17 Aralık 2021 Cuma

KÖPEKLER İÇİN AŞI TAKVİMİ

Köpeğinizin Aşıları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Köpeginizi aşılayarak, onu birçok tehlikeli ve hatta ölümcül hastalıktan korumuş olursunuz . Köpeğinizi ciddi hastalıklardan koruyabilecek bir dizi  aşı vardır.

Köpek Aşıları Nedir ve Neden Önemlidir?

Aşılar, bir köpeğin bağışıklık sistemini hastalığa neden olan organizmaların herhangi bir istilasına karşı savunmaya hazırlamaya yardımcı olur. Aşılar, bir köpeğin bağışıklık sisteminde hastalığa neden olan organizmaları taklit eden, ancak aslında hastalığa neden olmayan antijenler içerir. Yavru köpek aşılarının ve köpek aşılarının amacı, mevcut antijenleri tanımasını sağlayarak bağışıklık sistemini hafifçe uyarmaktır. Bu şekilde, bir köpek gerçek hastalığa maruz kalırsa, bağışıklık sistemi onu tanıyacak ve bu nedenle onunla savaşmaya veya en azından etkilerini azaltmaya hazır olacaktır. Boylece köpeğinizi bu gibi hastalıklar ile karşılaşacak olsa bile hafif bir şekilde atlatmış olacaktır.


🩺 Basit bir derialti uygulaması ,köpeğiniz acı hisettmez .

Temel Köpek Aşıları Nelerdir?

Temel köpek aşıları , öncelikle köpeğinizin bir hastalığa maruz kalma riski, hastalığın şiddeti ve diğer köpeklere ve ayrıca insanlar dahil diğer hayvan türlerine bulaşma riskine bağlı olarak tüm köpekler için hayati önem taşımaktadır.

Köpeklere yapılacak temel aşılar :

  • Köpek Parvovirüs
  • Köpek Hastalığı
  • Hepatit
  • Kuduz

Temel olmayan  aşılar ise  şunları içerir:

  • Bordetella
  • Köpek Gribi (köpek gribi)
  • Leptospirosis
  • Lyme aşısı

🩺Bu aşılar Temel olarak kabul edilmese de, bu bulaşıcı hastalıklara maruz kalabilecek köpeklerin çoğu için çok önemlidir. ⛑️

 Kuduz aşısıni köpeğinize yaptırmanız artık zorunlu gibi bir durumdur. Köpek sahipleri, köpeklerini ve yavrularını periyodik olarak kuduza karşı aşılatmalıdır. 

Yavru köpeklerde kuduz aşısı genellikle 16. haftada (15. haftadan daha erken olmamak üzere) yapılır ve kuduz aşısı bir yıl boyunca uygulanmaz. Yetişkin köpekler için kuduz aşısı yıl bir kere uygulanir. 


İsteğe Bağlı Köpek Aşıları Var mı?

Yavru köpek aşıları ve köpek aşıları, köpeğinizin genel sağlığı ve sağlığı için çok önemli olsa da, her köpek yavrusu veya köpeğin her hastalığa karşı aşılanması gerekmez. Bazı köpek aşıları yalnızca aşağıdakileri içeren faktörlere bağlı olarak uygulanmalıdır:

  • Yaş
  • Tıbbi geçmiş
  • Çevre
  • Seyahat alışkanlıkları
  • Yaşam tarzı

Yavru Köpek Aşılarına Ne Zaman Başlanmalı

Genel olarak, bir köpek yavrusunu alır almaz (bu genellikle 6 ila 8 hafta arasındadır) ve daha sonra son turu tamamlayana kadar yaklaşık dört aylık olana kadar her üç haftada bir aşılara başlamalıdır. Genel olarak, yavru köpeğin annesi sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahipse, emzirirken büyük olasılıkla anne sütünde antikorlar alır. Bir köpek yavrusu anne sütünden ayrıldıktan sonra aşılara başlanmalıdır.⛑️

Yavru Köpek Aşılama Programı

Yavru köpekler için tipik olarak aşağıdaki aşılama programını öneririm:

  • 7-9 hafta: DA2PP, Bordetella (Oral)
  • 10-12 hafta: DA2PP, Leptospirosis
  • 13-15: DA2PP, Leptospirosis, Bivalent Canine Influenza, Lyme Hastalığı
  • 16-17: DA2PP, Bivalent Canine Influenza, Lyme Hastalığı, Kuduz
  • Lyme hastalığı aşıları, köpeğin yaşam tarzına bağlı olarak verilmektedir.

