Ana içeriğe atla

KEDİLERDE VİTAMİN EKSİKLİĞİ VE BELİRTİLERİ



Kedilerde Vitamin Eksikliği Belirtileri:

🐾 Vitaminler tüm canlılar için oldukça değerlidir. Kedilerde de vitamin eksikliği çeşitliği sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kedilerin beslenme planlarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Vitamin eksikliğinin meydana gelmesinin iki temel nedeni vardır. Beslenme ve altta yatan sağlık sorunu vitamin eksikliğinin yaygın nedenleridir. 
Kediler günlük beslenme gereksinimlerini karşılamayan içeriklere sahip mamalar ile beslendikleri zaman kediye vitamin takviyesi yapılması veya mama değişiminin gündeme getirilmesi gerekir.
 Kedilerin yaşadığı bazı sağlık sorunları da dışarıdan alınan vitaminlerin sentezlenmesine engel olur. Böyle bir durumda da vitamin eksikliğine neden olan sağlık sorununun tedavi edilmesi ve kediye vitamin takviyesi verilmesi gerekir.

Kedilerde Yaygın Görülen Vitamin Eksiklikleri:

Kedilerde yaygın olarak görülen vitamin eksiklikleri aynı zamanda patili dostlarımızın yaşam fonksiyonları açısından çok önemli vitaminler arasında yer almaktadır.

1-) Kedilerde A vitamini eksikliği ve belirtileri:
A vitamini göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça değerli bir vitamindir. Yağda çözünen bir vitamin olan A vitamini, yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır. 
⛑️Kedilerin beslenmesinde fazla A vitamini olması da zararlıdır bu nedenle kontrollü tüketim sağlanmalıdır.

Kedilerde A vitamini eksikliği;

📌Gece körlüğü,
📌Tüy ve cilt sağlığında sorunlar,
📌Kas sistemi sorunları,
📌Zayıflama gibi belirtiler ile karakterizedir.
 



2-) Kedilerde D Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:
Kediler için çok önemli olan kalsiyum ve fosfor minerallerinin dengelenebilmesi ve vücutta işlenebilmesi için D vitamini gereklidir. Yağda çözünen D vitamininin mutlaka ideal seviyede tüketilmesi gerekir.

Kedilerde D vitamini eksikliği;

📌 Kas ve sinir sisteminde sorunlar,
📌 Konjestif kalp yetmezliği
📌 Kemik yumuşaması (osteomalazi)
📌 Kemik deformitesi (raşitizm) ile karakterizedir.
 
                      Raşitizmli  bir kedi 

3-) Kedilerde  C Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:
 
 Kediler için olmazsa olmazdır. Üriner sistemde oldukça etkisi vardır, C vitamini aynı zamanda kanser riskini azaltır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

4-) Kedilerde B Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:
Kediler için önemli olan pek çok B vitamini vardır. Bunların kediye vitamin takviyesi planlaması kapsamında birbirlerinden bağımsız olarak ele alınması gerekir. 

⛑️Kediler için önemli olan B vitaminleri;

1- B1 Vitamini (Tiamin)
2- B2 Vitamini (Riboflavin)
3- B3 Vitamini (Niasin)
4- B6 Vitamini (Piridoksin)
5- B12 Vitamini (Kobalamin) olarak bilinmektedir. 
Bu vitaminlerin hepsinin eksikliğinin farklı sonuçları ve belirtileri olabilmektedir.

4.1-) B1 Vitamini (Tiamin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:

B1 vitaminin temel olarak sağlıklı bir gelişim ve sinir sisteminin çalışması için elzem olan suda çözünebilir bir vitamindir. Bu vitaminin eksikliğine bağlı olarak genellikle nörolojik sorunlar ortaya çıkar.

Kedilerde B1 vitamini eksikliği;

📌 Koordinasyon ve/veya denge bozukluğu
📌 Anormal yürüyüş
📌 Başın öne doğru eğik durması,
📌 Büyüyen göz bebekleri,
📌 Tere doğru bükülme ve boynun kıvrılması gibi belirtiler B1 vitamini eksikliğine işaret eder.
4.2-) B2 Vitamini (Riboflavin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:

B2 vitamini sağlıklı bir büyüme süreci için çok önemlidir. Ayrıca bu vitamin vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi alabilmesi için besinlerin parçalanmasına yardımcı olur.

Kedilerde B2 vitamini eksikliği;

📌 Periauriküler Alopesi ( Saçkıran)
📌 Karaciğer yağlanması,
📌 Anoreksia,
📌 Kilo kaybı,
📌 Katarakt gibi sağlık sorunları ile karakterizedir.

4.3-) Kedilerde B3 (Niasin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:

B3 vitamini vücutta depolanmayan bir vitamindir bu nedenle de düzenli olarak yeterli miktarda alınması gerekir.

