Ana içeriğe atla

TAVUKLARDA HIRILTILI SOLUNUM TEDAVİSİ ( CRD HASTALIĞI )

TAVUKLARDA HIRILTILI SOLUNUM VE TEDAVİSİ ( CRD HASTALIĞI ) 


🔸Tavuklarda oluşan hırıltılı solunum, CRD hastalığının temelidir. Bu hastalık tavuklarınızda hapşırma hırıltı, göz ve burunda akıntı gözlerde şişlik ve durgunluk olarak kendisini gösterir. Tavuklarda görülen bu CRD hastalığı bir solunum sistemi hastalığıdır ve bulaşıcı bir hastalıktır. Bir kümes içerisinde bir tavukta görülmesi durumunda mutlaka bu tavukların diğer tavuklardan uzaklaştırılması ve bulaşan olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Kümes hayvanlarında görülen bu hastalık dikkat edilmez ve tedavisi yapılmaz ise kümes hayvanlarınızın ölmesine neden olacaktır.

🔸 CRD hastalığının ülkemizdeki açılımı kronik solunum yolları hastalıkları anlamına gelmektedir. Bu açılım aslında tüm solunum yolları hastalıklarını kapsayan genel bir addır. Kanatlı hayvanlarda özellikle de tavuklarda görülen bu hastalığın en yaygın görülenleri; Corvza, Ornithosis ve Mycoplasmosistir. 

🔸Solunum yollarında görülen bu hastalıkların hepsi tavuklarda çok yaygın olarak görülmektedir. Bu hastalıkların hepsi aslında birden çok farklı etkileşimin sonucunda ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde tavukların ölümüne neden olur. Bu hastalığın görülme riskinin arttığı dönemler ise kış aylarının gelmesi ile soğuyan havaların etkisiyle artma meydana gelir. Ancak bu hastalığın hayvanlarda görülme olasılığından ziyade başka hastalıklar ile birlikte meydana gelmesidir. 

🔸Bu hastalığın tavuklarda oluşması et ve yumurta verimin düşmesine ve gelişimlerinin etkilenmesine neden olur. hastalığın oluşmasına stres etmenleri, kötü hijyenik koşullar içerisinde meydana gelir. Bu tür hastalıkların iyileştirilmesi hastalığın yeniden olmasını engellemez o yüzdende mutlaka bu tür ortamlardan tavukların uzaklaştırılması ve hijyen ortamında bakılması önemlidir. 


Tavuklarda hırıltılı solunum tedavisi;

🔸Bu hırıltılı solunumun tedavi edilebilmesi için öncelikle gereken ortamın kümes hayvanı olan tavuklara sağlanması gerekmektedir.

🔸Bunun dışında hastalığının iyileşebilmesi için antibiyotik içerikli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar antibiyotik yemler ve suya karıştırılan antibiyotikler şeklinde tavuklara verilebilmektedir. Piyasada bu hastalığın tedavisi için bir çok ilaç bulunmaktadır. Bunların hepsi hayvanlar için üretilen ilaçlardır. O yüzdende tavukların bir veteriner aracılığı ile muayene edilmesi ve ona göre ilaç kullanılması gerekmektedir. 


Tavuklarda hırıltılı solunum tedavisi için kullanılan ilaçlar;

🔸Bu hastalığın tedavisi yoktur. Aşı ile koruma sağlanabilir. Phibro vh+h120 yada nobilis ma5+clone 30 aşıları kullanılabilir.


🔹Tavilin Oral Çözelti: Bu ilaç tavukların suyuna ilave edilerek hayvanın alması sağlanan antibiyotiklerdir. 

🔹Genta: İnsan içinde kullanılan bu göz damlası tavuklarda da oluşan bu rahatsızlıkta kullanılmaktadır. Hastalıktan kaynaklı gözlerde şişme yanma ve ağrılar için kullanılmaktadır. 

🔹Teknopen Step: Enjektör ile hayvana uygulanan bir ilaçtır. Tavuklarda but kısmından uygulanmaktadir.