* DA2PP - distemper, Adenovirüs Tip 2 , parvovirüs, parainfluenza.

Yavru köpek aşısı programınızı güncel tutmak önemlidir. Yavru köpek aşılarının, uygun aşılar olmadan meydana gelebilecek birçok önlenebilir hastalık ve hastalıkla mücadele ettiği tıbbi olarak kanıtlanmıştır. Bir köpek yavrusu aşısı programına bağlı kalmak, sorumlu köpek bakımı ile eş anlamlıdır. Yavru köpeğiniz, sağlıklı ve yaşam boyu mutlu olmak için her şansı hak eder ve aşılar önemli bir rol oynar. Bu kadar kolay önlenebilir olduklarında, yavru köpeğinizin bu korkunç hastalıklardan birine yakalanma riskini göze almayın.🥰

Yetişkin köpek Aşılama Programı

Yavru köpeğiniz yetişkinliğe ulaştığında ve tüm temel köpek aşıları uygulandığında, Veteriner Hekiminiz yetişkin bir köpek aşılama programı uygulamaya başlayabilir. Bir yetişkin köpek aşılama programı, yavrulara uygulanan aynı tip DA2PP aşısının kombinasyonları olan periyodik yetişkin güçlendiricilerden * ve birkaç başka ilaveden oluşur.

 Köpeğin yaşam tarzı bu aşıları gerektiriyorsa, DA2PP, Leptospirosis ve Kuduz aşılarının yanı sıra Canine Influenza ve Lyme aşılarını güçlendirmenizi öneririm.⛑️


Her Aşının Etkili Olduğu Zaman Miktarı Aşağıdaki gibidir:

  • DA2PP - 1 yıl
  • Kuduz - 1 yıl
  • Leptospirosis - 1 yıl
  • Köpek Gribi - 1 yıl
  • Lyme Hastalığı - 1 yıl
  • Bordetella - Oral (Kennel Cough) - 1 yıl

Köpek Aşılarıyla İlişkili Yan Etkiler ve Riskler

Aşıların faydaları risklerden çok daha ağır basmaktadır. Köpek aşılarına karşı olumsuz  reaksiyonlar nadirdir. Bununla birlikte, herhangi bir ilaç veya aşılama protokolünde olduğu gibi, köpek aşıları ve köpek aşıları bazı yan etkilere neden olabilir. Aşılamadan sonra onları bir süre izlemeniziv tavsiye ederim.

Eğer ki Köpeğiniz aşıdan sonra aşağıdaki semptomları gösteriyorsa derhal vetetiner hekiminize bilgi verin. 

Semptomlar şunları içerebilir:

  • Ateş
  • Halsizlik
  • İştah kaybı
  • Yüz veya pençe şişmesi ve / veya kurdeşen
  • Kusma
  • İshal
  • Enjeksiyon bölgesi çevresinde ağrı veya şişlik
  • Çökme, nefes almada zorluk ve nöbetler (anafilaktik şok)

Köpeğinizde insan aşılarında olduğu gibi, hafif semptomlar göz ardı edilebilir. Reaksiyonların çoğu hafif ve kısa sürelidir. Yavru köpekte veya yetişkin  köpekte aşılamadan sonra yüz şişmesi kusma veya uyuşukluk gibi daha şiddetli bir reaksiyondan görüyorsanız derhal veteriner hekiminiz ile  iletişime geçmelisiniz.


15 Aralık 2021 Çarşamba

KEDİLER İÇİN AŞI TAKVİMİ

Kediler İçin Aşı Takvimi

🔸Pati dostunuzun sağlığını kontrol altına almak adına, onun aşı takvimini takip etmeniz ve düzenli olarak veteriner hekim kontrollerini yapmanız son derece önemlidir.
🔸 Kedilerin hayatını riske atan birçok hastalık bulunmaktadır. Kedilere uygulanan aşılar ise, söz konusu hastalıkların oluşumunu ve riskini büyük ölçüde önlemeye çalışır.
 Özellikle yavru ya da yetişkin bir kediyi yeni sahiplendiyseniz uğramanız gereken ilk durak veteriner kliniği olmalıdır. Çünkü sahiplendiğiniz kedinin size rastlamadan önce kaptığı ve sizin haberdar olmadığınız bir hastalık kapmış olabilir. Yavru kedilerin güncel hiçbir rahatsızlığı olmasa bile, olası hastalıklara karşı bağışıklık geliştirebilmeleri için aşılanmaları gerekir.


