Ana içeriğe atla

EVCİL HAYVANLARDA KENE PROBLEMİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

EVCİL HAYVANLARDA KENE PROBLEMİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

🔸Keneler evcil hayvanların üzerinde ve dışarıda yaşayan kan emici parazitlerdir
Kene enfestasyonları köpekler için özellikle önem taşır. Kedilerde daha az rastlanırlar.
Kene sorunu artış göstermektedir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Keneler hem insanlara hem de hayvanlara hastalık bulaştırır
Köpeklerin %15’inde kene vardır.

🔸Bazı keneler, Lyme Hastalığı gibi kötü hastalıkları taşıyabilir (ve bulaştırabilir).
Keneleri önlemek kolaydır - onları iten ve öldüren birçok ürün vardır.
Pandemi sırasında parazit tedavisi
Veterinerlik uygulamanız, köpeğinizin olağan reçeteli parazit tedavisini uygulayamıyorsa, başka bir veterinerlik uygulamasıyla iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz. Bu mümkün değilse, veterineriniz tekrar tam hizmet verene kadar reçetesiz bir ürün (bir evcil hayvan dükkanından veya çevrimiçi olarak) kullanmayı düşünmeniz gerekebilir.

🔸Keneler küçük, yuvarlak, genellikle parlaktır ve siyah, pembe, mor veya mavimsi gri olabilir.
Çok küçük bir kafaları ve beslendikçe 1 cm'ye kadar büyüyebilen büyük bir gövdeleri vardır.

🔸Keneler genellikle cilt etiketleri veya topaklar ile karıştırılır, ancak yakından bakarsanız, deriye yapıştıkları yere yakın bacaklarını görürsünüz.

KENELER EVCİL HAYVANLARA NASIL BULAŞIR?

🔸Keneler Türkiye’nin her bölgesinde bulunabilir ve evcil hayvanınıza bulaşabilirler. Bu parazitler yalnızca kırsal alanlarda değil, büyük şehirlerde de bulunurlar. Özellikle köpeklerin en çok dolaşmayı sevdikleri açık alanlarda gözlenirler.

🔸Keneler en çok uzun otlaklarda, ormanlık alanlarda ve bozkırlarda görülür. Koyun, tilki, kirpi ve yabani tavşan gibi hayvanlar üzerinde yaşayabildikleri için yaban hayatı ve çiftlik hayvanlarının yoğun olduğu bölgelerde de yaygındırlar. Keneler en çok hava sıcakken (ilkbahar ve sonbahar arasında) görülür.

🔸Keneler, temasla hayvanın üzerine atlar ve derisini ısırarak bulunduğu yere sıkıca yapışıp üzerinde kalır. Köpek keneleri çoğunlukla 3 veya 2 konakçılıdır.

EVCİL HAYVANLAR HANGİ AYLARDA TEHLİKE ALTINDADIR?

🔸Kene tehlikesi yıl boyunca devam eder. Ancak ilkbahardan itibaren istila riski çok yüksektir. Nisan'dan Ekim'e kadar çalılıklarda, otlar üzerinde serbestçe yaşar, kan emebilecekleri bir konakçıda kanca benzeri ısırma organelleri ile deriyi delerek gömülürler.
Evcil hayvanınızı, aylık olarak, keneleri öldüren bir damla ile tedavi ettirmelisiniz.


KENELERİN ZARARLARI NELERDİR?

🔸Kene ile geçen hastalıkların en yüksek bulaşma riski kene yapıştıktan sonraki 48 saat içinde başlar.
Keneler ciddi hastalık mikroplarını bünyesinde taşırlar ve bulaştırırlar.
İnsan ve hayvanlarda rastlanan yüzlerce hastalığın keneler tarafından bulaştırıldığı bilinmektedir.

🔸Keneler en kısa sürede kaldırılmalıdır. Bir keneyi asla çekerek, ezerek veya sıkarak çıkarmayın - büyük bir gövdeleri ve cilde yapışan küçük bir kafaları vardır, keneyi çekerseniz, enfeksiyona neden olabilecek kafayı geride bırakmanız muhtemeldir.

🔸Bazı evcil hayvan sahipleri bir keneyi doğru şekilde çıkarıldıktan sonra herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak keneyi çıkardıktan sonra geride bıraktığınızdan endişeleniyorsanız, tavsiye için veteriner hekime başvurmanız en iyisidir. Ayrıca evcil hayvanınızın derisi ağrılı, enfeksiyonlu veya çok kaşıntılı görünüyorsa da veteriner hekime başvurmalısınız.

SEYAHAT ÖNCESİ KENELERİN FARKINDA OLUN

🔸Evcil hayvanlarınızda düzenli olarak kene kontrolü yapmanız gerekmektedir. Tatilde köpeğinizi yanınıza almayı düşünüyorsanız, bu kan emici parazitlerin farkında olmanız önemlidir; keneler evcil hayvanınıza hastalık bulaştırırlar.
Bir yurtdışı seyahatinden sonra ve/veya evcil hayvanınız üzerinde bir kene gördükten sonraki birkaç gün içerisinde aşağıdaki klinik belirtilerden herhangi birisi oluşursa bu durumu hemen veteriner hekiminize bildiriniz:

▪️Ateş
▪️Topallık
▪️İştah kaybı
▪️Şiddetli ağrı
▪️Eklemlerde şişme ve artritis
▪️İlgisizlik ve depresyon
▪️Öksürük

KENELERİN ÖNLENMESİ 

🔸Keneleri önlemenin birçok farklı yolu vardır, örneğin:
▪️Kene tasmaları , tabletler veya spot ürünler.
▪️Bazı pire tedavileri keneleri öldürür ve uzaklaştırır.
▪️Patikalara, açık alanlar ve uzun otlardan kaçının.
 ▪️bölgenizde kenelerin yaygın olup olmadığını öğrenin. Kene var ise hayvanınızı bu bölgelere sokmayın.
▪️Yürüyüşlerden sonra evcil hayvanınızı düzenli olarak kontrol edin, bunlar en çok kafa, kulaklar, koltuk altı ve karında görülür.
▪️Yeni bir yere gidiyorsanız veya evcil hayvanınızı tatile götürüyorsanız, o bölgede kenelerin ne kadar yaygın olduğunu kontrol edin.


İNSANLARA KENE BULAŞABİLİR Mİ ? 

🔸Evet, keneler insanlarda yaşayamasa da, yine de bizi ısırıp beslenebilirler, ısırdığı yerde tahrişe ve enfeksiyona neden olabilirler.

🔸 Keneler ayrıca nadirde olsa Lyme Hastalığı (Borreliosis) gibi hastalıkları da bulaştırabilirler. 
Kendinizde veya çevrenizdeki yakinlarinizda bir işaret görürseniz ve endişeleriniz varsa, aile hekiminize veya acile gitmenizi tavsiye ederim . 

 

Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklar...

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesif...

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip t...