26 Temmuz 2021 Pazartesi

KEDİ DOSTUNUZ SİZE NEDEN KÜSER

KEDİ DOSTUNUZ SİZE NEDEN KÜSER


🔸Her bir kedinin karakteri farklıdır ve Kediler aynı zamanda çok da alıngandırlar. Peki arkasını dönüp oturan, en içten pisi pisi seslenişlerinizi karşılıksız bırakan dört ayaklı kankanız acaba size neden küsmüştür? Aslında her kedinin alışkanlıkları, huyları, sevdiği ve sevmediği şeyler farklı olduğundan küsme nedenleri de farklıdır. Ayrıca aynı kedi birçok nedenle de size küsebilir. Bakalım kediler neden küser sorusunun cevapları nelermiş?

1. UZUN SÜRE YANLIZ BIRAKILMAK


🔸Kediler yalnızlığı ve yalnız kalmayı severler ama bu yalnız bırakılmaktan hoşlandıkları anlamına gelmez. Kedilerde küsme en çok uzun saatler boyunca evde yalnız bırakılan pisilerde görülen bir durumdur. Eğer eve geldiğinizde kediniz sizi karşılaşmıyorsa bilin ki size küsmüştür ve bence bunda da sonuna kadar haklı.

2. AZARLANMA 

🔸Kediler için azarlanmak son derece dramatik bir durumdur. Kediler azarlanmayı hiç sevmezler, zaten kim sever ki? 🙂 Kedinizi azarladığınızda alınabilir ve bunun neticesinde size darılıp küsebilir, arkasını size dönüp bir duvara saatlerce bakabilir ve somurtabilir.

 3. MAMA BEĞENMEME

🔸Kedilerin sofistike canlılar olduğunu ve özellikle de mama konusunda son derece hassas olduğunu hepimiz biliyoruz. Kediler mama değişimi nedeni ile de küsebilirler. Özellikle de sağlık koşulları nedeni ile normal mamalardan daha lezzetsiz olan diyet mamalara geçen kedilerde küsme ile sık karşılaşılır. Ancak böyle bir durumda kedinizin sağlığını düşünerek küsse bile veterinerin önerisi olan mamayı kullanmaya devam etmeniz şart. 

4. BİRİNE GECİCİ OLARAK EMANET ETME

🔸İşte kedileri en çok küstüren durumların başında bu olay gelir; birine emanet edilme. Tatile çıkarken hemen hepimiz kedimizi ona iyi bakacağından emin olduğumuz birilerine emanet ederiz, ancak kedimize yokluğumuzda ne kadar iyi bakılırsa bakılsın o onu terk ettiğimizi düşünür ve kalbi inanılmaz derecede kırılır. İşte bu nedenledir ki tatilden döndüğünüzde özlemiyle yanıp kavrulduğunuz kediniz size uzunca bir süre yüz vermez. Onun gönlünü kazanmak sizin göreviniz ve bu kolay bir görev değil, günlerinizi alacak bir görev.

5. EVE BAŞKA BİR KEDİ / HAYVAN TADA İNSAN GELMESİ 


🔸Kedileri küstüren şeylerden biri de eve başka bir kedi, hayvan ya da insanın gelmesi daha doğrusu eve taşınmasıdır. Bu durum hem kedinin düzenini bozduğu hem de kıskanmasına neden olduğu için kedilerin küsmesi ile sonuçlanabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kedinizle yeteri kadar ilgilenip eve yeni gelen canlının ondan daha çok sevilmediğini, kendisinin hala çok değerli olduğunu hissettirmeniz küskünlüğünün geçmesini sağlamakta size yardımcı olabilir.

6. YERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ / YENİ BİR YERE TAŞINMAK

🔸Kediler hep monoton düzene alışkınlardırlar. Yeni düzene alışma sevmeyip alışmaları biraz zaman alabilir. Bu alışma sürecinde size karşı küslük ve ainganlik gösterebilirler.

7. ŞİDDET / DAYAK ❌

🔸Şidettin hiçbir türü hayvanlara uygulanmamalı. Ne yazık ki yok desek bile araştırmalarda kedi, köpek evcil hayvan besleyenlerin %10 ' nun evcil hayvanlarina şiddet uyguladığı bir gerçegini yok edemez. Şiddet görmüş hayvan içine kapanmaya sahibinden uzaklaşmaya, yemek yememeye başlayacaktır. Şiddet görmüş hayvan eski canlılığını kaybedecek ve sürekli korku içinde olup  haklı olarak kendini korumaya alacaktır. O kadar haklı olarak yapar ki bunu  ben olsam o hayvan sahibini ısırıklara boğar ve evden kaçardim. ( Ne yazık ki bu davranış şiddet eğilimli hayvan sahibini  daha fazla kizmasina neden olacaktır ) 

❌❌❌⛑️ Kedi, köpek veya evcil dostlarımıza şiddetin hiçbir türünü yaşatmamaliyiz.
Öğrenmesi için , çişini kakasını yapmaması için, yemeğini yemesi için, birşeylerin üstüne çıkmaması için vb. Durumların önüne geçmek için onlara şiddetin hiçbir türünü yaşatmamalıyız.
Şiddet uyguladığımız hayvanın bu durumları bu sefer korkusundan yapacağını ve şiddet uygulayan kişinin daha çok sinirleneceğini ve daha fazla şiddet uyguladığı ne yazık ki bir gerçek. Bu yüzden hayvan dostlarımıza birşeyleri yapmamasını bazı eğitimler ile öğretilir, yada yüksek sesle " hayır, yapma, şişt " gibi sesler ile ikaz edebiliriz . 

22 Temmuz 2021 Perşembe

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler.

Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur.


1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir.

2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler.

3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklarla doğum yapabilir. Ayrıca, dişi hamster tek bir doğumda 21 yavru dünyaya getirebilir.

4. Hamsterinizin ister blok ister kuru mama olsun, her zaman bir kase veya tabakta servis edildiğinden emin olun. Hamsterler aksi halde yataklarını yutabilir ve bu ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.


5. Hamsterınız, kedi kumu, mısır koçanı, kalın çam ve sedir talaşından hazırlanan yataklardan fazlasıyla rahatsız olur. Bu sebeple onlara bu tarz yataklar vermemeilisiniz.

6. Hamsterlar artık yemek yemeyi sevmezler. Optimum beslenme için, evcil hayvanınızın mama kabının yaklaşık dörtte üçünü dolu tutun ve mamasını günlük olarak değiştirin.


