarlı olmalıdır.
 
Kedimi ne kadar mamayla beslemeliyim?

Beslemeniz gereken yiyecek miktarı, beslediğiniz belirli yiyeceğin kalori yoğunluğuna bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Kedinizin kullandığı kalori miktarı, evcil hayvanınızın günlük enerji ihtiyacına ve aldığı egzersiz miktarına bağlıdır. Beslediğiniz porsiyonları doğru bir şekilde belirlemek için bir ölçü kabı kullanmanız çok önemli olacaktır.
 
Tüm diyet evcil hayvan mamaları aynı mıdır?
Çoğu diyet yiyecekleri benzer prensiplere (daha az yağ, daha az kalori ve daha fazla lif) dayansa da, tüm yiyecekler eşit üretilmemiştir. Diyet kedi mamaları arasında geniş bir kalori kısıtlaması vardır. ⛑️Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın beslenme gereksinimlerine en iyi uyacak özel bir diyet önerebilecek. Bu seçim, kedinizi etkileyen diğer eşzamanlı tıbbi sorunlara bağlı olarak değişebilir.
 
 
Düşük kalorili bir diyet evcil hayvanınızın sağlıklı bir kiloda kalmasına yardımcı olurken, başlangıçta kilo vermesine yardımcı olmayacağını unutmamak önemlidir. Yukarıda tartışıldığı gibi kalori alımı, etkili kilo kaybı için kritik bir bileşendir.
 
Kedim neden kısıtlı bir diyette her zaman aç görünüyor?
 
Bu, özellikle kilo verme programının başlangıcında yaygın bir sorundur. Kilo vermek için, kedinizin mevcut kilosunu koruması için ihtiyaç duyduğundan daha az kalori beslemek gerekir. Sonuç olarak, kediniz muhtemelen aç hissedecektir. Bununla birlikte, daha fazla yiyecek veya ikramla besleme cazibesine direnmek önemlidir.

Kedinizi günde birkaç küçük öğün besleyerek bu sorunu azaltmayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda evcil hayvanınızın metabolizma hızının artmasına da yardımcı olacaktır. Kısıtlı Kalorili yiyecekler, kedilerin yiyeceklerden mahrum hissetmelerine neden olmadan kilo vermelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu diyetler düşük kalorili ve yağlıdır ancak kedinizin "tok" hissetmesine yardımcı olacak yüksek kaliteli proteinleri ve normal lif seviyelerini korur.
 
Kedimin ideal vücut ağırlığına ulaşması ne kadar sürer?
 
Evcil hayvanınızın kilo vermesinin tam olarak ne kadar süreceği, kedinizin ne kadar kilo vermesi gerektiğine ve ne kadar egzersiz yaptığına bağlı olacaktır. Bir kılavuz olarak, kediler istedikleri kiloya gelene kadar vücut ağırlıklarının yaklaşık yüzde 1,5'ini güvenle kaybedebilirler. Diyet döneminde kedinizin kilosu her iki ila dört haftada bir kontrol edilmelidir. Bu süre içinde evcil hayvanınızın tartılması için hastaneye gelebilirsiniz.
 
Kedime ulaşıldığında ideal vücut ağırlığını nasıl koruyabilirim?
 
Obezite kilo almaya yatkınlık oluşturduğundan, kedinizin ideal vücut ağırlığını korumak için muhtemelen bir diyet mamasında tutulması gerekecektir. Uygun olduğunda diyetin kendisinde veya günlük miktarında bir değişiklik önerilebilir. İdeal vücut ağırlığını korumak için evcil hayvanınızı doğru miktarda mama ile beslemek çok önemlidir. 

22 Mayıs 2021 Cumartesi

KEDİLERDE VİTAMİN EKSİKLİĞİ VE BELİRTİLERİ



Kedilerde Vitamin Eksikliği Belirtileri:

🐾 Vitaminler tüm canlılar için oldukça değerlidir. Kedilerde de vitamin eksikliği çeşitliği sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kedilerin beslenme planlarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Vitamin eksikliğinin meydana gelmesinin iki temel nedeni vardır. Beslenme ve altta yatan sağlık sorunu vitamin eksikliğinin yaygın nedenleridir. 
Kediler günlük beslenme gereksinimlerini karşılamayan içeriklere sahip mamalar ile beslendikleri zaman kediye vitamin takviyesi yapılması veya mama değişiminin gündeme getirilmesi gerekir.
 Kedilerin yaşadığı bazı sağlık sorunları da dışarıdan alınan vitaminlerin sentezlenmesine engel olur. Böyle bir durumda da vitamin eksikliğine neden olan sağlık sorununun tedavi edilmesi ve kediye vitamin takviyesi verilmesi gerekir.

