Ana içeriğe atla

YAZ AYLARİNDA SOKAK HAYVANLARI İÇİN NELER YAPABİLİRİZ

YAZ AYLARİNDA SOKAK HAYVANLARI İÇİN NELER YAPABİLİRİZ


🔻Ne yazık ki sıcak havalar geldi çattı ve özellikle gündüz saatleri hepimiz için yeterince çekilmez, bunaltıcı bir hal almaya başladı. Biz bu sıcaklardan bunalırken sokak hayvanların ne halde olduklarını düşünemiyorum inanın.  Peki bu sıcak havalarda sokaktaki dostlarımız için yapabileceniz bazı kolay pratik olayın olduğunu biliyor musunuz ?

 
💙HAYVANLARDA SUSUZLUK

🔸Haziran ayından sonra sıcakların çok daha artacağını ve ne yazık ki bu sıcaklarda sokak hayvanlarının bazısının açlık susuzluktan öleceğini şimdiden söyleyebilirim. Bizler türlü imkanlara sahip olmamıza rağmen sıcak havalara zor katlanıyoruz. Bir de sokaklarda yaşayan dostlarımızı düşünelim…


🔸Kedi veya köpeğin içmesi gereken su miktarını tüketmediğinde susuzluk yani dehidrasyon başlar. kedi ve köpeklerde oluşacak çeşitli belirtiler vücudunun susuz kaldığını size haber verebilir. Peki, kedilerde ve köpeklerde dehidrasyon nasıl anlaşılır?

🔹Ağız kuruluğu,
🔹Halsizlik,
🔹Sürekli uyuma isteği,
🔹İştah kaybı,
🔹Hızlı nefes alma,
🔹Yüksek kalp atışı,
🔹Kas zayıflığı,
🔹Letarji,
🔹Depresyon,
🔹Cilt elastikliğinde azalma 



🔸Delici ve yakıcı güneş ışınlarından kaçacak yer arıyorlar. Git gide kuraklaşan şehirlerimizde onların sığınabilecekleri serin bir ağaç gölgesi bulmak oldukça zor. Haydi şans eseri bir ağaç gölgesi buldular diyelim… Yiyecek biraz mama, daha da önemlisi birkaç yudum temiz su bulmaları çok daha da zor.


🔸Sokak hayvanları bu sıcaklarda eğer ki şu icmezlerde ne yazık ki ne yazık ki dehidrasyon ve bunu sonucunda ölümler görülecektir.


💙SOKAK HAYVANLARI İÇİN BİR KAP SU


🔸Bunaltıcı yaz sıcakları sokak hayvanları için su ve barınma sıkıntısı çekme dönemi olduğundan bu sebep ile sokaklara, bahçelere, kapı önlerine koyduğumuz bir kap su, hayati önem taşıyor. Bu suları günlük olarak değiştirmemiz de  önemlidir.


🔸Sokak hayvanların susuzluğa olan dayanıklılıkları ise hava sıcaklığı, çevre şartları gibi pek çok faktöre bağlıdır. Sokak hayvanlarını susuz bırakmayalım.Sokak hayvanları susuzluğa dayanıklılıklarının en fazla 1 hafta olabileceği tahmin edilmektedir. (Bu zaman zarfında organlarına zarar gelir)

🔸Tüm bu bilgilerden sonra sokak hayvanlarımızın  önünde sürekli taze su bulundurmamız gerektiğini, yiyecek ihtiyaçlarıının ise günde en az 1 öğün olacak şekilde ayarlamamız gerektiğini unutmamayı önemle hatırlatırım.

💙SOKAK HAYVANLARI İÇİN MAMA KABI


🔸Sıcak havalarda hayvanların bulmakta zorlandıkları tek şey su değil. Yiyecek bulmakta da çok zorlanıyorlar. Bu sebeple onlar için koyduğumuz temiz su kaplarının yanına bir de mama kabı iliştirebilirsek, kim bilir kaç sokak canının hayatını kurtarmış oluruz…

💙KUŞLARI DA UNUTMAYALIM

🔸Sıcak havalarda kuşlar da su sıkıntısı çekiyor. Kedi ve köpekler için koyduğumuz su kapları, kuşlara uygun olmayacaktır. Onlar için çok daha sığ ve minik kaplar tercih etmeliyiz. Üstelik bunları kedi ve köpeklerin ulaşamayacakları yerlere yerleştirmeliyiz. Pencelerimizin önleri, balkonlar, bu iş için biçilmiş kaftan. Hatta biraz büyük kaplarda da su koyabilirsek rahatlıkla banyo yapıp serinleyebilirler. Bulgur taneleri, ekmek kırıntıları da onlar için ideal mamalar sayılacaktır.


💙GÖLGE BARINAKLARI

🔸Şehirlerimizde parklar, bahçeler git gide azaldığından, bulabildiğimiz her kuytuya gölgelikli bir barınak yaparsak kediler ve köpekler için harika yuvalar yaratmış oluruz. Çok sıcakladıklarında sere serpe uyuyup dinlenebilirler böylelikle.

🔸İşte bu kadar! Yaz aylarında sokaklardaki dostlarımızı kurtarmak işte bu kadar kolay…


🔸Sokakta hayvanları için bıraktığımız bir kap suyun yanına bir kap mamada bırakırsak vallah yemede yanında yat olur 🙏🥰


Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklar...

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesif...

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip t...