KEDİLER MEYVA SEVER Mİ
🔸Kediler meyvadeki tatlılığı tadamazlar. Ancak neofili olarak bilinirler, bu da yeni şeyler deneme istekleri olduğu anlamına gelir. Kediler ıslak dokuları sevdiği için, kediniz bir parça meyvenin tadını çıkarabilir. Ama bizim gibi kediler de bireylerdir. Bazıları meyva sevebilir. Diğerleri ilgi göstermezken.
KEDİLER MEYVA YİYEBİLİR Mİ
🔸Zorunlu etoburlar olarak, kediler hayatta kalabilmek için et ve yağa ihtiyaç duyarlar ve karbonhidrat yerine protein kullanarak kan şekeri seviyelerini korurlar. Bu nedenle kedilerin meyva yemesi gereksizdir.
🔸Meyvaler ayrıca bir kedinin diyetine aşırı kalori ekleyen yüksek miktarda fruktoz içerir.
🔸Bununla birlikte, kedilere ek sağlık yararları olabilecek alternatif muameleler olarak belirli meyvaler beslenebilir. Ancak bu, kabuğu ve tohumları önceden çıkarmanızı sağlar.
KEDİLER HANGi MEYVALARI YİYEBİLİR
🔸Birçok kedinin meyvalere ilgi göstermemesinin bir diğer nedeni de tatlı tatları alma hisselerinin olmadığını biliyormuydunuz.
🔸Kedi nanesini çiğnemenin yanı sıra, sokakta yaşayan kediler, avlarının midesindeki ot veya bitki örtüsü gibi ara sıra bitki maddelerini tüketirler.
MEYVALER KEDiLER İÇİN YARARLI MI
🔸Az miktarda meyva ile beslenen kediler için meyvaler zararsızdır. Ama asla kediniz için normal bir yemek olarak görüp sık olarak vermemelisiniz. Doğru beslendiğinde bazı meyvaler kediler için iyidir. Ancak günlük diyetin %10'undan fazlasını verdiğinizde yarardan çok zararlı hale gelecektir.
🔸Meyvaler, A ve C vitaminleri, folat, lif ve potasyum gibi temel besinlerle doludur.
🔸A vitamini kediler için hayati önem taşır. Gece görüşüne yardımcı olur ve sağlıklı cildi korur.
🔸Potasyum, kasların, enzimlerin ve sinirlerin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Folat ise vücudun sağlıklı yeni kırmızı kan hücreleri yapmasına yardımcı olur.
🔸Sokak kedileri yada sizin kediniz çöp kutusunu karıştırıp, bir parça meyva bulup yiyorsa meyvanın biraz ekstra liften faydalanabilir.
🔸Meyvaler ayrıca sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olan antioksidanlarla doludur.
🔸Ancak kedinizi sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslerseniz, bu besinleri meyvalerden almasına gerek kalmaz.
🔸Ancak meyvalerin şeker oranı yüksek olduğundan, dikkatli bir şekilde beslenmesi gerektiğini unutmayın. Özellikle kedinizin kilo almasını istemiyorsanız (ve şeker hastasıysa hiç).
🔸Ayrıca, bir kediye çok miktarda meyve vermek, yüksek lif içeriği nedeniyle müshil etkisine sahip olabilir.
🔸Kedi arkadaşınıza herhangi bir yeni yiyecek sunarken dikkatli olunması gerekir. Alerjik reaksiyon gösterebileceklerinden, kusma veya ishale neden olabilirler.
🔸Kedinizin sağlığındaki veya davranışındaki değişiklikleri izleyerek ilk başta yalnızca bir tür meyve besleyin ve boğazında kalmaması, boğulmasını önlemek için her zaman küçük ısırık büyüklüğünde parçalar halinde kesin.
MEYVE NE ZAMAN ZARARLI OLABİLİR
🔸Kedinize asla çürük meyva vermeyin. Çünkü büyük olasılıkla onlara ishal yapacaktır.
🔸Pestisit püskürtülen meyvaler tüketildiğinde özellikle kediler için zararlıdır. Bu yüzden önce meyvayı yıkamanız çok önemlidir
Siyanür içerebilecekleri için tohumları her zaman meyvaden çıkarın. Bu, deri veya kabuk ve çekirdek ile birlikte kedigiller için zehirlidir.
KEDİLER HANGİ MEYVaLERI YİYEBİLİR
🔸Küçük miktarlarda beslendiğinde kedinizin yemesi için güvenli olan meyvelerden bazılarına göz atıyoruz:
🔹Elmalar
▪️Elmalar lif bakımından yüksek ve yağ bakımından düşüktür. Bu yüzden yaşlı veya kilolu kedi yavruları için idealdirler.
Diğer malzemeleri eklemediğiniz sürece kedinize pişmiş elma da verebilirsiniz.
