EVCİL HAYVANLARDA KULAK KOKUSU
🔸Hayatını evcil hayvanlarla paylaşan herkesin bilmesi gereken en önemli şeylerden biri sağlıklı kedi ya da köpeklerin kötü kokmamasıdır.
🔸Evcil dostlarımızın kendilerine has bir kokuları vardır ama bu koku kötü ya da pis değildir. İster kedi ister köpek dostunuz eğer kötü kokuyorsa bu normal bir durum değil ve kesinlikle ortada bir sorun olduğunu gösterir. Bu dostlarımızdan gelen kötü kokunun sebebi bazı sağlık sorunlarından kaynaklı olabilir. Kedi yada köpek dostlarımızın kulağı kokuyor ise muhakkak Veteriner Kliniğine götürmeniz gerek.
🔸Kulaklar kediler ve köpeklerde denge organıdır. Hemen herkes kediler için bıyıkların ve kuyruğun denge organı olduğunun iddia etselerde, bu doğru değildir. Tüm memelilerde olduğu gibi kedilerin de denge organı kulaklarıdır. Bıyıklar ve kuyruk dengeye yardım etse de kedilerin kulaklarında ortaya çıkabilecek sağlık sorunları sonucunda işitme kaybının yanı sıra denge kaybı da yaşamaktadır.
Hiçbirimiz sevgili pati dostlarımızın böyle sorunlar yaşamasını istemeyiz. Kulakların bu denli önemli olduğunu bilmek pati dostlarımızın kulaklarındaki en ufak bir problemi dahi ciddiye almamız gerektiğini ve bu durumda derhal veteriner hekime danışmamız gerektiğini unutmamalıyız.
Evcil Hayvanlarda Kulak Kokusu Nedenleri
🔸Pati dostlarımızda kulak kokusu farklı sorunlar nedeni ile ortaya çıkabilmektedir. Pati dostlarımızda kulak kokusu bir hastalık değil bir hastalık nedeniyle ortaya çıkan bir semptom olarak görmeliyiz.
Pati dostlarımızda kulak kokusu nedenleri şunlardır:
1. ENFEKSİYONLAR
🔸Pati dostlarımızın kulaklarında görülen enfeksiyonların en önemli belirtisi kulak kokusudur. Otitis media adıyla bilinen kulak enfeksiyonu evcil hayvanlarda hem kulak kokusuna ve akıntısına hem de bazı farklı belirtilere neden olur.
Pati dostlarımızda kulak enfeksiyonu belirtileri,
🔹Kulakta çok pis bir kokunun ve akintinin gelmesi
🔹Kafa sallama
🔹Başı eğme
🔹İşitme kaybı
🔹Kulak hassasiyeti ( pati dostumuzu başından okşarken kulaklarına dokunduğunuzda kaçıyorsa, ters tepki gösteriyorsa ve sinirleniyorsa bunlar kulak hassasiyetine işaret eder)
🔹Ağrı
🔹Kulak kepçelerinde kızarıklık
🔹Kulaklarda kir birikimi
🔹Denge kaybı
🔸Pati dostunuzda kulak kokusu enfeksiyonun erken dönem belirtisi olabilir. Bunu önemsemeyip veteriner hekime başvurmazsanız durum ilerleyebilir ve yukarıda saydığımız belirtiler de ortaya çıkabilir. Enfeksiyon sebebiyle işitme ve denge kaybı kalıcı olabilir.
2. KULAK UYUZU
🔸Pati dostlarımızda kulak kokusu nedenleri arasında sık karşılaşılanlardan biri de kulak uyuzudur. Evcil hayvanlarda kulak uyuzuna en sık otodectes cynotis akarları neden olur. Akarlar mikroskobik parazitlerdir yani uyuz aslında bir parazitin neden olduğu bir hastalıktır. Evcil hayvanlarimizsa kulak uyuzunda şu belirtilere görülebilmektedir,
🔹Kulaktan pis bir kokunun gelmesi
🔹Kafa sallama
🔹Kulakları aşırı kaşıma, hatta bazen kanatana kadar kaşıma
🔹Bazen tüm vücutta kaşıntı
🔹Dış kulakta kalın kırmızı-kahverengi ya da siyah kabuklar
🔹Kulak bölgesinde yer yer kılların dökülmüş olması
🔹Kulakların arka tarafında çizikler, yaralar
3. AŞIRI DUYARLILIK VE BUNA BAĞLI ALERJİK DURUMLAR
🔸Pati dostlarımız aynı bizler gibi çeşitli yiyeceklere, ilaçlara karşı aşırı hassasiyete sahip olabilirler.
🔸 Bu hassasiyet kulak kaşıntısı, kulak kokusu, kulak akıntısı, kafa sallama gibi bazı semptomlara yol açabilir. Bu sebeple evcil hayvanlarda kulak kokusu için hekime başvurulduğunda eğer enfeksiyon ya da yukarıda anlattığımız kulak uyuzu tespit edilemezse bir ilaca ya da yiyeceğe karşı hassasiyetten şüphelenilebilir.
🔸Özellikle bazı pati dostlarımızda mamalar ( içerisine kattıkları katkı maddeleri ) kulak hassasiyetine ve kokusuna yol açabilir. Hekimler bu sebeple enfeksiyon ve kulak uyuzu olasılıklarını ekarte ettiği durumlarda pati dostlarımızun varsa kullandığı ilaçları gözden geçirip ilaçları kesebilir ya da farklı ilaçlarla değiştirebilir. Tabi, burada şu uyarıyı da yapmadan geçmemeliyiz, nasıl ki evcil hayvanlarimiza ancak veteriner hekim önerisi ile ilaç verilebilirse kullandıkları ilaçları kesmeye ya da değiştirmeye de ancak veteriner hekimler karar verebilir.
🔸Lütfen Pati dostlarımızda kulak kokusu, kaşıntısı gibi belirtiler varsa ve bir ilaç kullanıyorsa hekiminize danışmadan ilacı kesmeyin, bunun sonuçları hoş olmayabilir. Hekim ayrıca evcil hayvanımızın diyetinde de değişikliğe gidebilir, kulak ve cilt sorunu yaşayan Pati dostlarımız için özel olarak üretilmiş sensitive yani hassas mamalar bu gibi durumlarda en sık önerilen mamalardır.