Kedilerde B3 vitamini eksikliği;

📌 Anoreksiya,
📌 Yüksek ateş,
📌 Ağızda kızarıklık ve ülser
📌 Kilo kaybı gibi belirtiler ile karakterizedir ve B3 vitamini eksikliğinin ölümcül sonuçları olabilmektedir.
4.4-) Kedilerde B6 (Piridoksin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:

B6 vitamini olarak adlandırılan 3 farklı bileşik vardır. Bu bileşiklerin hepsi kırmızı kan hücresi fonksiyonları ve bağışıklık sistemi açısından değerlidir. Vücuda giren proteinin metabolize edilebilmesi için B6 vitamine ihtiyaç duyulur. Kedilerde B6 vitamini eksikliği diğer B vitaminlerine kıyasla daha az görülür.

Kedilerde B6 vitamini eksikliği;

📌 Kalsiyum oksalat kristalleri,
📌 Sağlıksız büyüme ve gelişim,
📌 Kansızlık gibi belirtiler ile karakterize olabilir.

4.5-) Kedilerde B12 (Kobalamin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri:

Kedilerde B12 vitamini bağışıklık, sinir ve sindirim sistemi gibi hayati fonksiyonlar açısından çok önemlidir. Suda çözünen bir vitamin olan B12 kedilerde kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından sentezlenmektedir. Kronik bağırsak sorunu olan kedilerde B12 vitamini eksikliği ihtimali daha yüksektir. Bu soruna sahip kedilerde kusma, ishal ve kilo kaybını takriben B12 eksikliği ortaya çıkar. Kedilerde B12 vitamini eksikliği sindirim sistemi sorunları ile karakterizedir. B12 eksikliğinin semptomları ile B12 eksikliğine yol açan hastalıkların semptomları benzerdir.

Kedilerde B12 vitamini eksikliği;

📌İshal
📌Kusma
📌Kilo kaybı gibi semptomlar ile karakterizedir.

Kedilerde Vitamin Eksikliğinin Teşhisi

Kedilerde vitamin eksikliğinin farklı belirtileri olduğundan bahsettik. Bu belirtiler farklı sağlık sorunlarına işaret edebileceği gibi vitamin eksikleri sonucunda da ortaya çıkabilir. Bu noktada yapılması gereken belirtilerin şiddetini ve süresini kontrol etmektir. Kusma nadiren meydana gelen bir durumsa direkt endişelenilmesine gerek olmasa da 1 hafta içerisinde 3'den fazla kusma meydana geldiyse Veteriner Hekime danışılması önerilir.
 Kediye vitamin takviyesi verme kararında öncelikle vitamin eksikliğinden emin olmak gerekir. Eğer bir eksiklikten emin olunamıyorsa fazla alımında toksik etkisi olmayan vitaminlerin tercih edilmesi ve kedinin sağlık durumundaki değişimin gözlenmesi önerilir.

Kedilerde Vitamin Kullanımı:
 

Kedilerde vitamin kullanımı hassas bir konudur. Mutlaka kediler için özel olarak formüle edilmiş vitamin takviyelerinin tercih edilmesi gerekir. İnsanların, kedilerin ve diğer canlıların fizyolojilerinin çok farklı olduğunu her durumda göz önünde bulundurmak gerekir. Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri olduğu noktada kediye vitamin verilir mi? sorusunun cevabı evet olmalıdır. Belirli dönemlerde insanların vitamin takviyesine ihtiyaç duyduğu gibi kedilerde vitamin kullanımı gerekli olabilir. Kedilerde mineral eksikliği belirtileri de bazen vitamin eksikliği ile ilişkilidir. Bu nedenler kedilerde vitamin kullanımı için Veteriner Hekimlere danışılması her zaman en doğrusudur.

Kediye Vitamin Nasıl Verilir?
Kediler alışkanlıklarına bağlı canlılardır ve kendilerine özgü bir damak zevkleri vardır. Bu nedenle her mamayı, ödülü ya da takviyeyi tüketmeyebilirler. Kediler için özel formüle edilen vitamin ve takviyelerin onların damak zevkine uygun olması için çalışmalar yapılsa da bazı patili dostlarımız farklı lezzetleri tüketmeyi reddedebilirler. Böyle bir durumda olabildiğince sakin kalmak gerekir.

Kediye vitamin nasıl verilir? sorusunun birden fazla cevabı vardır ve hepsi sıra ile sakin bir şekilde denenmelidir. Kediye vitamin veya takviye vermeden önce ambalajı ile tanışmasına izin verin. Bu sayede kedilerin kendilerine özgü merak duygularını tatmin etmiş olur ve yeni tanıştıkları bir ürüne karşı ön yargı geliştirmeleri önlenmiş olur. Eğer kediniz vitamin veya takviyeyi doğrudan tüketmeyi reddediyorsa içeriğin formülüne göre alternatif tüketim yöntemleri geliştirebilirsiniz. 
 
🐾Tablet formundaki vitaminleri ezip kuru, yaş ya da ödül maması ile karıştırabilirsiniz. 
 
🐾Macun formundaki takviyeleri kedinizin patisine sürerek kendini temizlemeye mecbur bırakarak tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklar...

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesif...

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip t...