7.  Kemirgen dostlarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmesi konusunda dikkatli olunmalıdır.Onlar için hangi besinlerin zararlı olduklarına bakıp araştırıp besin listesini oluşturmanızda fayda var. Ayrıca, dostunuz bazı besinleri yanağında depolayabilir. Yani keskin ve sivri parçalı besinleri vermekten kaçınmanız gerekmektedir.

8. Hamsterler kendilerini tımar ederler ve bunu genellikle günde bir defadan fazla yaparlar. Evcil hayvan hamsterinizin bakım uygulamalarını yıkamaya, taramaya veya başka bir şekilde tamamlamaya gerek yoktur.

9. Onlara daha fazla yemek vermek onları olumlu etkilemez aksine obeziteye kadar götürebilir. Genellikle dostumuzun yeteri kadar beslenemediğini, doymadığını düşünürüz ve hamsterımızı daha fazla beslemeye çalışırız. Bu durum kemirgen dostunuzun gereğinden fazla kilo almasına ve ardından obeziteye yakalanmasına neden olacaktır. Bunu önlemek amacı ile daha dengeli bir beslenme düzeni oluşturmalısınız.

10. Dişlerini meşgul edecek hiçbir şeyi olmayan bir hamster kafesini veya muhafazasını çiğnemeyi seçebilir. Evcil hayvan dükkanları, sadece hamsterlar için yapılmış özel çiğneme oyuncakları ve bloklar sunar.



11. Kafes ortamını geniş tutmak onların psikolojisinin iyiye gitmesi açısından önemlidir. Çok hareketlidirler. Koşarlar, kazarlar ve yeni yerler keşfederler. Her ne kadar kafes ortamında bu aktivitelerin hepsini yapamayacak olsalar da, dostlarımız doğru boyutlardaki kafeslerde son derece mutlu, huzurlu olacak ve aktivitelerini sağlıklı bir şekilde gerçekleştireceklerdir. Ancak, dar kafesteki bir hamster son derece sağlıksız, mutsuz olacak ve gün geçtikçe psikoljisi bozulacaktır.


12. Enerjilerini bir şekilde atmaları gerekir ve bu durum için en güzel çözüm bir hamster tekerleği olur. Bu sayede hamsterınız hem fazla enerjisini atacak hem de aktivitesini tamamlamış olacaktır. Tekerlek seçimi yaparken hayvanınızın boyutunu dikkate alın ve büyük tekerlekler tercih etmeye bakın. Küçük tekerlekler, hamsterınızın iskelet sistemine (omurgasına) zarar verecektir.


13. Aldığınız ürünün kalitesine bakın. Doğru ürün ile yapılmayan kafesler, su kapları, mama kapları ve oyuncaklar dayanıklı değildir ve hamsterınızın diş darbelerine maruz kalabilir. Bu durum ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir.
Hamsterlar sağlık konusunda oldukça hassastır ve dostunuzun sağlığı hijyenik bir kafesten geçer. Bu nedenle kafes, kafesin zemini, kafes aparatları sık sık temizlenmelidir. Ayrıca, hamsterlar kendilerini temizleyebilen canlılardır. Bu nedenle zorunda kalmadıkça dostunuzu yıkamamanız daha iyi olacaktır.


14. Onlara kafes dışında da hareket alanları sağlamalısınız. Hamsterların kafes dışında da aktif olması gerekir. Eviniz hamsterınız için güzel bir aktivite alanı olacaktır. Dostunuz ev içinde koşup yeni yerler keşfedecektir. Ancak, bu keşif sırasında kemirgen dostunuzu bekleyen tehlikelerde vardır. Dostunuz bulduğu her şeyi kemirme potansiyeline sahiptir ve elektrik kabloları, prizler de bunlara dahildir. Aktiviteden önce hamsterınız için tehdit oluşturacak nesneleri ortadan kaldırmayı unutmayın!


15. Görünür sağlığı ne olursa olsun, evcil hayvan hamsterını yılda bir kez veteriner hekiminize götürmek en iyi uygulamadır. Dikkat edilmesi gereken sağlık sorunları arasında ayaklarında yaralar, idrarda kan, iştahsızlık, gevşek dışkı, aşırı büyümüş ön dişler, kürkünde kel yamalar, hırıltılı solunum ve burun akıntısı sayılabilir.

KEDİLERDE TÜY DÖKÜMÜ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

KEDİLERDE TÜY DÖKÜMÜ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

🔸Merhabalar sizlere Kedilerde tüy dökülmesi konusunu anlatacağım, aslında tüy dokulmesi derken, rutin dökülmelerden bahsetmiyorum. Zaman zaman patili dostlarımızın bütün vücudunda ya da belirli bir bölgede yoğun birsekilde oluşan  tüy dökülmeleri ve bunların nedenleri ve çözüm odakları hakkında bilgi vermye çalışacağım.

🔸Kedilerde tüy dökülmesi ya da saçkıran durumu  patili dostlarımızın hayatına doğrudan etki eden önemli bir sorundur. Bu durum ne yazık ki  birçok farklı şekilde de gerçekleşebiliyor. Mesela dökülmeler simetrik veya asimetrik, tüm vücuda yayılmış bir durumda ya da sadece belirli bir bölgede olabilir. Bu yüzden bu yazıda paylaşacaklarım sadece tahminler ve ön bilgi kıvamında olacaktır. Bu gibi tüy dökülmeleri nereden bakarsak bakalım, acil olmasa da veteriner hekim müdahalesi gerektiren bir sorun olduğunu lütfen unutmayalim.

🔸Genel olarak konuşacak olursam, tüy dökülmesinin nedenlerini birkaç genel sebep bağlayabilirim. Hepsine de birer birer değinmek istiyorum.

KEDİLERDE TÜY DÖKÜLMESİ VE NEDENLERİ

1. Deri Problemleri yada Hormonal Sorunlar

🔸Tüy dökülmesinde deri problemleri veya hormonal sorunlar konuları öyle geniş ki, biz insanlardaki saç dökülmelerinin nedenleri arasında bile bu durum söz konusudur.
🔸Örnek olarak, hormonal sorunlar. Patili dostlarımız hipertiroidden muzdaripse vücutlarındaki steroid miktarı artar. Bu da kedilerde tüy dökülmesi yapar! Tıpkı erkeklerdeki saç dökülmesinin testosteron seviyeleriyle alakalı olması gibi. 

🔸Bunun yanı sıra deri alerjileri ve çeşitli alerjik tepkiler de tüy döker.

