Ana içeriğe atla

KOYUNLARDA DÜŞÜK YAPMA (ABORT) NEDENLERİ

KOYUNLARDA DÜŞÜK YAPMA (ABORT) NEDENLERİ

🔸Abort, bir koyunun hamileliğinin sona ermesi ve kuzularını kaybetmesi veya doğumdan kısa bir süre sonra ölen zayıf veya deforme kuzular doğurmasıdır. Koyunlarda abortus hem bulaşıcı hem de bulaşıcı olmayan birçok nedeni vardır. 
 
1. BRUSELLOZ

🔸Brucella cinsi bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır . Çeşitli Brucella türleri koyun, keçi, sığır, domuz, köpek ve diğer hayvanları etkiler. Enfekte ruminantlarda bruselloz genellikle gebeliğin ikinci yarısında abortusa neden olur. Koyunlar sığırlardan daha az hassastır ve bruselloz koyunlarda yaygın bir abortus nedeni olarak kabul edilmez. Koyun brusellozu esas olarak koçları etkiler ve üreme organlarında lezyonlara neden olur .

1.1 CACHE VALLEY VİRÜSÜ (ÖNBELLEK VADİSİ VİRÜSÜ )

🔸Cache Valley Virus, koyunlarda zaman zaman abortusa neden olan bir virüstür. Virüs sivrisinekler tarafından hamile koyunlara bulaşır. Bir koyun 28 günden daha az bir sürede enfekte olursa, embriyolar genellikle ölür. 45 günlük hamilelikten sonra bir koyun enfekte olursa, genellikle herhangi bir olumsuz etki olmaz.

🔸Enfeksiyon gebeliğin 28 ila 45. günleri arasında meydana gelirse, fetüsler genellikle "AH sendromu" geliştirir ve bu da merkezi sinir sistemini etkileyen çeşitli konjenital anormalliklere (doğum kusurları) neden olur.

🔸 Enfekte olan koyunlar genellikle hiçbir hastalık belirtisi göstermezler ve birkaç yıl süren iyi bir bağışıklık geliştirirler. Cache Valley virüsü, yalnızca koyunları etkilemesi dışında Akabane Hastalığına benzer.

1.2. CAMPYLOBWCTERİOSİS (VİBRİO VİBRİOSİS )

🔸Campylobacteriosis koyunlarda düşüklerin yaygın bir nedenidir. Hamileliğin son ayında düşük, ölü doğan kuzular ve zayıf kuzuların doğumu vibrio abortusun yaygın belirtileridir. Abortusa neden olan organizmalar Campylobacter jejuni veya Campylobacter fetüsüdür . Koyunlar ağız yoluyla alındığında enfekte olurlar. Enfeksiyon ve abortus zamanından itibaren kuluçka süresi sadece iki haftadır.

🔸Aşı, bir salgın karşısında etkili olabilir. Antibiyotiklerin beslenmesinin, vibrio'nun neden olduğu düşükleri azaltmada da etkili olduğu gösterilmiştir. Düşük yapan koyunun izole edilmesi, fetüslerin ve zarların atılması ve etkilenen bölgenin dezenfekte edilmesi ile hastalığın yayılması önlenebilir. Enfekte olmuş koyunlar genellikle aborttan sonra iyileşir ve yeniden enfeksiyona karşı bağışıktır. Bir aşı mevcuttur. Üreme öncesi uygulanmalı ve 60 ila 90 gün sonra, ardından yılda bir kez tekrarlanmalıdır.

1.3. CHLAMYDİA (ENZOOTİK ABORTUS , EAE )

🔸Koyunlarda en yaygın abortus nedenlerinden biridir. Düşük yapan koyunlardan diğer duyarlı dişilere bulaşır. Koyun kuzuları genellikle organizmanın bulunduğu çiftliklerde en hassas olanlardır. Koyunlarda enzootik düşüklere neden olan bakteri Chlamydia psittici olarak adlandırılır. Chylamidya , gebeliğin son ayında düşüklere neden olur ve doğumdan kısa bir süre sonra ölen kuzuların doğumuyla da sonuçlanabilir.

🔸Organizma genç kuzularda da pnömoniye neden olabilir, ancak düşüklere neden olan klamidya türleri konjonktivit veya artrit ile ilişkili değildir. Klamidya abortusları genellikle tüm sürüye tetrasiklin uygulanarak durdurulabilir veya azaltılabilir. Üremeden 60 gün önce uygulanmalı ve 30 gün sonra, üremeden hemen önce yılda bir kez tekrarlanmalıdır.

2. LEPTOSPİROSİS 

🔸Koyunlar genellikle leptospirosise sığır, domuz ve diğer evcil hayvanların çoğundan daha dirençlidir. Bu hastalığa bağlı abortlar, gebeliğin son ayında meydana gelebilir. Düşük yapan koyunların kan testi tanıyı doğrulayacaktır. 
🔸Tedavi olarak 5 suşlu bir leptospirosis aşısı ile yıllık aşılama ile sorun önlenebilir.

