Ana içeriğe atla

KEDİLER NEDEN İSHAL OLURLAR

KEDİLER NEDEN İSHAL OLURLAR


🔸Merhabalar, kedi dostlarımızın ishal olması çok sık gerçekleşmemekle birlikte başa geldiğinde oldukça endişe verici ve can sıkıcı olabilmektedir. 
Kedi dostumuz diyelim ki ishal oldu ne yapmalıyız? 

🔻Kedi dostlarimiz ile yaşam alışkanlığı evden eve değişiklik göstermekle beraber her kedi sahiplenen ebeveyn kedisinin tuvalet alışkanlıklarının ayrıntılarından haberdar olmayabilir. Neyse ki kediler olup olabilecek en titiz varlıklarıdır ve ishal gibi bir sorun hemen kendini belli eder. Tuvalette olmasa bile kuyruk veya dolaylarında görebileceğiniz cıvık dışkı kalıntıları ishalin habercisi olabilir. 

 

Peki ishalin nedeni ne olabilir? Ne zaman endişelenmeli ve veterinerinize danışmalısın? Evde onun için yapabileceğin bir şeyler olur mu? Şimdi sorularının cevaplarını vereceğiz. 

KEDİ İSHALİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

🔻Kedilerin ishal olmasının birçok sebebi vardır. Ancak en yaygın görülen sebepleri sıralayalım istedik.

1. Parazitler 

🔻Parazitler kedilerin gastrointestinal sistemini tahriş edebilir ve ince veya kalın bağırsakları içeren her türlü ishale neden olabilir. İshale neden olan parazitlerin önemli bir bölümünü genç ve yavru kedilerde daha yaygın görürüz.

2. Enfeksiyonlar

🔻Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar da bazen ishale yol açar. Ayrıca daha genç kedilerde daha sık görürüz.

3. Beslenme

🔻Kediler, yedikleri şey konusunda köpeklerden daha dikkatli olma eğilimindedir. Ancak yine de bazen ot, ip vb. uygunsuz şeyler yiyebilirler. Ya da belki ishalin sebebi diyetinde yaptığın bir değişikliktir.

4. Stres 

🔻Tıpkı insanlarda olduğu gibi, stres / endişe / heyecan da GI rahatsızlığına neden olabilir. (özellikle alt bağırsak tahrişi veya kolit)

5. Birincil enflamatuar bozukluklar 

🔻İnsanlardaki enflamatuar bağırsak hastalığı gibi, enflamatuar bozuklukları kedilerin ishal olma nedenleri arasında sayabiliriz. 

6. Metabolik hastalıklar

🔻Pankreas veya karaciğer rahatsızlıklarından tiroid dengesizliklerine kadar, mide bağırsak yolundaki hareketliliği veya ortamı bozan ve ishale neden olan başkaca birçok sorun vardır.

7. İlaçlar / toksinler 

🔻Çoğu kedi ebeveyni belirli antibiyotiklerin GI ( gastrointestinal) sistemini bozabileceğini bilir. Ancak diğer ilaçlar ve bazı toksinler de bazen ishale neden olur.

8. Kabızlık

🔻Kulağa şaşırtıcı mı geliyor? Ancak gayet ciddiyiz. Çünkü yaşlı kediler kolonlarında kabızlığa yol açan hareketlilik sorunları geliştirmeye eğilimlidirler. Bu durumlarda, kediler genellikle tıkanıklığın etrafından sadece az miktarda daha fazla sıvı dışkı geçirmeyi başarırlar.

KEDİLERDE İSHAL BELİRTİLERİ NELERDİR 

🔸Eğer kediniz sık aralıklarda tuvaletini yapıyorsa bu en çok karşılaşılan belirtiler arasında yer alır. Diğer ve en önemli belirtiler ise; dışkılama zorlukları ve dışkı içinde görülen kan, şişkinlik, sürekli uyku hali, su kaybı, kusma, ateş, iştahsızlık, sık sık dışkılama ve kilo kaybı şeklinde. Kedinizin dışkısında kan veya siyah renkli bir dışkı mevcut ise bu bağırsak veya iç kanama belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda kedinizi acilen veterinere götürmeniz gerekir.

KEDİLER İSHAL OLUNCA NE YAPMALI?

🔸Kedilerde ishalin pek çok potansiyel nedeni olabilir. Kedin sık sık ishal oluyorsa ve hala veteriner hekime danışmadıysan, daha fazla gecikmemelisin. Bazı ishaller evde uygulanan basit ve destekleyici bakımla kendi başına çözülürken, bazıları özel bir tedaviye ihtiyaç duyar. Bu durumlarda, veteriner hekimim sana evde uygulayabileceğin basit tavsiyelerde bulunacaktır.

BESLEMEK Mİ ORUÇ TUTTURMAK Mİ ? 

🔻Önceden veteriner hekimler, GI ( gastrointestinal) sistem rahatsızlığı yaşayan kedilere bağırsaklarını ‘dinlendirmek’ için kısa bir süre oruç tutmasını önerirdi. Bu kusma problemi olan kediler için doğru bir yöntem. Ama artık bugün, kedilerin bağırsaklarının kendilerini iyileşebilmeleri için beslenmeye ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. 

NASİL BESLENMELİ ? 

🔻Lif alımını artırmak, harika bir “dengeleyici” olarak kabul edildiğinden iyi bir seçenektir. Kabızlığa iyi geldiği gibi aynı zamanda ishale de iyi gelir. Bunlara ilaveten patates, makarna veya pirinç (biraz tavukla birlikte), hindi, az yağlı süzme peynir veya yoğurt gibi düşük yağlı, karbonhidratlı gıdalar tüketilirse iyi olur. Bazı kediler ayrıca et bazlı bebek mamaları yemeyi de sever.

🔻Süt ve süt ürünlerini kediniz sevse bile bu tarz ürünleri onlara vermekten kaçınmalısınız. Ayrıca mama değişikliği yapmak istiyorsanız bunu zamana yayarak ve dikkatlice yapmalısınız.

🔻Bu gibi durumlarda veteriner hekiminizi arayarak danışmanızı öneririm. Sorunun uzun sürmesi halindeyse mutlaka veteriner kliniğine gidilmesi gerekmektedir. Unutmayin ki en doğru tedavi şeklini veteriner hekim belirleyecektir. 



Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklar...

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesif...

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip t...