🔸Bir de dermatofilosis gibi deri hastalıkları var. Eğer kedinin tüylerinin döküldüğü yerlerde kızarıklık veya şişlikler varsa, belki de böyle bir sorunu vardır.

🔸 Son olarak pire, kene ve mayt gibi parazitlerin yol açtığı kaşıntılar da tüy dökülmesini tetikler.

2. Duygusal veya Davranışsal Bozukluklar

🔸Stresli zamanlarda saçları dökülen insanlara rastlamışsındır. Aynı noktadan yola çıkarak, stres kedilerde de tüy dökülmesine yol açabilir. 
Patili dostumuz sık sık kendini yalanıyorsa, stresli olma ihtimali yüksek. Bu yalanmaların döktüğü tüylere ek olarak gerginliğin verdiği kendiliğinden dökülme de eklenince ne yazık ki bölgesel bir dökülme gözlenecektir. 

🔸Tüyleri stres yüzünden dökülen bir kedin varsa en iyisi onunla daha sık vakit geçirmen olur. Sonuçta dostunu mutlu ve çevresiyle uyumlu tutmak senin görevin! Daha sık vakit geçirmek derken lütfen onu daha çok heryerde tutup sarılmak öpmek aklınıza gelmesin. Unutmayın ki kediniz kendini sevdirdiğinde yanınıza gelecektir. Bunu dışındaki zamanlarda huzur istiyecektir sizden.

3. Sakatlıklar ve İlaçlar

🔸Son olarak sakatlıklar ve ilaçlar da tüy dökülmesini teşvik ediyor olabilir. Kediler acı hissettikleri, yaralı olan bölgelerini sürekli yalarlar. Bu durum aşırı bir hal aldığında, o bölgedeki tüyler ne yazık ki doğal olarak dökülür.

🔸İşin ilaç boyutu ise bambaşka. Diyelim ki kedine kabızlık ilacı veriyorsun. Bünyeden bünyeye ve kediden kediye değişmekle birlikte, patili dostunun ilaç kullandığı aralıkları iyi gözlemlenmeli. Eğer özel olarak tüylerini döken bir ilaç varsa onu tespit edip veteriner hekimine danışmalı ve gerekirse kullanmamalı ve yerine başka ilaç istenmelidir.


TEDAVİ

🔸Bu gibi konularda kedinizi her halükarda veteriner hekime götürmeniz gerektiğini artık bildiğinizi varsayiyorum.
Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hekim kontrolü altında tedavi sürecine geçeceksiniz. Bu tedavi sürecinde neler ile karşılaşacaksınız ?

🔸Eğer tüy dökülmesi deri veya hormonal sorunlarla alakalı bir durum söz konusu ise, veteriner hekiminiz ilaç tedavisine başlıyacaktır. Kullanılan ilaçların kediniz için alerjik  bir yan etki oluşturmamasına  dikkat edilmelidir.
İlacı kedinize vermek için sevdiği bir mamanın içine gizlemek gibi bir yöntemi uygulayabilirsiniz.

🔸kedinizdeki tüy dökülmesi, davranışsal bir sorundan kaynaklanıyorsa, böylesi durumlarda iki farklı yol izleyebilirsin. 
🔹Öncelikle bir kedilerin dilinden anlayan bir veteriner hekime yada var ise bir kedi eğitmenine danışabilirsin. Sorumluluğu kendim üstlenmek istiyorum diyorsan eğer veteriner hekiminden anskiyete ilaçları talep edebilirsin. 
🔹Bunlara ek olarak feromon spreyleri ya da kedi otu ve  lavanta yağı gibi sakinleştirici yöntemler de kullanabilirsin. 
🔸Mekan değişiklikleride kedi dostlarimiz için zor bir süreçtir. Bu yüzden patili dostumuzun gerilmemesini sağlamak için onu birazcık şımartmalısınız.

🔸Son olarak, kedinizin tüy dökümü eğer kene veya pireden kaynakliysa, seni uzun bir ilaçlama süreci bekliyor. Kendine pire ilacı uygulanmalı ve tüm evi baştan aşağı ilaçlamak hem senin, hem de dostunun sağlığı için oldukça önemli. ( Çok abartılı durumlarda evi ilaclayabilirsiniz) 

🔸Kedilerde tüy dökülmesi sorunu, gördüğünüz gibi çok etmenli ve karmaşık bir konu. Her ne kadar birkaç noktasına değinsemde lütfen bu gibi durumlarda veteriner hekiminizden yardım almayı sakin unutmayın.


21 Temmuz 2021 Çarşamba

KUZU VE OĞLAKLAR DA TETANOZ HASTALIĞI ( KAZIKLI HUMMA)

KUZU VE OĞLAKLAR DA TETANOZ ( KAZIKLI HUMMA) 

🔸Kuzu  ve oğlaklar da Tetanoz gram (+) bakterilerin ürettiği toksinden kaynaklanan ölümcül bir yara enfeksiyonudur.
🔸Tetanos'un nedenli ajanının hayvanın vücudunda toksin salgılanan bakteri olan  klostridium tetanidir.
 
🔸Bütün hayvan türlerinde her yaşta görülebildiği gibi en duyarlı tür tek tırnaklı hayvanlar ( At, eşek, katır vs.) dır. Bunları kuzu, oğlak ve köpekler izlemektedir. 

🔻Ancak, kuyruk kesimi, kısırlaştırma, göbek kordonu, enjeksiyonlar, kulak küpeleri, boynuz kesme gibi uygulamalar sonucu oluşan yaralanmalar  sebebi ile kuzular ve oğlaklar arasında oldukça sık rastlanır. 


ETKEN

🔸Kuzu ve oğlaklar da tetanoz hastalığının etkeni Clostridium tetani ‘dir. Cl. tetani sporları çok dayanıklıdır. Toprakta uzun yıllar canlı kalır dezenfektanlara dayanıklıdır. 100 °C de 30-60 dakikada, 115 °C de 20 dakikada tahrip edilebilir.

🔸Toprakta ve dışkıda bulunan bakteri sporları yaralara bulaşabilir. Kastrasyon, kuyruk kesme ve kırkım yaralarının enfekte olması her zaman mümkündür. 

🔸Bakteriler oksijene duyarlıdır, bu nedenle derin yaralar bakterinin toksinlerini atması için en istenilen yerlerdir. 

PATOGENİZİ

🔸Cl.tetani sporları yara içinde vejetatif hale geçerek çoğalmaya başlarlar. Çoğalan bakteriler enfeksiyon yarasının bulunduğu bölgede kalırlar çevre dokulara yayılmazlar.