Yavru Kedilere Hangi Aşılar Yapılmalı?

🔸Eğer bir yavru kediyi evlat edindiyseniz, (Aşılama, sütten kesilmemiş yavru Kedilere ve hamile Kedilere uygulanmamalıdır.) Veteriner Hekiminizin uygulayacağı ilk işlem (2 aylıktan büyük kedileri için) iç ve dış parazit aşısı olacaktır. Çünkü devamında gelecek aşıların kedinize sorunsuz şekilde yapılabilmesi için, kedinizin hiçbir şekilde paraziti ya da bir rahatsızlığı bulunmamalıdır.

🔸 İç parazit ilacı oral yolla ya da iğneyle uygulanabilir. Dış parazit için çoğunlukla tercih edilen yöntemse, kedilerin ensesine damlatılan ilaçlardır. Verilen ilacın dozu, kedinizin ağırlığı belirler.

🔸 İç ve dış parazit ilaçları verildikten sonra, kedinizin tuvaletini takipte etmeli, parazit döküp dökmediğini kontrol etmelisiniz.

🔸Sorunsuz geçen bir haftadan sonra, ilk aşılarını yaptırmak için yeniden veteriner hekime gidip birlikte bir program oluşturulmalısınız.

🔸Şimdi yavru kedilerin olması gereken ilk aşılar; 
🔹Karma
🔹 Kuduz 
🔹Lösemidir. 

🔸Karma ve lösemi aşıları çoğunlukla iki doz halinde yapılır. Söz konusu aşıların kedinize yapıldığı gün, kedinizde sersemleme, hafif ateş ve iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. Yine de bu tip belirtilerle karşılaşırsanız, veteriner hekiminizi bilgilendirmelisiniz.

🔸 Kuduz aşısının yapılması için kedilerin üçüncü ayını doldurmuş olması gerekir. Bu nedenle aşı takvimine öncelikle karma ve lösemi aşılarının ilk dozları ile başlanır. 

🔸Karma aşının içerisinde solunum yolu enfeksiyonlarına ve kedi gençlik hastalığına karşı bağışıklık geliştirmeye yardımcı bileşenler bulunur. Ayrıca aşıların her biri ve dozu için 7 - 10 gün arasında bekleme süresi olmalıdır. 

Yetişkin Kedilere Hangi Aşılar Yapılmalı? 

🔸Eğerki yetişkin bir kediyi evlat edindiyseniz ve ona yavruyken gerekli aşılar uygulanmadıysa, kedinizine az önce sözü geçen aşıların yapılması gerek.
Eğer kedinizin yavruyken aşılanıp aşılanmadığını bilmiyorsanız, bağışıklık sistemini ölçen testler aracılığıyla bu sorunun yanıtını bulabilirsiniz. 

Dış parazit asisindan önceki 3 gün ve sonraki 3 gün boyunca Kediler yıkanmamalıdır.Tüm aşılar gerçekleşene kadar, Kedinizin başka canlılarla temasına izin vermeyin. Aşılama işlemi tamamen bittikten sonra dışarı salabilir, diğer canlılarla temasına izin verebilirsiniz.





24 Kasım 2021 Çarşamba

KEDİLERDE DOĞUMDAN SONRA OLUŞABİLECEK HASTALIKLAR

KEDİLERDE DOĞUMDAN SONRA OLUŞABİLECEK  HASTALIKLAR



🔸Kedi dostlarımız doğum yaptıktan belli bir süre sonra bazı enfeksiyonlara maruz kalıp hastalıklara yakalanabilirler. Bu sebeple doğum yapan kedilerin yaşam alanlarının hijyen olarak sürekli temiz tutulmalı ve kedi dostunuzun sağlık durumu sürekli düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Doğumdan sonra kedi dostumuzun bulunduğu alanın düzenli temizlenmesi ile kediye veya yavrusuna geçebilecek enfeksiyonların önüne geçilebilir.

1- Mastitis ( Meme Enfeksiyonu)

🔸Gebe kedilerde doğumdan sonra en sık karşılaşılan hastalıkların başında mastitis ( meme enfeksiyonu) olarak adlandırılan meme enfeksiyonu gelmektedir. Tedavisi yapılmadığı durumlarda enfeksiyon karışabilir ve bu hastalık ölümcül bir tablo  ortaya çıkabilir. Bu nedenle doğum yapan kediler de en çok dikkat edilmesi gereken unsurların başında meme temizliğine dikkat edilmesi geliyor.