3. Q FEVER ( Q ATEŞİ )

Q ateşi, Coxiella burnetii'nin neden olduğu zoonotik bakteriyel bir enfeksiyondur. Başlıca bakteri kaynağı sığır, koyun ve keçilerdir. Enfekte hayvanların doğum artıkları, sütleri, gaita ve idrarları ile bakteri çevreye saçılır. Çevre koşullarına dayanıklı ve virülan bir bakteridir. Hastalık Yeni Zelanda hariç tüm dünyada bulunur.
Q ateşinin en yaygın belirtisi, geç gebelik sırasında düşük görülmesidir. Bununla birlikte, çoğu hayvan herhangi bir belirti göstermez. Hayvanlar, vücut sıvıları veya salgıları ile temas yoluyla Q ateşi alırlar. Q ateşi zoonotiktir (insanlara bulaşabilir). Grip benzeri semptomlara neden olur.

3.1 RİFT VALLEY FEVER ( BULAŞICI ENZOOTİK HEPATİT )

🔸Rift vadisi hastalığı, Sahra altı Afrika'nın viral bir hastalığıdır. Virüs karaciğere saldırır ve ateş ve halsizlikten kanama ve düşük oranlarına %100'e yaklaşan semptomlara neden olur. Sivrisinekler tarafından bulaşır. Enfekte hayvanlar için spesifik bir tedavi yoktur.

Hayvanların RVF'ye karşı aşılanması, endemik bölgelerde hastalıkları önlemek ve epizootikleri kontrol etmek için kullanılmıştır. Ancak, ülkeye girmesi halinde ABD'de kalıcı olarak kurulabileceğine dair endişeler var. Rift Vadisi ateşi, Batı Nil virüsünden daha ölümcül.

4. SALMONELLA

Salmonella abort yapan koyunlarda düşüklerin daha az yaygın bir nedenidir, ancak muhtemelen bilinenden daha sık görülür. Gebe bir koyunun Salmonella'dan düşüp düşmeyeceğini belirleyen iki ana faktör, 
▪️Koyun üzerindeki stres ve 
▪️Koyunun aldığı Salmonella bakterilerinin sayısıdır.

🔸Düşükler, gebeliğin erken döneminde ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olanı gebeliğin son ayındadır. Koyunların çoğu ishal gösterir ve bazıları metritis, peritonit ve septisemiden ölür. Sağlıklı kuzular da hastalığa yakalanıp ölebilir.

5. TOKSOPLAZMOZ

Toksoplazmoz, koyunlarda abortların bir başka yaygın nedenidir. Toxoplasma gondii , kedilerde coccidiosis neden olan bir protozoon parazittir. Bu nedenle kediler, etken organizmanın taşıyıcısıdır. Koyunlarda toksoplazma abortları, oosit yüklü kedi dışkısı ile kontamine olmuş yem veya suyun yutulmasını takip eder. Organizma plasentaya ve fetüslere göç ederek ölümlerine ve kovulmalarına neden olur. Koyunlar hamileliğin son ayında yavrular veya genellikle açlıktan ölen ölü veya zayıf kuzular doğurur.

🔸Gebeliğin ilk iki ayındaki enfeksiyon, embriyonik ölüm ile sonuçlanır. Tedavi olarak Rumensin ve Deccox'un hamile koyunlarda toksoplazmozu kısmen önleyeceğine dair bazı kanıtlar vardır. Kedi popülasyonlarının sınırlandırılması ( kedilerin kısırlaştırılması ) ve koyun yeminin ve suyun kedi dışkısı ile kontaminasyonunun önlenmesi, hastalık salgınlarının önlenmesine yardımcı olacaktır.

6. ASİDOZ ( LAKTİK ASİDOZ, RUNİNSL ASİDOZ, TAHIL YÜKLENMESİ, TAHIL ZEHİRLENMESİ )

🔸Asidoz yaygın bir metabolik hastalıktır. Hayvanların alışık olmadığı aşırı tahıl veya pelet tüketiminden kaynaklanır. Yemler bağırsakta hızla fermente edilir, bu da işkembedeki pH'ı düşüren büyük miktarlarda laktik asit üretilmesine neden olur.

🔸Etkilenen koyunlar depresif ve halsiz görünür ve karın ağrısı, şişlik olabilir. Asidoz hayatı tehdit eden bir durum olabilir. Etkilenen koyunlar, karmalaks, bikarbonat soda (kabartma tozu) veya magnezyum karbonat veya magnezyum hidroksit içeren ürünler gibi bir antasit ile ıslatılmalıdır.

🔸Doğru beslenme yönetimi ile asidoz önlenebilir. Konsantreler (tahıl) diyete yavaş yavaş verilmeli ve işkembenin uyum sağlaması için zaman kazandırmak için kademeli olarak arttırılmalıdır. Yulaf ve arpa gibi lif içeriği yüksek tahılların beslenmesi gibi tam tahıl besleme asidoz riskini azaltır.


Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklar...

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesif...

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip t...