🔸Tetanoz toksini sinir hücrelerinde bir sorun oluşturmaz ama iskelet kaslarını innerve eden motorik ganglionların uyarılma eşiğini düşürür, duyarlılıklarını artırır. Normalde sadece belli bir kas gurubuna gitmesi gereken bir impuls, bütün motorik nöyronları, dolayısı ile bütün iskelet kaslarını uyarır. Bunun sonucunda Tetani hali ortaya çıkar, hem ekstensor ve hem de fleksor kaslar aynı anda kontraksiyon durumuna geçmiş olur.


KLİNİK BELİRTİLERİ

Inkubasyon süresi normal olarak 1-3 hafta kadardır. Kuyruk kesme ve kırkımdan sonraki 3-10 gün içinde daha çok rastlanmaktadır.

🔹Baş ve boyunda gerilme gözlenir.

🔹Fleksor (Bükülme hareketini yaptıran kas) ve ekstensor (Uzatma veya düzleştirme hareketini yaptıran kas) kaslar birlikte kasılır.Yürüyemez, gergin vaziyette ayakta durmaya çalışır.Yere düştükten sonra kendi kendine ayağa kalkması giderek imkansız duruma gelir.

🔹Çene kilitlenmesine bağlı olarak yem yiyemez, geviş getirmez, su içemez, yutma zorluğu vardır. Burun delikleri ve gözler açılır.

🔹Beden ısısı ve solunum sayısı yüksektir, defekasyon durmuştur. 

🔹Gürültü, ses ve ışığa karşı hayvanın duyarlılığı aşırı derecede artmıştır.Sese ve dokunmaya tepkileri yüksektir.Dokunulduğunda veya seslenildiğinde tetanik konvulusyonlar daha da şiddetlenir.

🔹Kuyruk kalkık, karın çekiktir. İdrar yapma ve dışkılama (Defekasyon) durur.

🔹3 ncü göz kapağının (Sadece köpeklerde) düşmesi bu hastalık için patognomik semptomdur.

🔹Yutturulmaya çalışılan sıvı maddeler yutakta spazm meydana getirir.Su içememe sebebi ile dehidrasyon şekillenir.

🔹Yatar pozisyondaki hayvanları ayağa kaldırmak mümkün değildir. 2-3 gün içinde solunum kasları felcinden (Paralizinden) hayvan ölür.

TANI

🔹 Klinik semptomlar oldukça tipiktir. Bir yara sonucu meydana geldiği de biliniyorsa yanılgı payı çok az olur. 

TEDAVİ 

🔸Hastalar sürüden ayrılır, hayvanlar mümkün oldukça sessiz ve karanlık bir yere alınırlar. Yem ve su baş hızasında konulur eğer gıda alınamıyorsa suni yolla verilmelidir.

 🔸Yara mevcutsa kabuk kaldırılır ve oksijenli su ile yıkananilir. Prokain penisilin, tetrasiklinler, cephalosporinler ve eritromisin bunlardan biri yara bölgesine enjekte edilir. 

🔸Spazmları çözmek ve hayvanı yatıştırmak için çeşitli sedatifler Ksilazin, Klorpromazin, Kloralhidrat verilebilir.

KORUNMA 

🔸Korunmada en iyi yöntem aşılama ve yaraya yönelik uygulmalardır. Yapılan operasyonlarda  asepsi ve antisepsi
dikkat edilmelidir. 
🔸Koruyucu amaçla aşılamalar yapılmalı, yara sağaltımına dikkat edilmelidir.

KAYNAK

▪️Koyun keçi Hastalıkları ve Yetiştiriciliği İstanbul 1990, 102-104.
▪️Tamam mı M. Sinir sistemin bakteri enfeksiyonlar. veteriner nöroloji. 2007, 143-144.
▪️Altuğ N, Yüksek N, Karasu A, İlhan F, Cey-lan E, Ekin İH, et al. teşhis veteriner.2017, 317-322.
▪️ Süleyman Ö. Ölümlülük tetanoz neon. 1982, 152-18.

17 Temmuz 2021 Cumartesi

KEDİLER NEDEN İSHAL OLURLAR

KEDİLER NEDEN İSHAL OLURLAR


🔸Merhabalar, kedi dostlarımızın ishal olması çok sık gerçekleşmemekle birlikte başa geldiğinde oldukça endişe verici ve can sıkıcı olabilmektedir. 
Kedi dostumuz diyelim ki ishal oldu ne yapmalıyız? 

🔻Kedi dostlarimiz ile yaşam alışkanlığı evden eve değişiklik göstermekle beraber her kedi sahiplenen ebeveyn kedisinin tuvalet alışkanlıklarının ayrıntılarından haberdar olmayabilir. Neyse ki kediler olup olabilecek en titiz varlıklarıdır ve ishal gibi bir sorun hemen kendini belli eder. Tuvalette olmasa bile kuyruk veya dolaylarında görebileceğiniz cıvık dışkı kalıntıları ishalin habercisi olabilir. 

 

Peki ishalin nedeni ne olabilir? Ne zaman endişelenmeli ve veterinerinize danışmalısın? Evde onun için yapabileceğin bir şeyler olur mu? Şimdi sorularının cevaplarını vereceğiz. 

KEDİ İSHALİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

🔻Kedilerin ishal olmasının birçok sebebi vardır. Ancak en yaygın görülen sebepleri sıralayalım istedik.

1. Parazitler 

🔻Parazitler kedilerin gastrointestinal sistemini tahriş edebilir ve ince veya kalın bağırsakları içeren her türlü ishale neden olabilir. İshale neden olan parazitlerin önemli bir bölümünü genç ve yavru kedilerde daha yaygın görürüz.

2. Enfeksiyonlar

🔻Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar da bazen ishale yol açar. Ayrıca daha genç kedilerde daha sık görürüz.

3. Beslenme

🔻Kediler, yedikleri şey konusunda köpeklerden daha dikkatli olma eğilimindedir. Ancak yine de bazen ot, ip vb. uygunsuz şeyler yiyebilirler. Ya da belki ishalin sebebi diyetinde yaptığın bir değişikliktir.

4. Stres 

🔻Tıpkı insanlarda olduğu gibi, stres / endişe / heyecan da GI rahatsızlığına neden olabilir. (özellikle alt bağırsak tahrişi veya kolit)

5. Birincil enflamatuar bozukluklar 

🔻İnsanlardaki enflamatuar bağırsak hastalığı gibi, enflamatuar bozuklukları kedilerin ishal olma nedenleri arasında sayabiliriz. 

