Ana içeriğe atla

KEDİLERDE OBEZİTE SORUNU

KEDİLERDE OBEZİTE SORUNU

⛑️ Obezite, ideal vücut ağırlığının yüzde 15 ila 20'si kadar fazla kilolu olarak tanımlanır. 
Türkiye'de evcil hayvan nüfusunun yaklaşık  yüzde 45'i obez, bu durum kediler ve köpekler arasında  beslenme bozukluğu sonucu meydana gelmektedir.
 
Kedimin aşırı kilolu olup olmadığını nasıl anlarım?

İnsanlarda, yayınlanmış grafikler, belirli bir vücut boyutu için ideal kilonun belirlenmesinde yardımcı olabilir. Evcil hayvanlarımızın vücut ölçüleri ve şekilleri önemli ölçüde değiştiğinden, çizelgeler o kadar kullanışlı değildir. Bunun yerine, bir Vücut Kondisyon Puanı (BCS) kullanarak evcil hayvanları görsel olarak derecelendiririz.
Vücut kondisyon puanı (BCS) nedir?

BCS, bir hayvanın ağırlık seviyesini standartlaştırmak için kullanılan biraz öznel bir derecelendirmedir. Evcil hayvanlar 9 üzerinden 1 ile 9 arasında puanlanır ve 5/9 ideal vücut ağırlığıdır.
 
🙀Örneğin, çok ince bir kedinin (1/9) görünür kaburgaları, omurgası ve kalça kemikleri olacaktır. 
🙀Çok obez bir kedinin (9/9) kaburgalarının üzerinde bir yağ tabakası, kalçalarının önünde ve boynunun yakınında yağ birikintileri ve şişkin bir karın olacaktır. 
😻İdeal vücut ağırlığına (5/9) sahip bir kedinin, bir yağ tabakasından geçmeden kolayca hissedilen kaburgaları, yandan bakıldığında sıkışan bir karın ve görünür bir son kaburga kemiği olacaktır.

Kedim neden aşırı kilolu?

Evcil hayvanlar, kullandıklarından daha fazla kalori tükettiklerinde aşırı kilolu hale gelirler. Bu fazla kaloriler vücutta yağ olarak depolanır. Bir kedinin sahip olduğu yağ hücresi sayısı, kedi yavrusu iken belirlenir. Her hücre, hücre içinde depolanan yağ miktarına bağlı olarak büyüyebilir veya küçülebilir. Yağ hücreleri oluştuktan sonra kalıcıdırlar. Bu nedenle, yavru kedilerde kilolu hale gelen kediler, kilo vermekte veya kaybetmekte daha fazla sorun yaşar ve yetişkinlikte obez olma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle obezitenin erken yaşta önlenmesi çok önemlidir.
 

Kedim obeziteye yatkın olabilir mi?

Hayvanları obeziteye yatkın hale getirdiği gösterilen çeşitli tıbbi olmayan faktörler vardır. Bunlar arasında erken başlangıçlı obezite, yaşlılık, fazla kilolu sahipler, hareketsiz bir yaşam tarzı (özellikle ev kedileri için yaygındır), yiyecek için rekabet ve serbest beslenen diyet (yemekle beslenmenin aksine) yer alır.
Dişi kediler  tipik olarak obeziteye erkek kedilerden daha yatkındır ve genetik de bir faktör olabilir.
 

Fazla kilolu kedimin sağlık riskleri nelerdir?

Aşırı kilolu evcil hayvanlar, cilt enfeksiyonları, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, bağışıklık bastırma, diabetes mellitus, ortopedik ve artritik bozukluklar ve bazı kanser türleri dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları açısından risk altındadır. Fazla kilolu kediler genellikle hepatik lipidoza (yağlı karaciğer hastalığı) ve aynı zamanda alt idrar yolu problemlerine eğilimlidir.

Kilolu kedimin Kilo vermesinin faydaları nelerdir?

Kilo kaybı, birçok nedenden dolayı evcil hayvanınızın yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacaktır.
 
📌Eklemlerdeki stresi azaltabilir (özellikle artritli evcil hayvanlar için önemlidir),
📌Muayene ve cerrahi prosedürleri kolaylaştırmaya yardımcı olabilir,
📌Kardiyovasküler işlevi iyileştirebilir, 

⛑️Atletizmi geliştirebilir ve tıbbi bozuklukları yönetmek için gerekli bazı ilaçlara olan ihtiyacı azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. 
 

Kedimin kilo vermesine nasıl yardımcı olabilirim?

😻Bir evcil hayvanın kilo vermesi için, altta yatan tıbbi durumların tedavi edilmesi veya reddedilmesi gerekir. Altta yatan bir sorun yoksa, kilo vermenin anahtarı temellere geri döner, yani kedinizin tükettiğinden kas kütlesini korurken yağ kaybetmektir.
 
Güvenli, etkili bir kilo verme programı üç bileşenden oluşur:

1-) Kedinizin aldığı egzersiz miktarını artırmak,
2-) Kedinizi besleme şeklinizi değiştirmek,
3-) Kedinizin tükettiği kalorileri sınırlamak,

Obeziteli Kedimin ne kadar egzersize ihtiyacı var?

Kilo vermesini istiyorsanız, evcil hayvanınızın egzersizinde aktif bir rol almalısınız. Kediniz aktiviteye alışkın değilse, aldığı egzersiz miktarını kademeli olarak artırmanız gerekecektir. Haftada birkaç kez 10 dakika egzersiz yapmaya başlayın ve günde en az 30 dakikaya ulaşana kadar aktiviteyi artırın.
Kedinizi günde iki kez en az 15 dakika egzersiz yapmak, enerji harcamasına, metabolizma hızını artırmasına ve yağsız vücut kütlesini korumasına yardımcı olacaktır.