🔹Muz
▪️Muz , kedilerin çiğnemesi için kolaydır ve gerekli besinlerle doludur. Buna protein emilimine yardımcı olan B6 vitamini dahildir.
▪️Bu meyvanin yüksek şeker içeriğine sahip olduğunu unutmayın. O yüzden fazla vermeyin.
▪️Pek çok kedi muz kokusundan hoşlanmaz ve bazılarını mobilyanıza sürtmek kedinizi tırmalamaktan vazgeçirebilir!
🔹Armutlar
▪️Birçok kedi armut için bir tat geliştirir . Bunlar, antikanser özelliklere sahip olmanın yanı sıra harika bir diyet lifi kaynağıdır.
▪️Kedinize asla armut konservesi vermeyin. Bunlar şekerli bir şurup içinde yüzerken.
🔹Kavun
▪️Birçok kediyi bu meyvayi yemeye teşvik eden şey kavun kokusudur. Ette bulunan amino asitlerin çoğunu içermesinin yanı sıra.
▪️Yüksek su içeriği nedeniyle kavun, kedinizi sıcak havalarda nemli tutmanın mükemmel bir yoludur.
▪️Kavun çekirdeği hem zararlı hem tehlikelidir kesinlikle kedinizden uzak tutmalısınız.
🔹Karpuz
▪️Kedinize çok sık olmamak kaydıyla çekirdeksiz yerinden küçük bir iki ısırıklık, bir parça karpuz tattırmanızda bir sakınca yok. Karpuz çekirdeği kediler için çok zararlıdır.
🔹Çilek
▪️Kedilerin çilek yemesi güvenli olsa da, çok az besinsel fayda sağlarlar.
Ancak, kediniz için iyi olabilecek antioksidan özelliklere sahiptirler.
▪️Çilek bitkilerinin yapraklarının kedilerde kaşıntıya neden olabileceğini unutmayın.
🔹Mango
▪️Birçok kedi mangoda bulunan düşük kalorili içerikten yararlanabilir.
▪️Mango ayrıca sindirim sorunları olan bir kediyi beslemek için de uygun bir meyvedir.
▪️Yine de kurutulmuş mangoyu asla beslemeyin. Bunun sindirimi zordur ve ilave şekerler ve koruyucular içerir.
🔹Kara Dut ve Beyaz Dut
▪️Kedinizin dut meyvasini yemek için çok ısrarcı olduğunda dutu tatmasında herhangi bir sakınca olmadığını, yalnız kedilerin zorunlu etobur olduğunu ve sağlıklı kalabilmek için hayvansal protein ile beslenmesi gerektiğini unutmamalısınız.
🔹 Kayısı
▪️Kayısı meyvasi iyice yıkanmış, kabuğu soyulmuş bir şekilde kedilere sunulabilir. İçerdiği beta karoten (beta-carotene) ve potasyum sayesinde kanserle savaş veren kediler için destekleyici bir besin olarak göz önüne alınabilir. Fakat tıpkı şeftali gibi kayısının da dalı, yaprağı ve çekirdeği kediler için tehlikeli ve zehirlidir.
⛑️Hekimden Notlar:
🔺Beta Karoten, A vitamininin öncül maddesidir. Karaciğerde depolanır ve ihtiyaç duyulduğu zaman A vitaminine dönüşür. 600’e yakın karotenoid vardır. Bunların hepsi A vitaminine dönüşmez. Dönüşme oranının en fazla olduğu karoten, beta karotendir
🔹Yaban mersini
▪️Yaban mersini, insanlar için olduğu gibi kediler için süper yiyecek olmayabilir. Ancak, kedinize fayda sağlayabilecek önemli minerallerin yanı sıra bol miktarda antioksidan içerirler.
▪️Pek çok eksiksiz ve dengeli kedi maması yaban mersini içerir.
🔹Şeftali
▪️İyice yıkanmış, kabuğu soyulmuş, sapı ve çekirdeğinden arındırılmış şeftali meyvesinden küçük miktarda yemek kediniz için yararlı bile sayılır. Fakat kedinizi şeftali ile beslemeden önce ona bu yeni meyveyi küçük bir parça olarak verip onu gözlem altında tutmanız gerekmektedir.
🔹 Böğürtlen
▪️Böğürtlenlerin, tadımlık olarak tüketildiğinde hayvanlar için zehirli olmadığı onaylanmıştır. Böğürtlenler otlanarak beslenen hayvanlar için soluk borularına kaçabilme ihtimali yüzünden tehlikeli kabul edilmektedir. Bu durumun evimizdeki kedilerin başına gelme ihtimali bir hayli düşüktür.
HANGİ MEYVELER KEDİLER İÇİN ZEHİRLİDİR
🔸Evinizde aşağıdaki meyvalardan herhangi biri varsa, bunların kedinizden uzak, güvenli bir yerde saklandığından emin olun.