6. Metabolik hastalıklar

🔻Pankreas veya karaciğer rahatsızlıklarından tiroid dengesizliklerine kadar, mide bağırsak yolundaki hareketliliği veya ortamı bozan ve ishale neden olan başkaca birçok sorun vardır.

7. İlaçlar / toksinler 

🔻Çoğu kedi ebeveyni belirli antibiyotiklerin GI ( gastrointestinal) sistemini bozabileceğini bilir. Ancak diğer ilaçlar ve bazı toksinler de bazen ishale neden olur.

8. Kabızlık

🔻Kulağa şaşırtıcı mı geliyor? Ancak gayet ciddiyiz. Çünkü yaşlı kediler kolonlarında kabızlığa yol açan hareketlilik sorunları geliştirmeye eğilimlidirler. Bu durumlarda, kediler genellikle tıkanıklığın etrafından sadece az miktarda daha fazla sıvı dışkı geçirmeyi başarırlar.

KEDİLERDE İSHAL BELİRTİLERİ NELERDİR 

🔸Eğer kediniz sık aralıklarda tuvaletini yapıyorsa bu en çok karşılaşılan belirtiler arasında yer alır. Diğer ve en önemli belirtiler ise; dışkılama zorlukları ve dışkı içinde görülen kan, şişkinlik, sürekli uyku hali, su kaybı, kusma, ateş, iştahsızlık, sık sık dışkılama ve kilo kaybı şeklinde. Kedinizin dışkısında kan veya siyah renkli bir dışkı mevcut ise bu bağırsak veya iç kanama belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda kedinizi acilen veterinere götürmeniz gerekir.

KEDİLER İSHAL OLUNCA NE YAPMALI?

🔸Kedilerde ishalin pek çok potansiyel nedeni olabilir. Kedin sık sık ishal oluyorsa ve hala veteriner hekime danışmadıysan, daha fazla gecikmemelisin. Bazı ishaller evde uygulanan basit ve destekleyici bakımla kendi başına çözülürken, bazıları özel bir tedaviye ihtiyaç duyar. Bu durumlarda, veteriner hekimim sana evde uygulayabileceğin basit tavsiyelerde bulunacaktır.

BESLEMEK Mİ ORUÇ TUTTURMAK Mİ ? 

🔻Önceden veteriner hekimler, GI ( gastrointestinal) sistem rahatsızlığı yaşayan kedilere bağırsaklarını ‘dinlendirmek’ için kısa bir süre oruç tutmasını önerirdi. Bu kusma problemi olan kediler için doğru bir yöntem. Ama artık bugün, kedilerin bağırsaklarının kendilerini iyileşebilmeleri için beslenmeye ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. 

NASİL BESLENMELİ ? 

🔻Lif alımını artırmak, harika bir “dengeleyici” olarak kabul edildiğinden iyi bir seçenektir. Kabızlığa iyi geldiği gibi aynı zamanda ishale de iyi gelir. Bunlara ilaveten patates, makarna veya pirinç (biraz tavukla birlikte), hindi, az yağlı süzme peynir veya yoğurt gibi düşük yağlı, karbonhidratlı gıdalar tüketilirse iyi olur. Bazı kediler ayrıca et bazlı bebek mamaları yemeyi de sever.

🔻Süt ve süt ürünlerini kediniz sevse bile bu tarz ürünleri onlara vermekten kaçınmalısınız. Ayrıca mama değişikliği yapmak istiyorsanız bunu zamana yayarak ve dikkatlice yapmalısınız.

🔻Bu gibi durumlarda veteriner hekiminizi arayarak danışmanızı öneririm. Sorunun uzun sürmesi halindeyse mutlaka veteriner kliniğine gidilmesi gerekmektedir. Unutmayin ki en doğru tedavi şeklini veteriner hekim belirleyecektir. 



15 Temmuz 2021 Perşembe

MUHABBET KUŞUM NEDEN TERS DURUYOR

MUHABBET KUŞUM NEDEN TERS DURUYOR




🔻İlk kez bir kuş sahiplenen biriyseniz, Muhabbet kuşunun yemini yerken, suyunu içerken, oyun oynarken hatta uyurken tepetaklak durup yer çekimine meydan okuduğu, kafesinin tellerine ya da tüneğine tutunmuş vaziyettlerine şahit olacaksınız. Şaşırmayın ve endişelenmeyin. Sıkıntıya hiç mahal yok, çünkü ters durma bazı kuş türleri için oldukça normaldir.

🔻Doğrusunu söylemek gerekirse kuşlarda ters durma oldukça normal ve doğal bir davranış olup Özellikle muhabbet kuşları, papağanlar ve Sultan papağanları, sağlıklı oldukları takdirde sık sık ters durabilirler.

🔻Hatta ters durmak kuşun için olumlu bir işarettir. Bu kadar savunmasız kalacağı bir pozisyonda duran kuş kendisini mutlu, sağlıklı ve yuvasında güvende hissediyor demektir. Eğer kuşun salıncakta gibi sallanıyor ya da ters duruyorsa, bil ki keyfi yerindedir ve canı oyun istiyordur.


🔻Diğer yandan kuşun çok fazla ters duruyorsa, bir anormallik ya da olası bir sağlık sorununa dair bir belirti olup olmadığını kontrol etmende fayda var. Eğer diğer her şey yolundaysa konuyu bir sonraki ziyaretinizde veterinerinize danışabilirsin. Ancak bir şeylerin yolunda gitmediğine dair başka işaretler görürsen, hiç zaman kaybetmeden kuşlar konusunda uzman bir veterinere başvurmalısın.

🔻Muhabbet kuşları ters durabilmenin yanında kafalarını 180 derece çevirebilme, ve özellikle öğle uykusundan önce kendilerini uzatıp şişirebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca uyurken sık sık gagalarını gıcırdatırlar.


PAPAĞANLAR DA TERS DURMA

🔻Papağanlar genelde tek ayaklarının üzerinde durarak uyurlar ancak zaman zaman ters durarak uyuduklarını da görebilirsin. Ters durma hareketini bazen oynarken ya da boş dururken de yaparlar.

🔻Özellikle Afrika gri papağanları ile Asya kıtasına özgü papağan türlerinde bu davranış gözlemlenir.


🔻Sultan papağanları da ters durur. Tamamen ters dönene kadar kendini aşağı salan sultan papağanları bu noktada kanatlarını açıp yarasa duruşuna geçer. Özellikle mutlu oldukları zamanlarda bunu yapan sultan papağanları için de ters durma normal, zararsız bir davranış biçimidir.