Kedilerde Yaygın Görülen Vitamin Eksiklikleri:

Kedilerde yaygın olarak görülen vitamin eksiklikleri aynı zamanda patili dostlarımızın yaşam fonksiyonları açısından çok önemli vitaminler arasında yer almaktadır.

1-) Kedilerde A vitamini eksikliği ve belirtileri:
A vitamini göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça değerli bir vitamindir. Yağda çözünen bir vitamin olan A vitamini, yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır. 
⛑️Kedilerin beslenmesinde fazla A vitamini olması da zararlıdır bu nedenle kontrollü tüketim sağlanmalıdır.

Kedilerde A vitamini eksikliği;

📌Gece körlüğü,
📌Tüy ve cilt sağlığında sorunlar,
📌Kas sistemi sorunları,
📌Zayıflama gibi belirtiler ile karakterizedir.
 



2-) Kedilerde D Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:
Kediler için çok önemli olan kalsiyum ve fosfor minerallerinin dengelenebilmesi ve vücutta işlenebilmesi için D vitamini gereklidir. Yağda çözünen D vitamininin mutlaka ideal seviyede tüketilmesi gerekir.

Kedilerde D vitamini eksikliği;

📌 Kas ve sinir sisteminde sorunlar,
📌 Konjestif kalp yetmezliği
📌 Kemik yumuşaması (osteomalazi)
📌 Kemik deformitesi (raşitizm) ile karakterizedir.
 
                      Raşitizmli  bir kedi 

3-) Kedilerde  C Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:
 
 Kediler için olmazsa olmazdır. Üriner sistemde oldukça etkisi vardır, C vitamini aynı zamanda kanser riskini azaltır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

4-) Kedilerde B Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:
Kediler için önemli olan pek çok B vitamini vardır. Bunların kediye vitamin takviyesi planlaması kapsamında birbirlerinden bağımsız olarak ele alınması gerekir. 

⛑️Kediler için önemli olan B vitaminleri;

1- B1 Vitamini (Tiamin)
2- B2 Vitamini (Riboflavin)
3- B3 Vitamini (Niasin)
4- B6 Vitamini (Piridoksin)
5- B12 Vitamini (Kobalamin) olarak bilinmektedir. 
Bu vitaminlerin hepsinin eksikliğinin farklı sonuçları ve belirtileri olabilmektedir.

4.1-) B1 Vitamini (Tiamin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:

B1 vitaminin temel olarak sağlıklı bir gelişim ve sinir sisteminin çalışması için elzem olan suda çözünebilir bir vitamindir. Bu vitaminin eksikliğine bağlı olarak genellikle nörolojik sorunlar ortaya çıkar.

Kedilerde B1 vitamini eksikliği;

📌 Koordinasyon ve/veya denge bozukluğu
📌 Anormal yürüyüş
📌 Başın öne doğru eğik durması,
📌 Büyüyen göz bebekleri,
📌 Tere doğru bükülme ve boynun kıvrılması gibi belirtiler B1 vitamini eksikliğine işaret eder.
4.2-) B2 Vitamini (Riboflavin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:

B2 vitamini sağlıklı bir büyüme süreci için çok önemlidir. Ayrıca bu vitamin vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi alabilmesi için besinlerin parçalanmasına yardımcı olur.

Kedilerde B2 vitamini eksikliği;

📌 Periauriküler Alopesi ( Saçkıran)
📌 Karaciğer yağlanması,
📌 Anoreksia,
📌 Kilo kaybı,
📌 Katarakt gibi sağlık sorunları ile karakterizedir.

4.3-) Kedilerde B3 (Niasin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:

B3 vitamini vücutta depolanmayan bir vitamindir bu nedenle de düzenli olarak yeterli miktarda alınması gerekir.

Kedilerde B3 vitamini eksikliği;

📌 Anoreksiya,
📌 Yüksek ateş,
📌 Ağızda kızarıklık ve ülser
📌 Kilo kaybı gibi belirtiler ile karakterizedir ve B3 vitamini eksikliğinin ölümcül sonuçları olabilmektedir.
4.4-) Kedilerde B6 (Piridoksin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:

B6 vitamini olarak adlandırılan 3 farklı bileşik vardır. Bu bileşiklerin hepsi kırmızı kan hücresi fonksiyonları ve bağışıklık sistemi açısından değerlidir. Vücuda giren proteinin metabolize edilebilmesi için B6 vitamine ihtiyaç duyulur. Kedilerde B6 vitamini eksikliği diğer B vitaminlerine kıyasla daha az görülür.