🔸Kedilerde meme enfeksiyonu ;

🔹Meme kanalı yoluyla enfeksiyonun yayılması,

🔹Yavruların dişleri ya da tırnaklarıyla memeyi yaralaması,

🔹Anne kedinin bulunduğu ortamın hijyenik olmaması,

🔹Kedinin vücudunun herhangi bir yerindeki sistemik enfeksiyonlar olması,

2-Doğumdan Sonra Vaginal Akıntı ( Koyu Renkli ve Pis Kokulu Sıvı) 

🔸Doğumdan sonra kedide vajinal bir akıntı fark ettiyseniz hiç zaman kaybetmeden veteriner hekime başvurmalisiniz. Kedilerde doğumdan sonra vajinal akıntı normal kabul edilen bir durum değildir. Koyu renkli bir sıvı olan bu vajinal akıntı kötü pis bir kokuya sahiptir. Genellikle enfeksiyondan kaynaklanan bu durum doğum sırasında içeride parça kalmasından kaynaklıdır. Bu nedenle veteriner hekim tarafından derhal muayenenin gerçekleştirilmelidir.

3-Yüksek Ateş

🔸Doğum yapan kedilerin vücut ateşinin kontrol edilmesi de dikkat edilmesi gereken unsurdur. 


Düşmeyen yüksek ateş bir hastalık belirtisidir. Böyle bir durumda da derhal Veteriner Hekim ile görüşmeniz gerekir. 

🔸Kedilerin ateşlenmesi durumunda halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık gibi belirtiler de gözlemlenebilir. Bu gibi durumlarda kedinizin dışkısını da kontrol etmelisiniz. İshal ya da kabızlık şikayeti varsa bu konuda da veteriner hekime bilgi vermeniz gerekiyor.

⛑️ Size ve pati dostunuza Sağlıklı günler dilerim. 

19 Ekim 2021 Salı

EVCİL HAYVANLARDA KULAK KOKUSU

EVCİL HAYVANLARDA KULAK KOKUSU


🔸Hayatını evcil hayvanlarla paylaşan herkesin bilmesi gereken en önemli şeylerden biri  sağlıklı kedi ya da köpeklerin kötü kokmamasıdır.

🔸Evcil dostlarımızın  kendilerine has bir kokuları vardır ama bu koku kötü ya da pis değildir. İster kedi ister köpek dostunuz eğer kötü kokuyorsa bu normal bir durum değil ve kesinlikle ortada bir sorun olduğunu gösterir. Bu dostlarımızdan gelen kötü kokunun sebebi bazı sağlık sorunlarından kaynaklı olabilir. Kedi yada köpek dostlarımızın kulağı kokuyor ise muhakkak Veteriner Kliniğine götürmeniz gerek.

🔸Kulaklar kediler ve köpeklerde  denge organıdır. Hemen herkes kediler için  bıyıkların ve kuyruğun denge organı olduğunun iddia etselerde, bu doğru değildir. Tüm memelilerde olduğu gibi kedilerin de denge organı kulaklarıdır. Bıyıklar ve kuyruk dengeye yardım etse de kedilerin kulaklarında ortaya çıkabilecek sağlık sorunları sonucunda işitme kaybının yanı sıra denge kaybı da yaşamaktadır. 
Hiçbirimiz sevgili pati dostlarımızın böyle sorunlar yaşamasını istemeyiz. Kulakların bu denli önemli olduğunu bilmek pati dostlarımızın kulaklarındaki en ufak bir problemi dahi ciddiye almamız gerektiğini ve bu durumda derhal veteriner hekime danışmamız gerektiğini unutmamalıyız.


Evcil Hayvanlarda Kulak Kokusu Nedenleri


🔸Pati dostlarımızda kulak kokusu farklı sorunlar nedeni ile ortaya çıkabilmektedir. Pati dostlarımızda kulak kokusu bir hastalık değil bir hastalık nedeniyle ortaya çıkan bir semptom olarak görmeliyiz.

 Pati dostlarımızda kulak kokusu nedenleri şunlardır:

1. ENFEKSİYONLAR 

🔸Pati dostlarımızın kulaklarında görülen enfeksiyonların en önemli belirtisi kulak kokusudur. Otitis media adıyla bilinen kulak enfeksiyonu evcil hayvanlarda hem kulak kokusuna ve akıntısına hem de bazı farklı belirtilere neden olur.