KEDİLERİN DAİMA SUSAMASI VE GÜNLÜK SU İHTİYACI

KEDİLERİN DAİMA SUSAMASI VE GÜNLÜK SU İHTİYACI

🔸Kedilerin gün içerisinde bol su içmesi önemlidir. Su, uygun hidrasyon ve uygun sistemlerin ve organ işlevinin sürdürülmesi için gereklidir. Ancak kedinizin giderek susadığını ve normalden çok daha fazla su içtiğini fark ederseniz, bu bir sağlık durumunun işareti olabilir. Artan susuzluk belirtisi ile ilgili birçok sağlık durumu vardır.

🔸Kediler normalden daha fazla su içtiğinde, ilaç yan etkisi veya havanın normalden daha sıcak olması ve kedinin daha susaması gibi çok hafif bir şeyin işareti olabilir. Ayrıca diyabet, böbrek yetmezliği veya karaciğer hastalığı gibi tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir şeyin işareti olabilir.

🔸Kediniz çok susadığına dair belirtiler gösteriyorsa ve kendinizi su kabını normalden fazla dolduruyorsanız, tam bir muayene ve testler yapabilmesi için veterinerinize başvurun. Kedilerde artan susuzluğun nedenleri çoktur ve şunları içerir:

🔹Şeker hastalığı

🔹Böbrek yetmezliği

🔹hipertiroidizm

🔹Cushing hastalığı

🔹Addison hastalığı

🔹Karaciğer hastalığı

🔹İlaçlar

🔹Elektrolit veya kalsiyum eksiklikleri

Artan susuzluk, çeşitli sağlık koşullarını gösterebilir. Kedinizin daha fazla su içme isteği artıyorsa, bunun nedeni aşağıdaki durumlar olabilir:

🔻Şeker hastalığı

🔸Diyabet, vücudun pankreas olarak bilinen bez tarafından salgılanan insülini üretememesinden kaynaklanır. Bu meydana geldiğinde, kan şekeri seviyeleri yükselir ve kedinin idrarına dökülür.

🔻Böbrek yetmezliği

🔸Böbrek yetmezliği çeşitli koşullardan kaynaklanabilir. Böbrekler başarısız olduğunda, elektrolitler ve diğer hormonlar gibi vücudun su dengesi de anormal hale gelir.

🔻Hipertiroidizm

🔸Tiroid bezi, kedinin vücudundaki metabolik süreçlerden sorumludur. Artan susuzluk, aşırı aktif bir tiroid bezinden kaynaklanabilir.

🔻Cushing Hastalığı

🔸Hipofiz bezi, adrenokortikotropik hormon olarak bilinen bir hormon salgılar. Cushing hastalığı, bu hormon aşırı üretildiğinde ortaya çıkar. Bu durum ilaçla kontrol altına alınabilir.

🔻Addison Hastalığı

🔸Addison hastalığı, kedinin adrenal bezlerinin düzgün çalışmamasının bir sonucudur. Adrenal bezler yetersiz miktarda kortizol ve aldosteron üretir.

🔻Karaciğer hastalığı
       

🔸Karaciğer, kan için protein üretmek, safra, toksinleri temizlemek ve gıdaları enerjiye dönüştürmek gibi çeşitli işlevleri yerine getirmekten sorumludur. Karaciğer hastalığının bir belirtisi artan susuzluktur. 

🔻İlaçlar

🔸Kedilerin alabileceği bazı ilaçlar susuzluğun artmasına neden olabilir. Kediniz herhangi bir ilaç kullanıyorsa, lütfen muayene sırasında veterinerinize söyleyiniz.

🔻Elektrolit veya Kalsiyum Eksiklikleri

🔸Bir vücutta elektrolit üretimi veya kalsiyum üretimi yetersiz olduğunda, yan etkilerden biri susuzluğun artması olabilir. Bir kan testi, bir kedinin elektrolit ve kalsiyum seviyesini belirleyebilecektir.


🔸Kediniz artan susuzluk belirtileri gösteriyorsa, veterinerinize başvurun. Veteriner hekiminiz, refakatçinizin tam bir fizik muayenesini yapacaktır. Ayrıca kan testi, idrar tahlili ve biyokimya profili gibi birkaç farklı test yapabilir.
 Bu testler tek başına veteriner hekimin, kedinizin böbreklerde, karaciğerde, elektrolit ve kalsiyum seviyelerinde ve diğer bez hormon eksikliklerinde herhangi bir anormallikten muzdarip olup olmadığını belirlemesine izin verecektir.

🔸Ön testler geri geldiğinde, sonuçlar veteriner hekime başka hangi testlerin yapılması gerektiği konusunda rehberlik edecektir. Veteriner hekiminiz organları daha yakından incelemek için radyografi veya ultrason yapmayı da seçebilir.

🔸Veteriner hekiminiz kedinizin neden normalden daha fazla su içtiği konusunda bir sonuca vardığında, mevcut teşhis ve tedavi seçeneklerini size açıklayacaktır. Böbrek hastalığı veya karaciğer hastalığı gibi ciddi hastalıklar açısından, kedinizin prognozunu size bildirecektir.


🔸Düzenli veteriner hekim ziyaretleri, veteriner hekimin kedinizin böbreklerinin, idrarının, glandüler fonksiyonlarının ve kan çalışmasının normal olup olmadığını görmesini sağlayacaktır. Mevcut bir durum varsa, veteriner onu erken yakalayabilir ve kedi üzerinde tedavi daha kolay olabilir. Bu daha iyi bir prognoza yol açabilir.

🔸Kedinizin su alımını izlemek önemlidir. Bir seferde birkaç gün boyunca su kabını normalden çok daha fazla doldurduğunuzu fark ederseniz, sağlığıyla ilgili her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için bu randevuyu almanız önemlidir. Kedinizi özellikle yılın daha sıcak aylarında sağlıklı bir ortamda tutmak önemlidir. Aşırı ısınan bir kedi normalden çok daha fazla su içebilir. Kedinize her zaman doğru miktarda mama da verdiğinizden emin olun. Kötü beslenme, kedinizin daha fazla su içmek istemesine neden olur.

🔸Kedilerde susuzluk, teşhis edilmesi kolay bir semptom değildir. Bununla birlikte, veteriner bakımı ve teşhisi, kedinizi tekrar sağlığına kavuşturacaktır. Ancak maaliyeti bir tedavi olduğunun bilgisini vermek isterim.

