Ana içeriğe atla

KEDİLERDE DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ



KEDİLERDE DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ


🔸Kedileriniz de aynı  bizler gibi korku, zevk, açlık, kaygı, hayal kırıklığı ve diğer birçok duyguyu bizim gibi yaşayabilirler, bu sebep ile Hayvanlar düşünemezler, onların duyguları yoktur gibi yanlış  bilgileri kafamızdan lütfen bir atalım.


🔸Kedi dostlarimiz dışardan sosyal olarak görülseler  de  ne yazık ki çok sosyal hayvanlar değillerdir. Aslında onlara sıcak bir yatak biraz güneş, sağlıklı mamalar verin birde manzaralı bir oda ayarlayın  sonra değmeyin keyiflerine.  Bu sağladıklarınız  ile onlara süper bir yaşam vermiş olursunuz, ara sıra canları sıkıldığında beni sevin demek için yanınıza gelirler sevdirdiği kadar sevin okşayın tarayın yeterli.

1-) SALDIRGAN DAVRANIŞLARININ NEDENLERİ 

🔸Kedilerde davranış problemlerini sıra sıra ela alıp nedenleri ne olabilir ve çözümleri nasıl olabilir diye anlatmaya çalışacağım .Aynı evde yaşayan başka kediler varsa kedilerin birbirleri ile anlaşamaması ve  sürekli kavga etmeleri görülebilir, bu durumun  birkaç nedeni olabilir .

▪️En yaygın olan neden, yaşamının erken dönemlerinde yani geçmişte başına birşey gelmesi ve diğer kedilerle hoş olmayan  deneyimlerinin olması belki saldırıya ve şiddetli bir saldırı sonucu yaralanmış olabilir. 

▪️Kediniz tek kedi olarak büyüdüyse, diğer kedilerle çok az temas kurduysa veya hiç temas etmediyse, nihayet başka bir kediyle tanıştığında çok sert tepkiler verebilir, çünkü, sosyal becerilerden yoksundur ve rutin hayatının değişmesinden hoşlanmaz.


▪️Kediler değişime karşı çok inatçı bir davranışları vardır. Bu, özellikle kedinizin kendi yaşam alanına  yeni başka bir kedinin gelmesi ile oluşabilir. Kediler bölgesel bir türdür bölgelerine başka kedilerin gelmesini orada yaşamalarini pek istemezler ve diğer kedilerden uzak durmayı tercih ederler. Özellikle İki akraba olmayan erkek kedi çok fena kavgalarına şahit olabilirsiniz.

▪️Çekişmenin bir başka nedeni de kişilik çatışması olabilir. Genellikle ev arkadaşlarını seçemezler ve bazen biz insanlar sadece doğru eşleşmeyi seçmeyiz. Bazen de gayet iyi geçinirken birden bire korkutucu veya hoş olmayan bir şey (havai fişek veya veteriner kliniğinin kokusu gibi) ile diğer kediyi ilişkilendirebilir ve çekişmeye başlayabilirler.

🔸Kediler olgunlaştıkça ilişkileri de değişir. Bir kedi üç yaşına ulaşırsa ve daha sonra sorun çıkarsa, sosyal olgunlaşma bir faktör olabilir.

🔸Kedinizin davranışındaki herhangi bir ani değişiklik sadece baska kedi faktörü olarak düşünmeyin , altinda yatan bir tıbbi durumun göstergesi olabilir. Olağan dışı fiziksel veya davranışsal semptomlar fark ederseniz veya kediniz yemek yemeyi bırakırsa, lütfen hemen veteriner hekime başvurun.

