Ana içeriğe atla

KEDİ PANLÖKOPENİSİ ( FELİNE PANLEKOPENİA)


🔸Parvoviridae familyasında yer alan Feline Panleukopenia  denilen kedi panlökopeni virüsü (FPV), yavru ve yetişkin kedilerde görülen oldukça bulaşıcı ve potansiyel olarak yavrularda ölümcül olan viral bir  hastalıktır.


Kedi panlökopenisinin belirtileri nelerdir?

🔸FPV ile enfekte olan yavru veya yetişkin kedilerde pek çok farklı semptom görülür. Aşağıdaki semptomlara her zaman dikkat edilmelidir:

  • Ateş
  • Depresyon
  • Karında şiddetli ağrı 
  • Hipotermi
  • Tüylerde dağınıklık
  • Ağız içinde yaralar 
  • Kusma
  • İshal (genellikle kanlı)
  • Sıvı kaybı

🔸Aynı zamanda koma ve ani ölümle de sonuçlanabilir. İlk birkaç gün hayatta kalan kedilerin bağışıklık sistemi baskılanır ve bağışıklık sistemleri işlevini kaybeder. Bunun nedeni, virüsün enfeksiyonla savaşan kan hücrelerini tahrip etmesi ve septisemi gibi sekonder enfeksiyonlara kolayca yakalanabilecek hale gelmeleridir.

🔸Bir kedi hamileyken enfekte olursa, muhtemelen düşük yapacak (mumifikasyon), ölü doğuracak ( abort) veya anormal beyin gelişimi (serebellar hipoplazi) olan yavrular doğuracaktır.

Kedi panlökopenisi, yetişkin ve yavru kedilerde hala yaygın mıdır?

🔸FPV, yaygın aşılama ile evcil kedilerde iyi bir şekilde kontrol edilmektedir, ancak yine de barınak kedilerinde ve yabani kedi popülasyonlarında salgınlara neden olabilmektedir. Bu olduğunda, ölüm oranı çok yüksektir.


Kedi panlökopenisi hakkında başka ne bilmeliyim?

🔸İlk bilmemiz gereken, çok bulaşıcı olduğudur. Enfeksiyon özellikle belli bir ortamda belli süredir var olan - şartlara bağlı olarak birkaç hafta veya daha uzun süre  bir parvovirus tarafından başlatılır.

🔸Bu nedenle virüs sinsice yayılabilir. Yavru kedinizi aşılatmak, asla dışarı çıkmasalar bile kontaminasyon riski çok yüksek olduğundan oldukça önemlidir.

Yavru kedimi kedi panlökopenisine karşı aşılatmalı mıyım?

🔸FPV'ye karşı aşılama tüm kediler için gereklidir. "Temel" ve "önerilen" olmak üzere iki aşı kategorisi bulunmaktadır. Tüm temel aşılar, yaşam biçimlerinden bağımsız olarak tüm yavru ve yetişkin kedilere uygulanmalıdır. Kedi panlökopenisi, herpesvirüs, kalisivirüs ve rabies (kuduz) ile birlikte temel kategoriye girer.

🔸Veteriner hekiminizin bu aşıları yeni yavru kedinize uygulaması hayati önem taşır.

Yavru kedime ne zaman FPV aşısı yaptırmalıyım?

🔸FPV'ye karşı aşılama, annesi asılı olan kolostrum almış yavrular maternal antikorlar dan dolayı 6-8 haftalık yaşta aşılanılar. 3-4 hafta sonra rapel aşı uygulamasının takibinde uygulanan aşının bağışıklık süresine uygun olarak aşı programı uygulanır. Maternal antikor taşımayan yavrular ise ilk aşı dört haftalık yaşta uygulanir. 3-4 hafta sonra rapel aşı uygulamasını takiben uygulanan aşının bağışıklık süresine uygun olarak aşı programı uygulanır.

Virüse karşı ne zaman korunacaklar?

🔸Koruma, ikinci aşılamanın ardından bir süre sonra oluşmaya başlayacağından kedinizi o zamana kadar iç mekanda tutmanız gerekir.

FPV aşısı bir tekrar aşısı gerektirir mi?

🔸Yavru kedinizin, ikinci enjeksiyondan bir yıl sonra ve devamında her yıl düzenli bir tekrar aşısına ihtiyacı olacaktır.

 FPV hastalığından korunma yolları nelerdir ?

🔸Kedi panlökopenisi bir popülasyona girdiğinde, virüsün doğası nedeniyle ondan kurtulmak çok zordur.

🔸Yayılmasını engellemek ve bir kedinin sağlığı üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olmak için bizlern almamız gereken özel önlemler vardır.

🔸Aşağıdakiler de dahil olmak üzere sıkı sağlık önlemlerinin alınması gerekir.

  • Yeterli temizlik ve dezenfeksiyon - FPV'ye karşı tüm dezenfektanlar çalışmaz, bu nedenle bizim kedinin bulunduğu yaşadığı yerlerin temziligine ve kullandığımiz temizlik ürünlerinin buna karşı etkili oldugun bilmemiz gerek.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirme . Yavru kedilerimizin anne sütünü yeterince aldıklarından emin olmaliyiz .Yeterli anne sütü almamış yavrulari annesinden ayirmamaliyiz.
  • İlerki yaşlarda sağlıklı ve dengeli besinler ile kedimizi beslenmeliyiz.
  • Kedimizi diğer hayvanlar ile sık sık yan yana getirmemeliyiz.
  • Aşilanmamiş yavrularımızı annesi kardeşleri dışındaki bütün kedilerden uzak tutun.
  • Yavru kediler için ölümcül olan bu hastalığın özellikle en çok görüldüğü yer barinaklardir. Yavruları lütfen  barınaklara teslim etmeyelim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklar...

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesif...

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip t...