KEDİLERDE TÜY DÖKÜMÜ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
🔸Merhabalar sizlere Kedilerde tüy dökülmesi konusunu anlatacağım, aslında tüy dokulmesi derken, rutin dökülmelerden bahsetmiyorum. Zaman zaman patili dostlarımızın bütün vücudunda ya da belirli bir bölgede yoğun birsekilde oluşan tüy dökülmeleri ve bunların nedenleri ve çözüm odakları hakkında bilgi vermye çalışacağım.
🔸Kedilerde tüy dökülmesi ya da saçkıran durumu patili dostlarımızın hayatına doğrudan etki eden önemli bir sorundur. Bu durum ne yazık ki birçok farklı şekilde de gerçekleşebiliyor. Mesela dökülmeler simetrik veya asimetrik, tüm vücuda yayılmış bir durumda ya da sadece belirli bir bölgede olabilir. Bu yüzden bu yazıda paylaşacaklarım sadece tahminler ve ön bilgi kıvamında olacaktır. Bu gibi tüy dökülmeleri nereden bakarsak bakalım, acil olmasa da veteriner hekim müdahalesi gerektiren bir sorun olduğunu lütfen unutmayalim.
🔸Genel olarak konuşacak olursam, tüy dökülmesinin nedenlerini birkaç genel sebep bağlayabilirim. Hepsine de birer birer değinmek istiyorum.
KEDİLERDE TÜY DÖKÜLMESİ VE NEDENLERİ
1. Deri Problemleri yada Hormonal Sorunlar
🔸Tüy dökülmesinde deri problemleri veya hormonal sorunlar konuları öyle geniş ki, biz insanlardaki saç dökülmelerinin nedenleri arasında bile bu durum söz konusudur.
🔸Örnek olarak, hormonal sorunlar. Patili dostlarımız hipertiroidden muzdaripse vücutlarındaki steroid miktarı artar. Bu da kedilerde tüy dökülmesi yapar! Tıpkı erkeklerdeki saç dökülmesinin testosteron seviyeleriyle alakalı olması gibi.
🔸Bunun yanı sıra deri alerjileri ve çeşitli alerjik tepkiler de tüy döker.
🔸Bir de dermatofilosis gibi deri hastalıkları var. Eğer kedinin tüylerinin döküldüğü yerlerde kızarıklık veya şişlikler varsa, belki de böyle bir sorunu vardır.
🔸 Son olarak pire, kene ve mayt gibi parazitlerin yol açtığı kaşıntılar da tüy dökülmesini tetikler.
2. Duygusal veya Davranışsal Bozukluklar
🔸Stresli zamanlarda saçları dökülen insanlara rastlamışsındır. Aynı noktadan yola çıkarak, stres kedilerde de tüy dökülmesine yol açabilir.
Patili dostumuz sık sık kendini yalanıyorsa, stresli olma ihtimali yüksek. Bu yalanmaların döktüğü tüylere ek olarak gerginliğin verdiği kendiliğinden dökülme de eklenince ne yazık ki bölgesel bir dökülme gözlenecektir.
🔸Tüyleri stres yüzünden dökülen bir kedin varsa en iyisi onunla daha sık vakit geçirmen olur. Sonuçta dostunu mutlu ve çevresiyle uyumlu tutmak senin görevin! Daha sık vakit geçirmek derken lütfen onu daha çok heryerde tutup sarılmak öpmek aklınıza gelmesin. Unutmayın ki kediniz kendini sevdirdiğinde yanınıza gelecektir. Bunu dışındaki zamanlarda huzur istiyecektir sizden.
3. Sakatlıklar ve İlaçlar
🔸Son olarak sakatlıklar ve ilaçlar da tüy dökülmesini teşvik ediyor olabilir. Kediler acı hissettikleri, yaralı olan bölgelerini sürekli yalarlar. Bu durum aşırı bir hal aldığında, o bölgedeki tüyler ne yazık ki doğal olarak dökülür.
🔸İşin ilaç boyutu ise bambaşka. Diyelim ki kedine kabızlık ilacı veriyorsun. Bünyeden bünyeye ve kediden kediye değişmekle birlikte, patili dostunun ilaç kullandığı aralıkları iyi gözlemlenmeli. Eğer özel olarak tüylerini döken bir ilaç varsa onu tespit edip veteriner hekimine danışmalı ve gerekirse kullanmamalı ve yerine başka ilaç istenmelidir.
TEDAVİ
🔸Bu gibi konularda kedinizi her halükarda veteriner hekime götürmeniz gerektiğini artık bildiğinizi varsayiyorum.
Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hekim kontrolü altında tedavi sürecine geçeceksiniz. Bu tedavi sürecinde neler ile karşılaşacaksınız ?
🔸Eğer tüy dökülmesi deri veya hormonal sorunlarla alakalı bir durum söz konusu ise, veteriner hekiminiz ilaç tedavisine başlıyacaktır. Kullanılan ilaçların kediniz için alerjik bir yan etki oluşturmamasına dikkat edilmelidir.
İlacı kedinize vermek için sevdiği bir mamanın içine gizlemek gibi bir yöntemi uygulayabilirsiniz.
🔸kedinizdeki tüy dökülmesi, davranışsal bir sorundan kaynaklanıyorsa, böylesi durumlarda iki farklı yol izleyebilirsin.
🔹Öncelikle bir kedilerin dilinden anlayan bir veteriner hekime yada var ise bir kedi eğitmenine danışabilirsin. Sorumluluğu kendim üstlenmek istiyorum diyorsan eğer veteriner hekiminden anskiyete ilaçları talep edebilirsin.
🔹Bunlara ek olarak feromon spreyleri ya da kedi otu ve lavanta yağı gibi sakinleştirici yöntemler de kullanabilirsin.
🔸Mekan değişiklikleride kedi dostlarimiz için zor bir süreçtir. Bu yüzden patili dostumuzun gerilmemesini sağlamak için onu birazcık şımartmalısınız.
🔸Son olarak, kedinizin tüy dökümü eğer kene veya pireden kaynakliysa, seni uzun bir ilaçlama süreci bekliyor. Kendine pire ilacı uygulanmalı ve tüm evi baştan aşağı ilaçlamak hem senin, hem de dostunun sağlığı için oldukça önemli. ( Çok abartılı durumlarda evi ilaclayabilirsiniz)
🔸Kedilerde tüy dökülmesi sorunu, gördüğünüz gibi çok etmenli ve karmaşık bir konu. Her ne kadar birkaç noktasına değinsemde lütfen bu gibi durumlarda veteriner hekiminizden yardım almayı sakin unutmayın.