HAMİLE VEYA EMZİREN KEDİNİZİN BAKIM VE BESLENMESİ NASIL OLMALI
🔸Hamilelik yalnızca insanlarda değil tüm canlı türlerinde özel bakım gerektiren önemli bir süreçtir. Hamile kediler de bu sebeple bu süreçte farklı bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Hamileliğin tüm dönemlerinde ve emzirme sürecinde doğru bir beslenme programı uygulayarak ve anneye sakin bir ortam sunarak hem anne kedinizin hem de yavru kedilerin daha sağlıklı ve güvende olmasını sağlamalısınız. Bu yazımda hamile ya da emziren kediniz ve onun ponçik yavrularının ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri ve anne ya da yavru kediler için doğru bakım ve beslenme programını anlaşılır bir dilde anlatacağım.
HAMİLE KEDİNİZİN BESLENMESİ NASIL OLMALI
🔸Hamile olan bir kedi birçok ihtiyacını kendi kendisine giderebilecektir. Karnındaki yavruların güveni için kendi sağlığına dikkat edecektir ve sürekli kendini korumaya alacaktır. Kediyi sahiplenmiş olan kişinin bu süreçte dikkat etmesi gereken şeyler kedinin beslenme noktası olacaktır.
🔸Hamilelik süreci sadece kedinizin bedeninde değişikliklere sebep olmakla kalmaz, aynı zamanda ihtiyaç duyduğu besin miktarını da değiştirir. Kedilerin hamilelik dönemi 60-70 gün sürdüğü için süreç günlük olarak değişir, gebeliğin her yeni haftasında annenin harcadığı enerji miktarı artar. Bu yüzden bu enerji miktarını karşılayabilecek protein ve yağ oranına sahip bir özel beslenme programı hazırlamanız önem taşır.
🔸Bu süreçte kediniz yağ, protein ve kalsiyum içerikli bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Özellikle yağlı mamalar hamileliğin ilk döneminde kedinizin bedenini yavrulara hazırlar ve protein enerji alımına katkı sağlarken kalsiyum desteği sürecin daha kolay geçmesini sağlar. Dolayısıyla mama miktarını yavaş yavaş artırmak, yağ ve protein açısından zengin bir mamaya geçiş yapmak hamile kedinizin beslenme sürecini oluşturmak için atabileceğiniz önemli adımlardır.
🔸Güvenilir markalar tarafından üretilen hamile ve yavru kedi mamaları, bu üç içeriği en dengeli ve besleyici şekilde kedinize sunar. Ancak kediler alışkanlıklarına sadık canlılardır. Bu yüzden can dostunuz yeni mamaya hemen alışmakta güçlük çekebilir. Bu yüzden yeni ve eski mamayı karıştırarak adaptasyon sürecini kolaylaştırabilir ve beş gün ile bir hafta sonra tamamen yeni mamaya geçebilirsiniz.
MAMA SEÇİMİ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ
🔸Mama seçimi yaparken ise dikkat etmeniz gereken üç önemli unsur vardır:
1-) Mamanın protein ve yağ oranı, aşırı yağlı bir mama kedinizin aniden fazla kilo almasına sebep olabilir.
2-) Kolay sindirilebilir olması, sindirim problemi yaşayan kedilerde bağırsak ve mide sorunlarına yol açabilir.
3-) Son kullanma tarihi bir hayli önemlidir. Son kullanma tarihine az kalmış bayat mamalar kedinizin iştahını azaltabilir, tarihi geçmiş olanlar ise sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir, besin değerinin tam karşılanmamasına sebep olabilir.
🔸Bu üç önemli unsuru karşılayan mamalar ise içeriği zengin kaliteli yavru kedi mamalarıdır. O yüzden bu süreçte hem anne hem yavrular için üretilen yavru kedi mamalarından faydalanabilirsiniz. Eğer birden fazla kediniz hamileyse ya da sokak canlarına bakıyorsanız bütçe dostu mamalara da yönelebilirsiniz.
