Ana içeriğe atla

HAMİLE KADINLARA KEDİLERİNDEN TOKSOPLAZMA PARAZİTİ BULAŞABİLİR Mİ ?

Hamilelik ve Toksoplazma

🔸Kedi ve köpek sahibi olan evli insanların eşleri hamile kaldıklarında tereddüt yaşadıkları bir konuda "toksoplazma" olayıdır. Ne yazık ki toksoplazma durumu nedeniyle hamile eşlerinin ve bebeğim sağlığı açısından rahatsızlık geçirmemeleri için evinde yıllarca bakmış oldukları pati dostlarını gözden çıkaran hayvan sahipleri vardır. 

🔹Şu anda hamileyseniz ya da bir çocuk sahibi olma gibi bir planınız varsa, evcil hayvanınızdan vazgeçip onu evlatlık vermek yerine bu makaleyi okumanizi tavsiye ediyorum.

Öncelikle kedilerden hamilelere bulaşma ihtimali olan "tokoplazma" denilen parazitin ne olduğunu ve nelere sebebiyet verdiğini açıklayayım.

🔹Toksoplazma,Toxoplasma Gondii isimli bir parazitin vücuda girmesi ile geçen bir enfeksiyondur. Bu parazit evcil dostlarımızın dışkısı yoluyla, çiğ ette ve iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden insanlara oral yolla  geçebilmektedir.

🔸Gebe anne bu paraziti ağız yolu ile aldığında ve geçirdiği enfeksiyon sonucu plasenta yolu ile anne karnındaki bebeğe de geçebilmekte ve buna konjenital toksoplazma adı verilmektedir. 
🔸Bu hastalık belirti vermemesi ya da diğer hastalıklarla karışan belirtiler vermesi nedeniyle toplumdaki sıklığı net olarak bilinmemektedir. Ancak gebelik sırasında bu enfeksiyonun geçme oranı %1'dir. Bunun yanında zaten bu enfeksiyonu doğurganlık çağındaki kadınların %25'i geçirmekte. Bir kere bu enfeksiyon yapılan testlerde pozitif çıkarsa kişi bir daha bu enfeksiyona yakalanmaz ve tam bağışıklık kazanır. Toksoplazma hiçbir belirti göstermemektedir. Gebelikte yakalanılırsa bebeğe zarar vermektedir.

🔸Doğmadan önce enfeksiyonu geçiren bebeklerde doğumda sarılık, gelişme geriliği, çok sayıda lenf bezinin büyümesi, karaciğer ve dalakta büyüme, havale, beyin dokusunda kalsifikasyon, hidrosefali, göz enfeksiyonu, mikrosefali, nörolojik gelişim kusurları gibi belirti ve bulgular gözlenebilmektedir.

🔸Toksoplazmanın geçme yollarına baktığımızda kedilerden bulaşması ihtimali yediğimiz meyve ve sebzelerden bulaşması ihtimaline oranla daha düşüktür. Yani evimizde kedimiz var ve manavdan meyve aldık meyveden kapma ihtimalimiz kedimizden kapma ihtimalimizden  daha yüksek ama düşük bir oran olsa bile bu hastalığa evcil hayvanlardan yakalanan insanlar olmuştur.

🔸Kedilerin tüm iç ve dış parazitleri düzenli olarak yapıldığı, kedilerin tuvalet kapları günlük temizliği yapıldığı taktirde zaten bu risk ciddi oranda düşmektedir. En önemlisi de ev kedilerinin dışarıya hiç çıkmadıkları ve çiğ et ile beslenmediği durumda zaten toksoplazma riski gıdalarla bulaşma riskinin kat be kat altında olacaktır.

 🔸Eğer bu hastalığın tek ve en önemli sorumlusu kediler olsaydı kadin veteriner hekimlerimizin hiç çocuğu olamazdı.
🔸Yüzlerce kadın Veteriner hekim arkadaşım var ve çok sağlıklı çocukları var ve gebliklerinin son gününe kadar kediler ile ilgilenmiş ve kliniklerinde ev kedileri ve sayısız sokak kedilerine muayene etmişlerdir.

🔸Bu durum gösteriyor ki sorunun aslında evde beslenen kedilerle ilgili olmadığı; evcil pati dostumuzun aşılarını, beslenmesi, temizliği ve bakımı yapılıyorsa bu parazitin kedilerden bulaşma riski ortadan kalkar denilcek kadar düşük olur. Bu yüzden kedisini vermeyi düşünen anne adayları yıllarca evlerinde onlara arkadaşlık eden ve en önemlisi onlarla yaşamaya alışmış kedilerini gözden çıkarmadan önce bir kere daha düşünmelerini öneririm. 


Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklarla doğum yapabilir.

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip tümörler, başıboş, gezici köpeklerde ve barınaklarda ya

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesifik bir bölgesinden alınan hücrenin b