Ana içeriğe atla

SOĞAN VE SARMISAK KEDİLER VE KÖPEKLER İÇİN ZEHİRLİDİR


Soğan ve Sarımsak Kedi ve Köpeğiniz İçin Zehirli Sebzelerdir.


Soğan, sarımsak, frenk soğanı ve pırasa birçok mutfak şaheserinin temeli olabilir. Ancak  Soğan, sarımsak, frenk soğanı ve pırasa hem köpekler hem de kediler için ne yazık ki zehirlidir.
Sarımsak, kediler ve köpekler için soğandan yaklaşık beş kat daha zehirlidir. Bazı ırklar ve türler, özellikle Japon kökenli olanlar (örneğin, Akita veya Shiba Inu) daha hassas görünmektedir.

Soğan ve Sarımsak Köpekler İçin Neden Kötüdür?


soğan, sarımsak, pırasa ve frenk soğanı Allium ailesinin üyeleri olan sebzelerdir. Bunlar N-propil disülfür içeriyor. Bu bileşik kırmızı kan hücrelerinin yırtılmasına ve normalden daha hızlı dolaşımdan atılmasına neden olabilir. Bu durum, hemoliz, anemi ve kırmızı veya kahverengi idrarla sonuçlanır. 
⛑️Ağır vakalarda, anemi iç organ hasarına, organ yetmezliğine ve hatta ölüme yol açabilmektedir.

Sarımsak ve soğana ek olarak, allium sebze ailesi şunları içerir:
🔵Arpacık
🔵Pırasa
🔵Frenk soğanı
🔵Taze soğan

Kediler ve Köpeklerde Soğan ve Sarımsak Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Soğan ve sarımsak zehirlenmesi gastroenterite (örn. Mide bulantısı, ağız tahrişi, salya akması, karın ağrısı, kusma, ishal) ve daha ciddi bir şekilde kırmızı kan hücrelerinde yırtılmalarına neden olan oksidatif hasara neden olur. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen taşır, bu nedenle bunların yok edilmesi, uyuşukluk, soluk diş etleri, yüksek kalp hızı, artan solunum hızı, halsizlik, egzersiz intoleransı, çökme ve hatta ölüm dahil olmak üzere anemi semptomlarına yol açar. Alliumlar ayrıca kalp kaslarını gevşetir ve kan damarlarını genişleterek dolaşım sorunlarına ve düşük tansiyona neden olur.


Kedi ve Köpeğiniz Sarımsak veya Soğan Yerse Ne Yapmalısınız?

Soğan ve sarımsak zehirlenmesinin başlangıcı gecikebilir ve klinik belirtiler birkaç gün görünmeyebilir. Bazı evcil hayvanlarda, özellikle köpeklerde bu yiyeceklerin küçük miktarları güvenli olabilirken, büyük miktarlarda yutulması çok toksik olabilir.Yutulma yakın zamanda gerçekleştiyse, hemen Veteriner Hekiminize Bilgi vermeli yada acil veteriner kliniğinde hayvanınızı ulaştırmalısınız. Veteriner hekiminiz  evcil hayvanınızın GL (gastik lavaj) yolundan çıkarmak için kusturabilir. Veteriner Hekiminiz ayrıca GL kanalını dekontamine etmek için aktif kömür uygulayabili. Ayrıca hekiminiz  evcil hayvanınızın GL semptomlarını hafifletmek için IV sıvılar ve ilaçlar şeklinde destekleyici bakım uygulamalıdır. Anemi şiddetli ise, organ fonksiyonunu korumak için kan transfüzyonu ve oksijen tedavisine geçmelidir.

 Kedi ve Köpeğinizin Zehirlenmesini Nasıl Önlenebilirsiniz 


 📌Soğan, sarımsak, pırasa ve frenk soğanı gibi bu sebzelerin herhangi bir şekilde toksik  olabileceğini asla unutmayin ve evcil hayvanlarınıza vermeyin.
 
📌Bu sebzelerin kurutulmuş, toz haline getirilmiş, sıvı, pişmiş veya çiğ her türlüsü kediniz ve köpeğiniz için zehirlidir. Bu sebep ile bitkilerden kendiniz için yaptığınız yemekleri asla evcil hayvanlarınıza vermeyin.
 
📌Mama kullanıyorsanız içerini okumadan ve bu bitkilerin olmadığına dikkat ediniz.
 
📌Evcil hayvaninizin evdeki çöp kutusundaki artıkları yemesini önlemek için çöp kutunuzu  kapalı tutun.
 
📌Evcil hayvanlarınız için sağlıklı sebzeler olarak havuç , salatalık veya yeşil fasulye sunmayı deneyin.

Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklar...

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesif...

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip t...