🔸Dikkate alınması gereken bir diğer saldırganlık türü ise anne kedi saldırganlığıdır. Yavruları olan bir dişi kedi tıslayabilir, kovalayabilir, pençe geçirebilir  veya yaklaşan başka bir kediyi ısırmaya çalışabilir, eskiden arkadaşça olan bir kedi  hatta sahibine bile bu tarz hareketleri yapabilir . Anne saldırganlığı genellikle yavru kediler sütten kesildikten sonra azalmaya başlamaktadır. Gelecekteki yavruları ve gelecekteki saldırganlık sorunlarını önlemek için anne olabilecek agresif kedileri kısırlaştırmak iyi bir fikir olabilir ama ben kısırlaştırma fikrine pek doğru bakmıyorum 😊

🔸Kedilerin özellikle genç kedilerin diğer kedilerle oyun oynarken kaba davranması oldukça yaygındır çünkü tüm kedi oyunları sahte saldırganlıktan oluşur. Kediler takip eder, kovalar, sinsice saldırır, tekmeleyebilir, tırmalayabilir, pusuya düşürebilir, ve birbirlerini ısırılabilirler ve aslında hepsi eğlencelidir. Eğer oynuyorlarsa, karşılıklı rolleri sık sık değişebilir. Kulakları tipik olarak oyunda ileriye dönüktür, pençeleri dışarıda olabilir ancak çoğunlukla birbirlerine zarar verebilirler ama bu oyunda yapılan saldirmalarda  ciddi yaralanmalar neden olmazlar.

2-) SALDIRGAN KEDİLERİ SAKİNLEŞTİRMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ

🔸Evde tek bir Kediniz var ise bir süre sonra kedinizin saldırgan halleri yok olabilir. Birden çok kediniz var ise saldırgan tavrı bir süre daha devam edebilir. Evdeki kedileriniz mecburen birbirlerine alışmaları gerekecek, eğer ki kedilerden biri ötekine zarar verecek derecede oyun oynuyorsa öteki kedi buna izin vermez ve birdaha oyun oynamaz ,bu olayı gören saldırgan kedi aslında kendiliğinden düzenlebilir. Siz yinede "birbirleri ile çok şiddetli kavga aşamasına gelmesine izin vermeyin. 

🔸Kediler sorunlarını savaşarak çözmeleri bunu bilincinde olarak kedileriniz gözlemleyin, saldırgan yada istemediğiniz birşeyi yapıyorlarsa   pişşt diye uyarabilir, ellerinizi çırpabilir yada su tabancası ile  üzerlerine su püskürterek kedilerinizi ayırabilirsiniz. 

🔸Saldırgan kedinizi sakinleştirmeye ya da yatıştırmaya çalışmayın, onu yalnız bırakın ve ona bir alan yaratın. Yaklaşırsanız, saldırganlığını size doğru yöneltebilir ve sizede saldırabilir.

🔸Akrabalık bağı olan kediler arasindaki sürtüşmeler egerki çok ciddi bir düzeyde ise, bu kedileri yan yana  getirmeyi düşünmeyin. İkisine ayrı bölgeler oluşturun ve mamaların su kaplarini, yataklarını,  tırmalama tahtalarını ve kum kabını kendi bölgelerinde bırakın. Bu yaptığınız durum en azından birbirleri arasındaki rekabet olayını yok edecektir.
ve bu kedilerin odalarını, kaplarını, yataklarını, kum kaplarini, tırnak tahtalarını, su kaplarini ayırmaniz lazim ,aslında o evden bir tanesinin ne yazık ki gönderilmesi gerek. 

🔸Evde bir kediniz var ve dışardan bir kedi aldiysaniz yine aynı şekilde ilk üç dört dön ayrı odalar ayrı yatak mama kapları su kapları kum kaplarini ayirmaniz lazım, Bu şekilde birbirlerini duyabilir ve koklayabilir, yavaş yavaş iletişime alıştırarak bir araya getirebilirsiniz.

🔸Daha fazla saklanma noktası ve oyun alanı, kedilerinizin seveceği bir ortam olacaktır.

🔸Kedilerin mama kaselerini kapalı bir kapının karşılıklı kenarlarına yerleştirin. Bu, kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak bir şey yaparken birbirlerine yakın olmaları için onları cesaretlendirecektir.

🔸Her gün, kedilerin odalarını değiştirmelerini sağlayın, böylece her ikisi de biraz farklılıklar yaşasın ve birbirlerinin kokularını alsınlar. Bunu güvenli bir şekilde yapmak için bir yardımcıya ihtiyacınız olabilir.

