Ana içeriğe atla

SIĞIRLARDA MASTİTİS (MEME İLTİHABI )

SIĞIRLARDA MASTİTİS (MEME İLTİHABI )

🔸Mastitis; bakteri, virus, mantar ve nonspesifik etkenlerin neden olduğu bir meme yangısıdır. Genelde yüksek verimli süt sığırlarında görülen bu hastalık, süt veriminin, süt kalitesinin ve yağ oranın düşmesine neden olur. İlerleyen dönemlerde ise meme körleşmesiyle sonuçlanır. Bunun sonucu olarak sağmal hayvanların değerini düşürerek kasaplık duruma gelmesine neden olur.

🔺Mastitis, süt sığırcılığında en fazla para harcanan hastalıktır.

MASTİTİS HASTALIĞININ NEDENLERİ

🔸Mastitis, aşağıdaki nedenlerden dolayı hayvanın doğal savunması zayıfladığında daha kolay bulaşır:

🔹Yanlış sağım teknikleri

🔹Kötü barındırma koşulları

🔹Bozuk sağım sistemleri

🔹Sürüdeki hastalıklar

🔹Yanlış yemleme

SORUNUN NEDENLERİ 

🔸Mastitis meme dokusunda bir enfeksiyonun sebep olduğu meme iltihabıdır. Enfeksiyon, genellikle bakteri olmak üzere, birçok farklı patojenik organizmadan kaynaklanabilir. 

İki temel organizma kategorisi vardır:

1.Bulaşıcı bakteri: 

🔸Streptococcus agalactia ve Staphylococcus aureus. Bu tür bakteriler ineğin memesine bulaşır ve genellikle sağım esnasında inekten ineğe geçer.

2. Çevresel bakteri: 

🔸Coliforms, Streptococcus (non-agalactia), Staphylococcus (non-aureus). Bu bakteriler ineğin bulunduğu ortamda bulunur.


🔸Hastalığın bir hayvandan diğerine bulaşmasında rol oynayan sebepler şunlardır:

🔹Süt sağan kişiler

🔹Süt makineleri

🔹Buzağılar

🔹Hastaların ayrılmaması

🔹Ahırların pis olması

Mastitis Oluşumunu kısa ve basit olarak aciklarsak eğer,

🔸Meme dıştan (mekanik ve kimyasal) etkiye maruz kalarak zarar görür ve mikroorganizmalar meme dokusunda iltihaba yol açar veya içten kan ve lenf yoluyla meme dokusuna geçen mikroorganizmalar sebebi ile iltihaplanır.

Mastitis oluşumunda 3 dönem vardır:

1-)İnvazyon Dönemi: 

🔸Mikropların meme kanalından girdikleri dönemdir.

2-)Enfeksiyon Dönemi: 

🔸Meme kanalından giren mikroplar meme boşluklarında aktif olarak çoğalırlar ve meme dokusunu kaplarlar.

3-)Yangı Dönemi: 

🔸Memeye yerleşen mikropların oluşturduğu toksik maddelere karşı organizmanın reaksiyon göstermesi sonucu yangı şekillenir. Memede apseler ve süt kanallarında tıkanma gibi bozukluklar meydana gelir.

KLİNİK BELİRTİLERİ / SEMPTOMLAR

Hastalık 3 şekilde görülür :

1-) Akut mastitis: 

🔸Hayvanın genel durumunun bozulması ile birlikte meme lopları şişmiş, sıcak, sert, ağrılı ve yangıdan dolayı kızarmıştır. Süt sulu, pıhtılı, irinli ve kanlı bir şekil alır.

3-) Subakut Mastitis: 

🔸Memede yangı belirgin değildir. Sütte bg-bold pıhtılar vardır.

3-) Kronik Mastitis:

🔸 Akut ve subakut mastitisler sonucu şekillenebilir. Yangı görülmez. Sütte ise gözle görülebilir bir değişiklik olmaz.

TANI

🔸Sütteki beyaz kan hücrelerinin sayısını ölçmeye yarayan Somatik Hücre Sayımı (SCC), süt sığırı işletmelerinde enfeksiyon varlığını izlemek için kullanılır. 
1 ml. sütte 200.000'den fazla hücre bulunması sürüde bir mastitis sorunu olduğunu gösterir. Ayrıca,

🔸Sütte pıhtılaşmalar,

🔸Memede gözle görülür değişiklikler,

 🔸meme torbasında şişlik, sertlik ve kızarıklıklar

🔸Meme uçlarında acı, ağrı ve ateş
gibi belirtilerin görülmesi yanında basit kimyasal teşhis metotları ile de hastalığı teşhis etmek her zaman mümkündür.

TEDAVİ 

🔸İlerlemiş durumlardaki mastitis hastalığında hasarlı tabaka hiç bir zaman iyileşmez.

🔸Erken teşhis mastitisde çok önemlidir. Erken dönemde yapılan müdaheleler meme körlüğünü ve süt kayıplarını önlemektedir. Mastitis tedavisi devam ederken hayvanın yaklaşık olarak günde 5-10 defa sağılması gerekir. Böylece hasarlı bölgenin iyileşmesi çabuklaşır ve memenin körleşmesinin önüne geçilebilir.

ÖNLEYİCİ YÖNTEMLER

🔹Sağımlarda ön ve son daldırma işlemlerini uygulamak

🔹Hayvanlara kuru dönemde antibiyotik tedavisi uygulamak

🔹Hasta hayvanları sürüden çıkarmak veya ayırmak

🔹İyi bir çiftlik ve sürü yönetimi uygulamak

HAYVANİN MASTİTİS HASTALIĞINDAN KORUMA 

🔸Ahırın temizliğine ve dezenfeksiyonuna dikkat edilmeli, hayvanların yattıkları yer uygun şartlarda olmalıdır.
🔸Hayvanlar soğukta bırakılmamalı, genç hayvanlar yaşlılardan ayrılmalıdır.
🔸Kalıtsal meme bozukluğu bulunan hayvanlar sürüden çıkarılmalıdır.
🔸Sağım esnasında sağlık kurallarına uyulmalıdır. Elle yapılan sağım uygun bir şekilde yapılmalı, memede kesinlikle süt bırakılmamalıdır.
🔸 Sağımdan önce ve sağımı takiben meme mutlaka ılık sabunlu su ile yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
🔸Süt sağım makinelerinin temizliğine ve dezenfeksiyonuna dikkat edilmelidir.
🔸Erken teşhis ile birlikte hastalık etkenine göre hemen uygun bir antibiyotikle tedaviye başlanmalıdır. 


Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklar...

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesif...

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip t...