GÜNLÜK SU İHTİYACI

🔸Tipik öneriler, bir kedinin günlük vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 50 mL su gerektirmesidir. Yani bu, 4-5 kg ​​ağırlığındaki bir kedi için günde 200-250 mL'ye denk geliyor. Bu su ihtiyacı, sıvılardan ve yiyeceklerden “serbest su” alımı veya metabolizma tarafından üretilen “oksidasyon suyu” ile karşılanabilir. 



8 Temmuz 2021 Perşembe

KEDİMİ NE ZAMAN KISIRLAŞTIRMALIYIM

KEDİLER NE ZAMAN KISIRLAŞTIRILMALI 

🔻Merhabalar, kedi sahiplenen ailelerin ilk merak ettikleri soruların başında gelen " kedimi ne zaman kısırlaştırmaliyim " sorusuna cevap vermeye çalışacağım.

1.ERKEK KEDİLERİN KISIRLAŞTIRILMASI

🔻Erkek yavru kediyi ideal olarak ergenlik döneminde kısırlaştırmalısınız. Erkek kedilerde bu dönem 6 ile 12 ay arasıdır. Erkek kediler 7. ay ile 12. aylar arasında cinsel olgunluğa erişip eş aramaya başlama eğilimindedir. 
🔸Kısırlaştırma 3 ay kadar genç bir kedi yavrusunda bile başarıyla yapılabilir.

1.1.ERKEK KEDİLERDE KISIRLAŞTIRMANIN  FAYDALARI 

1.1.1. NÜFUS KONTROLÜ

🔻Nüfus kontrolü sağlamak için , tek bir erkek kedi birçok yavruya baba olabilir bu nedenle popülasyon kontrolü için kısırlaştırma çok önemlidir. Kastrasyon ile cinsel istek büyük ölçüde azalsa bile bazı deneyimli erkekler kadınlara cinsel ilgi göstermeye devam edebilir.

1.1.2. PÜSKÜRTME

🔻Her yaş kedilerde en yaygın davranış sorunu olup . Yetişkin bir erkek kedi hem içeride hemde dışarda bölgeyi işaretlemek için son derece güçlü ve keskin kokuya sahip bir püskürtme  bırakır. Kısırlaştırma ile erkek kedilerin yaklaşık %85 inde püskürtmeyi azaltır veya ortadan kaldırır .

1.1.3. SALDIRGANLIK

🔻Tüm erkek kediler kavga edebilir ancak çoğu saldırganlık durumlar kısırlaştırılmamis kedilerde görülür .bu erkekler arasındaki rekabetin dogrudan bir sonucudur .bu kavgalarda ciddi yaralanmalar , delinmeler , apseler yaygın bir sonuçtur.kisirlastirma ile kavga olayını en aza indirme , apse gelişimini azaltır.

1.1.4. DOLAŞMA VE CİNSEL ÇEKİCİLİK 

🔻Erkek kediler cinsellik için daha uzun mesafelerde dolaşırlar.dolasma dürtüsü çiftleşme mevsiminde daha fazla olur. Kısırlaştırma durumunda yaklaşık %90 dolaşma azalır. Kısırlaştırma da cinsel ilgi azaldığı için çok fazla uzun meefaselere gitme olayıda azalacaktır.

1.1.5. FİZİKSEL DEĞİŞİM

🔻Erkek kedilerin idrar kokuları çok guclu ve keskin kokuludur. Kısırlaştırılmış erkek kedilerin idrar kokusu daha normaldir.
Birçok erkek kedi sahibi erkek kedilerinin kisirlastirmdan sonra Cok daha temiz daha az kokulu ve daha iyi kendine bakım yapabildigini iddia ediyor.
🔸Dövüş sonraki oluşan apse oluşumu daha az sıklıkla görülür ve aşırı üretken kuyruk bezleri gibi yağlı kuyruk olarak bilinen durumunda büyük ölçüde  azalma görülmektedir.

2. DİŞİ KEDİLERİN KISIRLAŞTIRILMASI

🔺Dişi kedilerde kısırlaştırma olayı 
Dişi kısırlaştırma operasyonu ( ovariohisterektomi ) dişi kedilerin üreme faaliyetlerinin ve kızgınlık ( çiftleşme) belirtilerinin ortadan kaldırılması için yapılan bir işlemdir.

🔸Kediler için bir zamanlar, kısırlaştırma için önerilen dönemi:

🔹Dişi kedinin tuvalet alışkanlığı kazandıktan sonra kısırlaştırılmaları gerektiği,

🔹İlk kızışmalarından sonra kısırlaştırılmaları gerektiği, 

🔹6. ayını doldurduktan sonra kısırlaştırılmalarının uygun olduğu
gibi konularda degisik çalışmalar yapılıp söylendiği olmuştur.

⛑️Son dönemde ise, kedilerin yaklaşık 5 aylıkken cinsel olgunluğa eriştikleri göz önüne alındığında, giderek daha fazla insan kısırlaştırma yaşının 4 ila 5. aya düşürülmesini savunmaya başladı.

 ⛑️Ayrıca kediler için erken dönemde kısırlaştırma uzmanlar arasında savunulan bir durumdur. 

2.1.DİŞİ KEDİLERİ 5 AYDAN ÖNCE KISIRLAŞTIRMANIN FAYDALARI

Kedilerin 5. Ayda cinsel olgunluğa erişmeleri sonucu kısırlaştırmayi bu aydan daha erken zamanda yaparak,

🔸Tek bir disi kedi bir iki yıl içinde yüzlerce kedinin  annesi olabilir bu nedenle popülasyon kontrolü için kısırlaştırma çok önemlidir.

🔸Meme kanseri riskini azaltabilir

🔸Dişi kedilerde çiftleşme mevsiminde evden kaçma ve uzun mesafeler dolaşma durumları vardir.  Kısırlaştırma durumunda yaklaşık %90 dolaşma ve evden kaçma olayları azalır.

🔸Kısırlaştırılmış kediler daha uysal daha sevecen bir yapıya sahip olurlar.

🔸Pyometra ve distosi gibi üremeyle ilgili sorunları ortadan kaldırabilir,

🔸İstenmeyen gebelikleri önler.(Gebelik 4 aylıkken de ortaya çıkabiliyor)

🔸Pek çok davranış problemlerinin potansiyelini azaltabilir.
 

3.KISIRLAŞTIRMAYI ERKEN YAPMANİN NEDENLERİ

🔸En önemlisi hayvanlarda ilerde meydana gelebilecek bazı hastalıkların ( meme kanseri, pyometra, distosi vb.) sağlık risklerini en aza indirir. 