🔸Üç dört  gün sonra, her iki kediniz de rahat görünüyorsa, kapıyı açık bırakın. Sakin kalırlarsa kapıyı biraz daha, sonra biraz daha açın. Kediler rahat kalırsa, tekrar birlikte olmaya hazır olabilirler. Ancak, hırlama, tükürme, tıslama, hışırtı gibi saldırgan davranış belirtileriyle tepki verirlerse, onları tekrar ayırın ve aşağıdaki aşamalı yeniden giriş talimatlarını izleyin.

🔸Bazı kedi sahipleri, kedilerinin vücutlarına ve kafalarına biraz ton balığı suyu sürmeyi başarmıştır. Kediler, rahatlatıcı bir davranış olan yalanma o kadar meşgul olurlar ki, diğer kedi tarafından rahatsız edilme olasılıklarını düşünemezler. İşler gerçekten iyi giderse, kediler aslında kendi başlarına ton balığına ulaşamadıkları için birbirlerini bile yalayabilirler.

🔸Dostça bir şekilde etkileşime girdiklerini gördüğünüzde kedilerinizi ödüllendirmek için sevin, övün veya ödül maması verin.


3-) KEDİ FEROMONLARI GEÇİCİ OLARAK İŞE YARAYABİLİR

🔸Kedi feromonlarını deneyebilirsiniz. Kedilerin ağız, çene, alın ve yanak, pati yada kuyruk bölgelerinde ki bezler ile salgıladıkları, insanların koklayarak duyumsayamayacağı çeşitli feromonlar mevcuttur. Ayrıca Kedileri sakinleştirici kimyasallar vardır. Kedi davranışlarında etkili olan kokulu bileşiklerdir. Bu maddelere maruz bırakılan kedi, genellikle yerde yuvarlanarak, patileri ve dişleri ile koku kaynağına doğru hamle yapmaya çalışır. Tepki genellikle kısa süreli olur ve ilk birkaç dakikadan sonra, tepki alınamayan fizyolojik tepkisiz devreye girilir. Kediler için cezbedici olarak bilinen bu maddeler, kediotunun etken maddesi, kedi nanesinin etken maddesi olabilir. Gerginliği azaltabilecek, doğal kedi kokusunu (insanların koklayamayacağı) taklit eden bir ürün satın alabilir, kedi otu ya da kedi nanesi satın alabilirsiniz.


4-) EVİNİZE YENİ BİR KEDİ GELDİĞİNDE İKİ KEDİNİN ANLAŞMASINI NASIL SAĞLAYABİLİRSİNİZ

🔸Eve yeni bir kedi geldiğinde birbirlerine karşı olan saldırganlıkları şiddetliyse; Kedilerinizi yukarıda anlatıldığı gibi, ancak daha uzun bir süre için ayırın ve onları birkaç günden birkaç haftaya kadar çok daha yavaş bir şekilde yeniden tanıştırın. Kedileri yeniden tanıtmak için sadece kapıyı açmak yerine, kedileri gözetim altında yavaş yavaş birbirine yaklaştıran günlük tanıştırma seansları uygulayın. Seanslar sırasında, her iki kedinin dikkatini yiyecek veya oyunla dağıtın. Birbirlerine çok uzaktayken başlayın. Seansları kısa tutun. Böylece başarılı olmalarını kolaylaştırabilirsiniz. Kedileriniz barış içinde yemek yiyip oynayabildiğin de emin olduğunuzda, gözetimsiz olarak birlikte yalnız bırakabilirsiniz. Onlara ilk başta birlikte kısa süreler için güvenin ve birlikte zamanlarını yavaş yavaş artırın. Davranışsal ilaçlar ile kedileri yanastirma yöntemleri var ama doğal yolla birbirlerini sevme yolunu seçin.


🔸Kedileriniz hala geçinemeyip süreli kavga ediyorlar ve birbirlerini ciddi yaralar oluşturuyorlarsa mutlaka bir  veteriner hekim ile görüşüp bir yol bulmalısınız.

Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklar...

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesif...

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip t...