KEDİLERİN ÇENELERİNİN ALTINDA BELİREN SİYAH NOKTALAR
🔸Çenenin altında beliren siyah noktalar kedi aknesi olup bir çoğumuzun duymadığı bir deri hastalığıdır.
🔸Kedi aknesi lokalize bir enfeksiyondur ve neredeyse her zaman çene bölgesini etkiler. Genellikle çenede küçük, yağlı siyah tıkaçlar olarak başlar - siyah noktalara çok benzer - bazen iltihaplı püstüllere veya sivilcelere ilerler.
NEDENLERİ
🔸Çene altında siyah nokta halinde kendini gösteren kedi aknesi bir çok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir.
▪️Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu kedilerde görülebilir.
▪️Stres, aknenin oluşmasını etkileyen diğer faktörlerin başında yer alır.
▪️Kıl foliküllerinden kaynaklanabilir. Çene bölgesini tımar etmek kedicik için zordur, bu da kir ve yağ birikmesine ve nihayetinde akneye yol açabilir.
▪️Hormonal problemler
▪️Vücudun normal dışı yağ üretimi aknelerin ortaya çıkmasına zemin hazırlarken bazı dış etkenlere bağlı olarak da şekillenebilmektedir. Bunlar;
🐾 Mama ve su kabının temiz tutulmaması,
🐾 Kalitesiz plastikten üretilmiş mama ve su kabı kullanımı,
🐾 Kedinin yüzünü halı ya da diğer eşyalara sürekli sürmesi olarak sayılabilir.
TEDAVİ YAPILABİLİR Mİ ?
🔸Akne tek bir nokta olabileceği gibi birden fazla da olabilir. Akne çıktığı zaman bir süre sonra kendiliğinden kaybolduğunu görmek mümkün.
🔸Bir süre sonra yeniden çıkabileceği gibi uzunca bir süre akne oluşmayabilir. Bazı vakalarda akne inatçı biçimde iyileşmemektedir.
🔸Akne kedinize zarar verebilecek, başka hastalıklara yol açabilecek bir durum değildir. Kedilerde dönem dönem karşılaştığımız bu sorun özellikle açık kıl rengine sahip kedilerde daha da göze batmaktadır.
🔸Kedinizin bulaşıklarını her gün iyice yıkamanın yanı sıra cam, seramik veya paslanmaz çelik kaselere geçmek en iyi çözümdür. Düz yüzlü kediler kedi aknelerine karşı özellikle hassastır ve yemeklerden sonra çenelerini temizlemek için yardımınıza ihtiyaç duyabilirler. Tedavi seçenekleri değişir, ancak çoğu veteriner, etkilenen bölgenin günlük olarak bir antibiyotik sabunla temizlenmesini ve ardından antibiyotik veya mantar önleyici topikal bir merhem önerecektir. Oral antibiyotiklerin yanı sıra hidrojen peroksitli bir fırçalama da reçete edilebilir.
🔸Kesin sebebi bilinmemekle birlikte enfeksiyon, şişlik söz konusu değilse kendiliğinden geçmesi beklenebilir. Elbette bu kararı veteriner hekiminiz verecektir.
Kedi aknesi tedavisi, durumun ciddiyetine bağlıdır. Fazla sebumun giderilmesi amaçtır. Bazı tedaviler, antibiyotik sabun, hidrojen peroksit, iyot (Betadin) veya Epsom tuzları ile topikal temizlemeyi içerir. Topikal A Vitamini iyileşmeye yardımcı olabilir; %0.05 İzotretinoin merhem gibi topikal retinoidler, 4 hafta boyunca 24 saat ve ardından 48 saatte bir ila haftada iki kez. Daha ciddi vakalarda, cildin benzoil peroksit (OxyDex gibi) veya klorheksidin içeren bir merhem veya jel ile temizlenmesi faydalı olabilir.