Ana içeriğe atla

EVCİL HAYVANLARDA AĞIZ KOKUSU


Evcil hayvanınızın ağız kokusu endişelenecek bir şey mi?


 
🔸Biz Veteriner Hekimler genellikle kedilerde ve köpeklerde ağız kokusu hakkındaki  soruları çok duyarız. Evcil hayvanınızın nefesinin sadece kokmuş mu yoksa daha ciddi bir şeyin işaretcisi mi olduğunu belirleyebilmeniz için size  bazı ipuçları vereceğim .

Hafif Koku Normal mi ? 

🔸Evcil hayvanlarınızın ağızlarından Hafif bir koku gelmesi gayet normaldir. 
Evcil hayvanınızın ağzına çok yakın olduğunuzda, nefesleri yiyecekleri gibi kokabilir, kediler için genellikle biraz balık ve köpekler için biraz et kokusu.
Bu kokular dikkat çekici olmalı ama korkunç olmamalı.

🔸Evcil hayvanınızın nefes kokusunun daha ciddi olup olmadığını ölçmenin iyi bir yolu, nefeslerini koklamak için ona ne kadar yaklaşmanız gerektiğine dikkat etmektir.

🔸 Onlardan birkaç metre uzakta oturup kokmuş bir nefes kokusu alabiliyorsanız, bu muhtemelen normal bir koku değildir

🔸Ayrica evcil hayvanınızın agzinda plak ve tartar oluşumunun bakteri büyümesini teşvik eden bir ortam oluşmasıda bu kokunun nedeni olabilir. Evcil hayvanınızda; ağızda iltihaplanma, çürükler, enfeksiyonlar, diş ve doku kaybı ve açık yaralar veya irin olguları oluşabilir.  Tıpkı insanlar gibi, evcil hayvanlar da diş hastalığına yakalanabilir .Tüm bunlar, evcil hayvanınız için kötü kokulu bir nefes ve olası bir rahstsizliga yol açar.

Beslenme

Ağız kokusunun bir başka yaygın nedeni de, farkına bile varamayacağınız hoş olmayan şeyler yemektir. 

📌Köpeğinizin ve  kedinizin çöp kutusundan yemediğinden emin misiniz? 

📌Kedinizin bodrumda fare yemediğinden emin misiniz?

📌Masadaki yemek artıkları evcil hayvanlarınıza veriyor musunuz ?

🔸 Bunlar dikkate alınması gereken şeylerdir, ancak evcil hayvanizda sağlık sorunlarına neden olabilir.
🔸 İnsanlara yönelik zengin yiyecekler, köpekler ve kediler için zararlı olabilir. Bu yiyecekler sindirim sisteminde gaz, ağız enfeksiyonları ve ağız kokusuna neden olup diğer sağlık sorunları oluşturabilir.

Şeker hastalığı

🔸Evcil hayvanınızın nefesi meyveli kokuyor mu? Diyabet, evcil hayvanların nefesine tatlı bir koku verebilir. Bu farklı kokuyu fark ederseniz, özellikle de evcil hayvanınızın içme ve idrara çıkma alışkanlıkları değiştiyse, hemen bir veteriner Hekim ile görüşün .


Böbrek veya Karaciğer Hastalığı

🔸Ağız kokusu, böbrek hastalığı ve karaciğer hastalığı gibi şeylere de eşlik edebilir .
🔸Evcil hayvanınızın nefesi idrar gibi kokuyorsa, böbrek fonksiyonunda bir sorun olabilir. Kusmanın eşlik ettiği kötü nefes, karaciğer hastalığının erken bir belirtisi olabilir.

🔸Evcil hayvanınız da ağız kokusu ile birlikte aşağıdaki semptomların gösterdigini görüyorsanız  hemen Veteriner Hekiminize  başvurun:

🐾Letarji (sürekli uyku durumu ,halsiz)

🐾Sürekli inleme veya hırlama

🐾 Daha çok veya daha az su içme

🐾Kabızlık

🐾İdrara çıkmamak

🐾Yemeyi yememek

🐾Uzun süre saklanmak

İyi Alışkanlıklar Yoluyla Ağız Kokusunun Önlenmesi

🔸Veterineriniz evcil hayvanınızın ağız kokusunun tıbbi nedenlerini ortadan kaldırdıysa, ancak yine de kokuyu en aza indirmek istiyorsanız, işte ağız sağlığı için bazı ipuçları .


🔹Veteriner hekimle düzenli diş temizliği planlayın.

🔹Evcil hayvanınızın dişlerini her gün yumuşak bir fırça ve evcil hayvan için güvenli diş macunu ile fırçalayın.

🔹İyi beslenme sağlayın ve sofra artıklarından kaçının.

🔹Hidrasyonu teşvik etmek için evcil hayvanınızın su kaynağını sık sık yenileyin.

Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklar...

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesif...

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip t...