Tavuklarda hırıltılı solunum tedavisinde dikkat edilecek durumlar,

🔸Bu hastalıkta yani CRD hastalığında tavukların yeniden bu hastalığı kapmaması için gereken önlemlerin mutlaka alınması gerekir. Aksi takdirde iyileşme sürecinin hemen ardından bulaşıcı özelliğinden ötürü yeniden nüks eder. Özellikle genç tavuklarda daha çok görülen bu hastalık gereken hijyen koşullarının mutlaka sağlanması gereken bir hastalıktır. Dikkat edildiğinde çok da riskli olmayan bu hastalık ilgilenmeyip önemsenmediğinde ölümcül sonuçlar meydana getirir. O nedenle de bulaşıcı etkisi ve ilerleyici yapısından ötürü tavuk üreticilerinin bu hırıltılı solunum hastalığını önemsemelerinde fayda vardır. Çünkü kümes hayvanları hep bir arada yaşayan hayvan türleridir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

HAMSTER BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Hamsterlar birçok insan için mükemmel evcil hayvanlardır. Çok fazla dikkat gerektirmezler, tekerlekleri üzerinde yeterince egzersiz yaparlar ve sevimli, sevimli ve tutması hoşturlar. Bazı çocuklar için mükemmel bir başlangıç ​​evcil hayvanı olabilirler. Ne yazık ki, hamsterlar bakım talimatlarıyla gelmiyor. Bir hamstera bakmak zor olmasa da, bir hamsterı evcil hayvan olarak beslerken neyle karşı karşıya olduğunuza dair en azından temel bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olur. 1. Dişi ve Erkeğin aynı yuvayı paylaşmaması gerekir. Dişi ve erkek hamsterın aynı yuvayı paylaşması ailenin fazlasıyla büyüyeceği anlamına gelir. 2. Bir hamster, küçük bir çocuk için mükemmel bir evcil hayvan gibi görünebilir, ancak durum böyle değil. Dikkatli, nazik kullanım gerektirirler, ısırabilirler ve genellikle küçük ellerde kendilerini güvende hissetmezler. 3. Hamsterlar sık sık çiftleşir ve dişi hamster kısa aralıklarla doğum yapabilir.

KÖPEKLERDE TVT HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

                 TVT TÜMÖRÜ 1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR 🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve  ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. 2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR 🔸 Bu tümörler  her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip tümörler, başıboş, gezici köpeklerde ve barınaklarda ya

ÜÇ ANNESİ OLUP BABASI OLMADAN DÜNYAYA GELEN KOYUN DOLLY'İN HİKAYESİ

     İLK KLONLANAN HAYVAN DOLYY 1. DOLLY KİMDİR   🔸Dolly (5 Temmuz 1996 - 14 Şubat 2003), Dolyy, namı değer üç annesi olan ve erkek hücre spermi hucresi olamadan sadece üç anne koyun ile dünyaya getirilen dünyadaki en ünlü koyundur.🐑 🔸Dolly, nüklear transfer süreci kullanılarak yetişkin somatik bir hücreden klonlanan ilk hayvandir. Bunu biraz daha anlaşılır dille anlatacak olursam eğer  dolly'in oluşumunda erkek koyun, onun spermi yada hücreleri  kullanılmamıştır. üç anne koyun , 🔹 Birinci annenin  meme hücresi kullanıldı  🔹 ikinci annenin genetik meteryalini kullanıldı  🔹Üçüncü annenin klonu taşıma görevi verildi. 🔸Dolly, Ian Wilmut, Keith Campbell ve Edinburgh Üniversitesinin Roslin Enstitüsündeki bilim adamları ile İskoçya'daki Edinburgh’nun yakınlarındaki biyoteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından klonlandı. Dolly’nin klonlanmasında donör olarak kullanılan hücre meme bezinden alındı ve böylece vücudun spesifik bir bölgesinden alınan hücrenin b