🔸1981 ve 2005’te yürütülen epidemiyolojik araştırmalar, ilk kızgınlık döneminden önce kısırlaştırılan kediler arasında meme neoplazisi insidansının önemli ölçüde daha düşük olduğu arastirmalarda görülmüştür. 
Meme neoplazisinin kedilerde en sık görülen üçüncü kanser olduğu düşünüldüğünde, bu bulgu büyük önem taşıyor. Kedilerde meme tümörleri genelde kötü huylu olur. Meme neoplazisi olan kedilerin ortalama hayatta kalma süresi genellikle 1 yıldan azdır. 

⛑️Kısırlaştırma rahim, yumurtalık ve testis hastalıklarını da ortadan kaldırılabilir.
Bununla birlikte erken kısırlaştırma kedilerin ömürlerini uzatır. Kısırlaştırılmış dişiler için yaşam beklentisi 13.1 yıldır. Kısırlaştırılmamış dişi kedilerin ise 9.5 yıldır. Bu durum erkek kediler içinde geçerlidir.

4 Temmuz 2021 Pazar

YAZ AYLARİNDA SOKAK HAYVANLARI İÇİN NELER YAPABİLİRİZ

YAZ AYLARİNDA SOKAK HAYVANLARI İÇİN NELER YAPABİLİRİZ


🔻Ne yazık ki sıcak havalar geldi çattı ve özellikle gündüz saatleri hepimiz için yeterince çekilmez, bunaltıcı bir hal almaya başladı. Biz bu sıcaklardan bunalırken sokak hayvanların ne halde olduklarını düşünemiyorum inanın.  Peki bu sıcak havalarda sokaktaki dostlarımız için yapabileceniz bazı kolay pratik olayın olduğunu biliyor musunuz ?

 
💙HAYVANLARDA SUSUZLUK

🔸Haziran ayından sonra sıcakların çok daha artacağını ve ne yazık ki bu sıcaklarda sokak hayvanlarının bazısının açlık susuzluktan öleceğini şimdiden söyleyebilirim. Bizler türlü imkanlara sahip olmamıza rağmen sıcak havalara zor katlanıyoruz. Bir de sokaklarda yaşayan dostlarımızı düşünelim…


🔸Kedi veya köpeğin içmesi gereken su miktarını tüketmediğinde susuzluk yani dehidrasyon başlar. kedi ve köpeklerde oluşacak çeşitli belirtiler vücudunun susuz kaldığını size haber verebilir. Peki, kedilerde ve köpeklerde dehidrasyon nasıl anlaşılır?

🔹Ağız kuruluğu,
🔹Halsizlik,
🔹Sürekli uyuma isteği,
🔹İştah kaybı,
🔹Hızlı nefes alma,
🔹Yüksek kalp atışı,
🔹Kas zayıflığı,
🔹Letarji,
🔹Depresyon,
🔹Cilt elastikliğinde azalma 



🔸Delici ve yakıcı güneş ışınlarından kaçacak yer arıyorlar. Git gide kuraklaşan şehirlerimizde onların sığınabilecekleri serin bir ağaç gölgesi bulmak oldukça zor. Haydi şans eseri bir ağaç gölgesi buldular diyelim… Yiyecek biraz mama, daha da önemlisi birkaç yudum temiz su bulmaları çok daha da zor.


🔸Sokak hayvanları bu sıcaklarda eğer ki şu icmezlerde ne yazık ki ne yazık ki dehidrasyon ve bunu sonucunda ölümler görülecektir.


💙SOKAK HAYVANLARI İÇİN BİR KAP SU


🔸Bunaltıcı yaz sıcakları sokak hayvanları için su ve barınma sıkıntısı çekme dönemi olduğundan bu sebep ile sokaklara, bahçelere, kapı önlerine koyduğumuz bir kap su, hayati önem taşıyor. Bu suları günlük olarak değiştirmemiz de  önemlidir.


🔸Sokak hayvanların susuzluğa olan dayanıklılıkları ise hava sıcaklığı, çevre şartları gibi pek çok faktöre bağlıdır. Sokak hayvanlarını susuz bırakmayalım.Sokak hayvanları susuzluğa dayanıklılıklarının en fazla 1 hafta olabileceği tahmin edilmektedir. (Bu zaman zarfında organlarına zarar gelir)

🔸Tüm bu bilgilerden sonra sokak hayvanlarımızın  önünde sürekli taze su bulundurmamız gerektiğini, yiyecek ihtiyaçlarıının ise günde en az 1 öğün olacak şekilde ayarlamamız gerektiğini unutmamayı önemle hatırlatırım.

💙SOKAK HAYVANLARI İÇİN MAMA KABI


🔸Sıcak havalarda hayvanların bulmakta zorlandıkları tek şey su değil. Yiyecek bulmakta da çok zorlanıyorlar. Bu sebeple onlar için koyduğumuz temiz su kaplarının yanına bir de mama kabı iliştirebilirsek, kim bilir kaç sokak canının hayatını kurtarmış oluruz…

💙KUŞLARI DA UNUTMAYALIM

🔸Sıcak havalarda kuşlar da su sıkıntısı çekiyor. Kedi ve köpekler için koyduğumuz su kapları, kuşlara uygun olmayacaktır. Onlar için çok daha sığ ve minik kaplar tercih etmeliyiz. Üstelik bunları kedi ve köpeklerin ulaşamayacakları yerlere yerleştirmeliyiz. Pencelerimizin önleri, balkonlar, bu iş için biçilmiş kaftan. Hatta biraz büyük kaplarda da su koyabilirsek rahatlıkla banyo yapıp serinleyebilirler. Bulgur taneleri, ekmek kırıntıları da onlar için ideal mamalar sayılacaktır.


💙GÖLGE BARINAKLARI

🔸Şehirlerimizde parklar, bahçeler git gide azaldığından, bulabildiğimiz her kuytuya gölgelikli bir barınak yaparsak kediler ve köpekler için harika yuvalar yaratmış oluruz. Çok sıcakladıklarında sere serpe uyuyup dinlenebilirler böylelikle.

🔸İşte bu kadar! Yaz aylarında sokaklardaki dostlarımızı kurtarmak işte bu kadar kolay…


🔸Sokakta hayvanları için bıraktığımız bir kap suyun yanına bir kap mamada bırakırsak vallah yemede yanında yat olur 🙏🥰


KEDİLERDE ENTROPİYUM

KEDİLERDE ENTROPİYUM  Entropiyum, göz kapağının bir bölümünün içe doğru (göz küresine doğru) döndüğü, ters olarak konumlandığı g...