Pati dostlarımızda kulak enfeksiyonu belirtileri,

🔹Kulakta çok pis bir kokunun ve akintinin gelmesi
🔹Kafa sallama
🔹Başı eğme
🔹İşitme kaybı
🔹Kulak hassasiyeti ( pati dostumuzu başından okşarken kulaklarına dokunduğunuzda kaçıyorsa, ters tepki gösteriyorsa ve sinirleniyorsa bunlar kulak hassasiyetine işaret eder)
🔹Ağrı
🔹Kulak kepçelerinde kızarıklık
🔹Kulaklarda kir birikimi
🔹Denge kaybı

🔸Pati dostunuzda kulak kokusu enfeksiyonun erken dönem belirtisi olabilir. Bunu önemsemeyip veteriner hekime başvurmazsanız durum ilerleyebilir ve yukarıda saydığımız belirtiler de ortaya çıkabilir. Enfeksiyon sebebiyle işitme ve denge kaybı kalıcı olabilir.


2. KULAK UYUZU

🔸Pati dostlarımızda kulak kokusu nedenleri arasında sık karşılaşılanlardan biri de kulak uyuzudur. Evcil hayvanlarda kulak uyuzuna en sık otodectes cynotis akarları neden olur. Akarlar mikroskobik parazitlerdir yani uyuz aslında bir parazitin neden olduğu bir hastalıktır. Evcil hayvanlarimizsa kulak uyuzunda şu belirtilere görülebilmektedir,

🔹Kulaktan pis bir kokunun gelmesi
🔹Kafa sallama
🔹Kulakları aşırı kaşıma, hatta bazen kanatana kadar kaşıma
🔹Bazen tüm vücutta kaşıntı
🔹Dış kulakta kalın kırmızı-kahverengi ya da siyah kabuklar
🔹Kulak bölgesinde yer yer kılların dökülmüş olması 
🔹Kulakların arka tarafında çizikler, yaralar


3. AŞIRI DUYARLILIK VE BUNA BAĞLI ALERJİK DURUMLAR

🔸Pati dostlarımız aynı bizler gibi çeşitli yiyeceklere, ilaçlara karşı aşırı hassasiyete sahip olabilirler.

🔸 Bu hassasiyet kulak kaşıntısı, kulak kokusu, kulak akıntısı, kafa sallama gibi bazı semptomlara yol açabilir. Bu sebeple evcil hayvanlarda kulak kokusu için hekime başvurulduğunda eğer enfeksiyon ya da yukarıda anlattığımız kulak uyuzu tespit edilemezse bir ilaca ya da yiyeceğe karşı hassasiyetten şüphelenilebilir. 

🔸Özellikle bazı pati dostlarımızda mamalar ( içerisine kattıkları katkı maddeleri ) kulak hassasiyetine ve kokusuna yol açabilir. Hekimler bu sebeple enfeksiyon ve kulak uyuzu olasılıklarını ekarte ettiği durumlarda pati dostlarımızun varsa kullandığı ilaçları gözden geçirip ilaçları kesebilir ya da farklı ilaçlarla değiştirebilir. Tabi, burada şu uyarıyı da yapmadan geçmemeliyiz, nasıl ki evcil hayvanlarimiza ancak veteriner hekim önerisi ile ilaç verilebilirse kullandıkları ilaçları kesmeye ya da değiştirmeye de ancak veteriner hekimler karar verebilir.

🔸Lütfen Pati dostlarımızda kulak kokusu, kaşıntısı gibi belirtiler varsa ve bir ilaç kullanıyorsa hekiminize danışmadan ilacı kesmeyin, bunun sonuçları hoş olmayabilir. Hekim ayrıca evcil hayvanımızın diyetinde de değişikliğe gidebilir, kulak ve cilt sorunu yaşayan Pati dostlarımız için özel olarak üretilmiş sensitive yani hassas mamalar bu gibi durumlarda en sık önerilen mamalardır.

11 Ekim 2021 Pazartesi

Muhabbet Kuşlarında Çiftleşme Nasıl Olur


Muhabbet Kuşlarının Çiftleşmesi için gerekli Durumlar Nelerdir ?