🔸Ancak kedinizin aşırı kilo almamasına dikkat etmelisiniz. Aşırı kilolu ya da obez olan kedilerin doğumu çok daha zorlu geçebilir ve doğum sonrasında bu kilolar bedene yerleşip kalabilir. Bu yüzden mama artırımını tedbirli bir şekilde yapmalısınız. Kediniz zaten aşırı kilolu değilse hamilelik öncesindeki kilosunu baz alarak maksimum %40’lık bir kilo artışı yaşamasını sağlamalısınız. Hamileliğin beşinci haftasından itibaren günlük mama porsiyonunu %25 oranında artırabilir ve bedeninin harcadığı enerjiyi bu şekilde karşılayabilirsiniz.
DOĞUM YAKLAŞTIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER
🔸Doğumun yaklaşmasıyla birlikte kedinin en çok yardıma ihtiyaç duyacağı zamanlar başlayacaktır. Örneğin doğumun yapılacağı yerin belirlenmesinde hamile kediye yardımcı olunabilir. Kedi için doğum yatağı hazırlanabilir. Bu yatağın etrafının kapalı olması kediyi daha güvende hissettirecektir. Yatağa yumuşak bir battaniye veya polar gibi yumuşak bir şey koymanız iyi olacaktır.
🔸Kedi için kutu veya kap gibi etrafı ve üstü kapalı olacak şekilde bir doğum yeri de hazırlanabilir. Bunda da dikkat edilmesi gereken kutunun veya kabın temiz olması ve içine yine yumuşak bir battaniye vb. konulmasıdır.
🔸Kedi için doğum sırasında kendini güvende hissetmesi çok önemlidir. Bunun için hamile kedi sahiplerinin yapması gereken şey; sessiz, sakin, güvenli, az kalabalık olan yerler tercih etmektir. Kedinin böyle bir alanda doğum yapması kedinin ve yavrularının sağlığı için hayati bir önem arz etmektedir.
🔸Doğum için hazırladığınız yerin doğum yapan kedi tarafından kullanılmaması da söz konusu olabilmektedir. Kedi sizin hazırladığınız yerden daha güvenli bir yer bulması durumunda orada doğum yapması çok normaldir. Kedi için bu güvenli yerler; elbise dolabı, yatak altı gibi yerler olabilmektedir. Bu durumda doğumdan sonra kedinizin yavrularını ve kediyi hazırlamış olduğunuz yere taşıyabilirsiniz. Doğum esnasında sizin yapmanız gereken tek şey doğum yerini hazırlamak veya yerin en sağlıklı şekilde olmasına ön ayak olmaktır. Kediniz doğum sürecini tek başına halledebilecek yeterliliktedir. Aksi durumlarda ise veteriner kontrollü doğumların daha sağlıklı olacağını söyleyebilirim.
DOĞUM SONRASI ANNE KEDİ BESLENMESİ
🔸Hamilelik döneminde kedinizi belirli saatlerde besleyerek kilosunu dengede tutmayı başardıysanız bu düzeni emzirme döneminde de sürdürmeye özen gösterebilirsiniz ancak emziren kedilerin harcadığı enerji miktarı gebelik sürecinden çok daha fazla olacaktır.
🔸Emzirme döneminde kedinizin enerjiye çok daha fazla ihtiyacı olur ve bu enerjiyi de ancak tükettikleri gıdalar aracılığı ile karşılayabilirler. Dolayısıyla yüksek oranda protein ve kalsiyum içeren mama çeşitlerinin tercih edilmesinde fayda var. Bununla birlikte karbonhidrat ve yağ içeren mamaları tercih etmelisiniz. Bu sayede kedilerin emzirme döneminde de enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olabilir ve yavrularını sağlıklı bir şekilde emzirebilmesini sağlayabilirsiniz.
🔸Elbette mama tercihi yaparken kolay sindirilebilen gıdalara öncelik vermeniz gerekir. Hamilelik dönemi kedilerin sindirim sistemlerinin değiştiği bir zaman dilimidir ve doğumdan sonra da çeşitli sindirim problemleri yaşayabilirler. Sindirim problemleri ortadan kaldırmak için kolay sindirilen gıdalar vermeniz çok büyük bir önem taşıyor
🔸Kedinizin her zaman mama kabında yiyebileceği kadar mama olmasına özen gösterebilir, mamanın yanında daima bol, temiz içme suyu bulunmasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte kedinizin su alımını arttırmak için yaş mamalardan destek alabilirsiniz.