🔹Üzüm ve Kuru Üzüm
▪️Üzüm ve kuru üzüm kediler için zehirlidir ve ani böbrek yetmezliğine neden olabilir.
▪️Karın ağrısı, ishal ve uyuşukluk gibi diğer belirtiler 24 saat içinde ortaya çıkarken, bazen kusma 12 saat içinde ortaya çıkabilir.
🔹 Yeşil Erik ve Mürdüm Eriği
▪️Birçok meyvada olduğu gibi eriğinin sapı, yaprağı ve çekirdeği kediler için zehirli ve tehlikelidir. Eriğin meyvesi de kediler için zehirlidir. Özellikle de ergin olanlar içerdiği yüksek oranda siyanür ile kedilerin sağlığı için çok büyük tehlikedir. Mürdüm eriği ve yeşil erik gülgiller familyasından gelen ve besin değeri olarak benzerlik gösteren meyvalardır. Kediler için eşit derece de zararlıdır.
🔹İncir
▪️İncir insanların tüketimi için tamamen güvenli olsa da aynı şeyi kedilerimiz için söylemek doğru olmaz. İncir meyvasının sapı, dalı, yaprağı ve ağacı her hali kediler için zehirlidir. İncirin meyvesinin içeriğindeki zehir miktarı oldukça düşük olsa da kedinizin sağlıklı olmayan bir şey tükettiğini farkederseniz, ne kadar küçük miktar tüketmiş olursa olsun biran önce veteriner hekim ile iletişime geçmelisiniz.
⛑️ Hekimden Notlar:
🔺Kedilerde incir zehirlenmesi hafif ve orta derecede tahrişe sebep olur. İncir zehirlenmesi yaşayan kedilerde görülen belirtiler şöyledir;
▪️Kusma
▪️Ağzın salyalanması veya sulanması
▪️Başın sallanması
▪️İshal
▪️Açık, akıntılı yara
▪️Ciltte tahriş
Bu belirtileri kedi dostlarınıza gördüğümüz an acil hekim ile iletişime geçin.
🔹Malta Eriği
▪️Malta eriği ayrıca yeni dünya olarak da bilinen sarı iri çekirdekli bir yaz meyvesidir. Birçok meyvede olduğu gibi malta eriğinde de meyvenin sapı, dalı, yaprağı ve çekirdeği kediler için zararlı ve tehlikelidir.
🔹Turunçgiller
▪️Limon ve portakal gibi turunçgiller, kediler için son derece toksik olan psoralen ve uçucu yağlar içerir.
▪️Kediniz herhangi bir şey yerse, muhtemelen ishal olur ve muhtemelen kusmaya başlar.
🔹Kiraz ve Vişne
Kiraz ve vişne aynı meyve olmasalar da ikisi de gülgiller (rosaceae) familyasından geldikleri için kediler üzerindeki etkileri aynıdır.
▪️Az miktarda çekirdeksiz kiraz ve vişne meyvasının kedilere direk zararı olmasa bile sapı, yaprağı ve çekirdeği kediler için zehirlidir. Kiraz ve vişnenin çekirdeği, sapı ve yaprakları siyanojenik glikozitler (Cyanogenic glycosides) içerir.
▪️Kediler için gerek şekli gerek parlak kırmızı rengiyle çok çekici olan bu meyveleri onların gizlice tadamayacağı yerde saklamanızı tavsiye edenlerin. Bu bitkiler aşırı miktarda SİYANÜR içerir. Bu, kedi dostlarımız için zehirlidir.
▪️Kediniz kiraz çekirdekleri, sapları veya yaprakları tüketirse, genişlemiş gözbebekleri ve nefes almada zorluk gibi zehirlenme belirtileri gösterebilir.
⛑️Hekimden Notlar:
🔺Siyanojenik glikozit, Tabiatta özellikle, acı badem, yonca, burçak, kanyaş gibi yaklaşık 100’den fazla bitkide bulunan ve ağız yoluyla alınmasından sonra mide bakterileri tarafından hidrolize edilerek gaz durumunda siyanür ve aldehit oluşumuna neden olan, glikozit yapısında amigdalin, linamarin, lotaustralin ve dhurrin gibi yaklaşık 30 çeşit maddenin ortak adı.
🔹Domates
▪️Domatesde bir meyvadır ve kediler için domates zehirli bir meyvedir.
⛑️ Hekimden Notlar:
🔺Kedilerin bağırsak yolu çok kısadır ve bitki liflerini sindirmek için tasarlanmamıştır. Bu sebep ile öğün olarak kedilere arada verilmesinde sakıncası olmayacağı ve kediler için zehirli olan meyvaları asla kedi dostlarınıza verilmeyeceğini tekrardan hatırlatmak isterim.