Kedilerin egzersiz yapması biraz zor olabilir, ancak kedi oyuncaklarıyla (lazer işaretçiler, tüy iltifatları vb.) Gözetimli oyun oldukça etkili olabilir. Kediniz için oyun süresini teşvik etmek ve geliştirmek için kedi nanesi de kullanabilirsiniz. Çevresel zenginleştirme, sadece iç mekanda yaşayan kediler için de bir zorunluluktur.
 
Beslenme stratejimi nasıl değiştirmeliyim?
📌Kedinize sadece mama kabında mamasını verin ve ikram ,ödül mamalar vermeyi kesin. Bu, sizin ve ailenizin daha fazla çaba göstermesini gerektirdiğinden aşırı beslenmeyi önlemeye yardımcı olacaktır.
 
📌Kedinizi mutfaktan veya yiyeceklerin hazırlandığı veya yenildiği diğer alanlardan da ayırmalısınız.
 
📌İdeal olarak, Kedinizin açlığını ve miyavlamsini azaltmak için kedinize gün boyunca iki veya daha fazla küçük öğün verebilirsiniz.

Kedimin daha az kalori tüketmesini nasıl sağlayabilirim?
📌Atıştırmalıkları ve ikramları azaltmak, enerji alımını azaltmanın ilk adımıdır. 
 
📌Kediniz mivaylamaya başladığında, onu severek, egzersiz yaparak veya oynayarak karşılık vermelisiniz. 
 
📌Yem ikramları yaparsanız, onları az miktarda verdiğinizden emin olun. Ödüller kullanıldığında, ekstra 
kalorileri telafi etmek için kedinizin normal öğünlerini azaltın.
 
📌Yalnızca düşük kalorili ikramlar veya kedi nanesi verilmelidir. Bir kilo verme programına başlarken, kedinizin diyeti çok tutarlı olmalıdır.
 
Kedimi ne kadar mamayla beslemeliyim?

Beslemeniz gereken yiyecek miktarı, beslediğiniz belirli yiyeceğin kalori yoğunluğuna bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Kedinizin kullandığı kalori miktarı, evcil hayvanınızın günlük enerji ihtiyacına ve aldığı egzersiz miktarına bağlıdır. Beslediğiniz porsiyonları doğru bir şekilde belirlemek için bir ölçü kabı kullanmanız çok önemli olacaktır.
 
Tüm diyet evcil hayvan mamaları aynı mıdır?
Çoğu diyet yiyecekleri benzer prensiplere (daha az yağ, daha az kalori ve daha fazla lif) dayansa da, tüm yiyecekler eşit üretilmemiştir. Diyet kedi mamaları arasında geniş bir kalori kısıtlaması vardır. ⛑️Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın beslenme gereksinimlerine en iyi uyacak özel bir diyet önerebilecek. Bu seçim, kedinizi etkileyen diğer eşzamanlı tıbbi sorunlara bağlı olarak değişebilir.
 
 
Düşük kalorili bir diyet evcil hayvanınızın sağlıklı bir kiloda kalmasına yardımcı olurken, başlangıçta kilo vermesine yardımcı olmayacağını unutmamak önemlidir. Yukarıda tartışıldığı gibi kalori alımı, etkili kilo kaybı için kritik bir bileşendir.
 
Kedim neden kısıtlı bir diyette her zaman aç görünüyor?
 
Bu, özellikle kilo verme programının başlangıcında yaygın bir sorundur. Kilo vermek için, kedinizin mevcut kilosunu koruması için ihtiyaç duyduğundan daha az kalori beslemek gerekir. Sonuç olarak, kediniz muhtemelen aç hissedecektir. Bununla birlikte, daha fazla yiyecek veya ikramla besleme cazibesine direnmek önemlidir.

Kedinizi günde birkaç küçük öğün besleyerek bu sorunu azaltmayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda evcil hayvanınızın metabolizma hızının artmasına da yardımcı olacaktır. Kısıtlı Kalorili yiyecekler, kedilerin yiyeceklerden mahrum hissetmelerine neden olmadan kilo vermelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu diyetler düşük kalorili ve yağlıdır ancak kedinizin "tok" hissetmesine yardımcı olacak yüksek kaliteli proteinleri ve normal lif seviyelerini korur.
 
Kedimin ideal vücut ağırlığına ulaşması ne kadar sürer?
 
Evcil hayvanınızın kilo vermesinin tam olarak ne kadar süreceği, kedinizin ne kadar kilo vermesi gerektiğine ve ne kadar egzersiz yaptığına bağlı olacaktır. Bir kılavuz olarak, kediler istedikleri kiloya gelene kadar vücut ağırlıklarının yaklaşık yüzde 1,5'ini güvenle kaybedebilirler. Diyet döneminde kedinizin kilosu her iki ila dört haftada bir kontrol edilmelidir. Bu süre içinde evcil hayvanınızın tartılması için hastaneye gelebilirsiniz.
 
Kedime ulaşıldığında ideal vücut ağırlığını nasıl koruyabilirim?
 
Obezite kilo almaya yatkınlık oluşturduğundan, kedinizin ideal vücut ağırlığını korumak için muhtemelen bir diyet mamasında tutulması gerekecektir. Uygun olduğunda diyetin kendisinde veya günlük miktarında bir değişiklik önerilebilir. İdeal vücut ağırlığını korumak için evcil hayvanınızı doğru miktarda mama ile beslemek çok önemlidir. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklar...

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesif...

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip t...