🔸Beslenme programının yanı sıra anne ve yavru kedilerin huzurlu hissetmesi de sağlık açısından çok önemlidir. Onlara güvenli, sessiz ve sevgi dolu bir yuva sunarak hem hamilelik hem de emzirme sürecini daha kolay yaşamalarını sağlayamiş olacaksınız.
🔸Kedinizin davranışlarını iyi okuyarak yavrulara nasıl davranmanız gerektiği konusunda anneden ve veteriner hekiminizden tavsiye alabilirsiniz. Bazı anneler daha kıskanç bir tutumda olabilirken bazıları yavruları size göstermek için çaba sarf edebilir. Böyle durumlarda annenin tercihine saygı duymalı ve her zaman anneye yardımcı olmayı ihmal etmemeye özen göstermelisiniz.
YENİ DOĞAN YAVRULARIN BESLENMESİ
🔸Anne kedinin beslenme düzeni kadar yavru kedilerin beslenme düzeni de çok önemlidir. Eğer annenin sütü yeterli değilse anne sütü ikameleri kullanarak yavruların beslenmesini sağlayabilirsiniz. Kimi zaman yavrulardan bazıları daha ufak kalabilir ve eşit beslenemeyebilir. Beslenemeyen yavruların da yeterince anne sütü alması için annenin memelerinin tıkanmamasına dikkat etmelisiniz. Emzirme saatlerini takip edebilir ufak kalan yavruları memeye ulaşmaları için yönlendirebilirsiniz.
Tüm yavruların anneyi eşit miktarda emdiğinden emin olmaya çalışabilirsiniz.
🔸Yavru kedileriniz yaklaşık iki aylık olana kadar anneden süt emmeye devam etmelidirler, Kediler yavrularını erken bırakırsa ya da yavrular annelerinden zamanından önce ayrılırlarsa bu durumun yavru kedi sağlığı açısından ciddi sorunlar doğurabileceği bilinmektedir.
🔸Kolostrum ve anne sütündeki besinler kemik gelişiminde, göz sağlığında, iç organların gelişiminde belirleyici role sahiptir. Yavru kedinizin bağışıklık sisteminin gelişmesi ve vücut fonksiyonlarının sorunsuz bir şekilde çalışması için anne sütü yeterince alması çok önemlidir.
EMZİRME DÖNEMİNDEN SONRAKi BESLENME
🔸Emzirme döneminin sona ermesiyle birlikte kedinizin diyetini yaşına ve ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenleyebilirsiniz.
🔸Eğer yavru kediniz annesinden yada süt tozu ile 4-6 haftaya kadar beslediyseniz, artık yavaş yavaş kuru mama ve yaş mamalara geçiş yapabilirsiniz. Yavruları beslediğiniz mamanın yavruların tüm besin ihtiyaçlarını karşılayan, ağızlarına uygun kolay yenebilir, fiziksel gelişimlerine destek olan yavru kedi maması olmasına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte yavru kedilere uygun yaş mamaları da beslenme düzenine dahil etmeye başlayabilirsiniz.
🔸Bunun için, 1 aylık olduktan sonra küçük tanecikli ve kısmen yumuşak kuru mamalar verebilirsiniz. İlk kez mama yemeye başladığında mamayı biraz su ile ıslatabilirsiniz. Bu sayede kediniz mamasını daha kolay bir şekilde tüketecektir. Burada dikkat etmeniz nokta ise ıslatılmış mamanın 15 dakikadan daha fazla açıkta durmaması gerektiğidir. Aksi halde mamanın üzerinde bakteri oluşabilir.
Bir diğer seçenek ise kedilere yaş kedi maması vermektir. Bu mamalar özel soslar ve et parçacıkları içerdiği için kediler tarafından sevilerek ve oldukça kolay bir şekilde tüketilebilir.
🔸 Bu dönemi atlattıktan sonra kediniz hala yüksek oranda protein ve kalsiyum içeren mama ile beslenmeye devam ederse kilosunda artış görülebilir. Bu Durumda kedinizin kilosu arttıysa veterinerinize danışarak diyet bir mama kullanabilir, kilosu normal seyrinde ise hamilelik öncesinde kullandığı mamasına dönebilirsiniz.