Kedilerde B6 vitamini eksikliği;

📌 Kalsiyum oksalat kristalleri,
📌 Sağlıksız büyüme ve gelişim,
📌 Kansızlık gibi belirtiler ile karakterize olabilir.

4.5-) Kedilerde B12 (Kobalamin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:

Kedilerde B12 vitamini bağışıklık, sinir ve sindirim sistemi gibi hayati fonksiyonlar açısından çok önemlidir. Suda çözünen bir vitamin olan B12 kedilerde kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından sentezlenmektedir. Kronik bağırsak sorunu olan kedilerde B12 vitamini eksikliği ihtimali daha yüksektir. Bu soruna sahip kedilerde kusma, ishal ve kilo kaybını takriben B12 eksikliği ortaya çıkar. Kedilerde B12 vitamini eksikliği sindirim sistemi sorunları ile karakterizedir. B12 eksikliğinin semptomları ile B12 eksikliğine yol açan hastalıkların semptomları benzerdir.

Kedilerde B12 vitamini eksikliği;

📌İshal
📌Kusma
📌Kilo kaybı gibi semptomlar ile karakterizedir.

Kedilerde Vitamin Eksikliğinin Teşhisi

Kedilerde vitamin eksikliğinin farklı belirtileri olduğundan bahsettik. Bu belirtiler farklı sağlık sorunlarına işaret edebileceği gibi vitamin eksikleri sonucunda da ortaya çıkabilir. Bu noktada yapılması gereken belirtilerin şiddetini ve süresini kontrol etmektir. Kusma nadiren meydana gelen bir durumsa direkt endişelenilmesine gerek olmasa da 1 hafta içerisinde 3'den fazla kusma meydana geldiyse Veteriner Hekime danışılması önerilir.
 Kediye vitamin takviyesi verme kararında öncelikle vitamin eksikliğinden emin olmak gerekir. Eğer bir eksiklikten emin olunamıyorsa fazla alımında toksik etkisi olmayan vitaminlerin tercih edilmesi ve kedinin sağlık durumundaki değişimin gözlenmesi önerilir.

Kedilerde Vitamin Kullanımı:
 

Kedilerde vitamin kullanımı hassas bir konudur. Mutlaka kediler için özel olarak formüle edilmiş vitamin takviyelerinin tercih edilmesi gerekir. İnsanların, kedilerin ve diğer canlıların fizyolojilerinin çok farklı olduğunu her durumda göz önünde bulundurmak gerekir. Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri olduğu noktada kediye vitamin verilir mi? sorusunun cevabı evet olmalıdır. Belirli dönemlerde insanların vitamin takviyesine ihtiyaç duyduğu gibi kedilerde vitamin kullanımı gerekli olabilir. Kedilerde mineral eksikliği belirtileri de bazen vitamin eksikliği ile ilişkilidir. Bu nedenler kedilerde vitamin kullanımı için Veteriner Hekimlere danışılması her zaman en doğrusudur.

Kediye Vitamin Nasıl Verilir?
Kediler alışkanlıklarına bağlı canlılardır ve kendilerine özgü bir damak zevkleri vardır. Bu nedenle her mamayı, ödülü ya da takviyeyi tüketmeyebilirler. Kediler için özel formüle edilen vitamin ve takviyelerin onların damak zevkine uygun olması için çalışmalar yapılsa da bazı patili dostlarımız farklı lezzetleri tüketmeyi reddedebilirler. Böyle bir durumda olabildiğince sakin kalmak gerekir.

Kediye vitamin nasıl verilir? sorusunun birden fazla cevabı vardır ve hepsi sıra ile sakin bir şekilde denenmelidir. Kediye vitamin veya takviye vermeden önce ambalajı ile tanışmasına izin verin. Bu sayede kedilerin kendilerine özgü merak duygularını tatmin etmiş olur ve yeni tanıştıkları bir ürüne karşı ön yargı geliştirmeleri önlenmiş olur. Eğer kediniz vitamin veya takviyeyi doğrudan tüketmeyi reddediyorsa içeriğin formülüne göre alternatif tüketim yöntemleri geliştirebilirsiniz. 
 
🐾Tablet formundaki vitaminleri ezip kuru, yaş ya da ödül maması ile karıştırabilirsiniz. 
 
🐾Macun formundaki takviyeleri kedinizin patisine sürerek kendini temizlemeye mecbur bırakarak tüketmesini sağlayabilirsiniz.

KEDİLERDE ENTROPİYUM

KEDİLERDE ENTROPİYUM  Entropiyum, göz kapağının bir bölümünün içe doğru (göz küresine doğru) döndüğü, ters olarak konumlandığı g...