Ana içeriğe atla

KÖPEK DOSTLARIMIZ NEDEN KUSAR

KÖPEK DOSTLARIMIZ NEDEN KUSAR ?
 
🔸Köpek dostlarımızda kusma sorunu, daha çok yediği bir şeyin dokunması sonucu oluşur. Ancak kusma sorununun altında yatan çok daha ciddi sebeplerden olabilir. Köpeğiniz bozulmuş veya zehirli bir maddeyi yutmuş, yemiş olabilir. Sindirim sisteminden kaynaklı oluşabilen bu durum gözlemlenip zaman kaybetmeden köpek bir veteriner kliniğine götürülmelidir.
 1. Köpeklerin Kusma Nedenleri

 🔹Gastrointestinal sistemin bakteriyel enfeksiyonu 
🔹Diyetle ilgili nedenler (diyet değişikliği, gıda intoleransı, çöp yutma) 
🔹Gastrointestinal kanaldaki yabancı cisimler (yani oyuncaklar, kemikler, çiğneme parçaları) 
🔹Bağırsak parazitleri 
🔹Akut böbrek yetmezliği 
🔹Akut karaciğer yetmezliği veya safra kesesi iltihabı 
🔹Pankreatit 
🔹Ameliyat sonrası bulantı 
🔹Toksik maddelerin yutulması  
🔹Viral enfeksiyonlar  
🔹Bazı ilaçlar veya anestezik ajanlar 🔹Sıcak çarpması 
🔹Araba tutması 
🔹Enfekte rahim 
🔹Uzun bir süre boyunca düzensiz olarak ortaya çıkan kusma, mide veya bağırsak iltihabı, şiddetli kabızlık, kanser, böbrek fonksiyon bozukluğu, karaciğer hastalığı veya sistemik hastalıktan kaynaklanabilir.


2. Köpeğim Sık Sık Kusarsa Ne Yapmalıyım?

🔸Köpeğimizin midesi bozulmuştur, yolculuk rahatsız etmiştir, ilaç kullanmış ve akabinde bu durum gözlemlenmiş ise endişe verici olmayabilir. Ancak köpeğimiz, sık ve kısa zaman aralıklar ile tekrarlanıyorsa mide ülseri, kolit, bağırsak tıkanıklığı veya parvovirüs gibi daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Köpeğinizin kusması münferit bir olay değilse, tam bir muayene ve teşhis testi için onu hemen veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.

3. Başka Hangi Belirtileri İzlemeliyim?

🔸Köpeğinizin hastalık belirtilerine işaret eden kusma ile seyreden durum , kusmanın çok sarımsı sıvı olması, kusmanın kanlı olması, kusmada doku parçacıklarının görülmesi, kusmada yediği ürünlerin agızda çigneme (sindirilmeden) gibi atılması gibi durumlardan birinin görülmesini veteriner hekiminze bildirmeniz gerek çünkü kusmanın nedenleri o kadar çeşitlidir ki bazen belirttiğiniz bu saydığım şeyler tanı koymakta yardımcı olacaktır. Veteriner Hekiminize mümkün olduğunca çok bilgi verilmesi ve başka belirtiler de olup olmadığını söylemek köpeğinizin neden kustuğunun ortaya çıkmasını hızlandıracaktır. 

 4. Kusan köpeklerde izlenmesi gereken durumlar: 

 🔹Kusma sıklığı, Köpeğiniz bir kez kusarsa ve düzenli yemek yemeye devam ederse ve normal bir bağırsak hareketine sahipse, kusma büyük olasılıkla izole bir olaydır. 
🔹İshal 
🔹Dehidrasyon  
🔹Letarji 
🔹Kusmukta kan 
🔹Kilo kaybı 
🔹İştah değişikliği 
🔹Susuzluk veya idrara çıkmada artış veya azalma 

🔸Yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi birini köpeğinizde görürseniz ve köpeğiniz bir gün içinde birden fazla sık aralıklarla kusmaya devam ederse ciddi bir sorunun olduğunun bilincinde olun ve zaman kaybetmeden pati dostunuzu veteriner kliniğine götürün.

Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklar...

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesif...

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip t...