🔹Erişkin (6-8 aylık muhabbet kuşu) bir muhabbet kuşununun çiftleşme isteği, genellikle;

🔸İyi beslenme,
🔸Güneş ışığı uyaranı
🔸Dişi muhabbet kuşunun eş seçimi
🔸Rahat bir ortam ( göz seviyesinin üzerinde bir alan sabitlenen sakin bir ortam )
🔸25-28 derece sıcaklığı
ile ortaya çıkar. 
Böyle bir ortam sağlandı ise, kafese muhabbet kuşlarına uygun kuş yuvası takılmalıdır. 

Muhabbet Kuşu Nasıl Çiftleşir ?

🔹Muhabbet kuşu çiftleşmesinde kur yapma çalışmaları görülür. Dişiye göre daha istekli erkek muhabbet kuşu, tüm gün, hafta veya ay , dişinin ilgisini çekmek için fırsat kolar, ve inanılmaz ilginç tavırlar sergileyebilir.

🔹Erkek muhabbet kuşunun kafesteki ses çıkaran çanı durmadan çaldığına, dişinin yanına sokulmaya çalıştığına, omzuna gagasıyla dokunduğuna, dişinin kuyruğunu gözüne kestirdiğine yani kur namına ne gerekiyorsa deneyerek amacına ulaşmaya çalıştığına şahit olabilirsiniz.  Dişi muhabbet kuşu çiftleşmeye hazır olmuşsa, başını arkaya uzatarak, kuyruğunu tarafını havaya kaldırır. Akabinde, uzun süredir bu anı bekleyen erkek muhabbet kuşu, mesajı almış olarak dişinin üzerine çıkar ve çiftleşme birkaç saniye içinde gerçekleşir. 

🔹Muhabbet kuşlarında çiftleşme, senede 5-6 kez gerçekleşebilir. 
Eşleşme sonrası, muhabbet kuşları çok sakin bir ortamda bırakılmalıdır, sürekli olarak yumurtlayıp yumurtlamadıkları kontrol edilmemelidir. 



Kuluçka süresi ne kadardır 

🔹Kuluçka süresi 18-21 gündür. Yumurta ilk kontrolü yumurtanın kuluçkaya düştükten sonra 6. veya 7. gününde gözle veya yumurtayı nazikçe tutarak ışığa tutarak ya da yumurta feneri tutarak kontrolü sağlanmalıdır. Dikkatli bakıldığında yumurtanın pembeleştiği, içerisinde damar çizgilerine benzer çizgilerin olduğu görülüyorsa yumurtanın dolu olma ihtimali oldukça yüksektir.

🔹Yumurta boş ise , tutmayıp atmak gerekmektedir. Bu sayede anne kuşun gereksiz yorulmasının önüne geçilmelidir. 

Sağlıklı muhabbet kuşu yavruları dilerim.
 

 

10 Ekim 2021 Pazar

TAVUKLARDA HIRILTILI SOLUNUM TEDAVİSİ ( CRD HASTALIĞI )

TAVUKLARDA HIRILTILI SOLUNUM VE TEDAVİSİ ( CRD HASTALIĞI ) 


🔸Tavuklarda oluşan hırıltılı solunum, CRD hastalığının temelidir. Bu hastalık tavuklarınızda hapşırma hırıltı, göz ve burunda akıntı gözlerde şişlik ve durgunluk olarak kendisini gösterir. Tavuklarda görülen bu CRD hastalığı bir solunum sistemi hastalığıdır ve bulaşıcı bir hastalıktır. Bir kümes içerisinde bir tavukta görülmesi durumunda mutlaka bu tavukların diğer tavuklardan uzaklaştırılması ve bulaşan olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Kümes hayvanlarında görülen bu hastalık dikkat edilmez ve tedavisi yapılmaz ise kümes hayvanlarınızın ölmesine neden olacaktır.

🔸 CRD hastalığının ülkemizdeki açılımı kronik solunum yolları hastalıkları anlamına gelmektedir. Bu açılım aslında tüm solunum yolları hastalıklarını kapsayan genel bir addır. Kanatlı hayvanlarda özellikle de tavuklarda görülen bu hastalığın en yaygın görülenleri; Corvza, Ornithosis ve Mycoplasmosistir. 

🔸Solunum yollarında görülen bu hastalıkların hepsi tavuklarda çok yaygın olarak görülmektedir. Bu hastalıkların hepsi aslında birden çok farklı etkileşimin sonucunda ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde tavukların ölümüne neden olur. Bu hastalığın görülme riskinin arttığı dönemler ise kış aylarının gelmesi ile soğuyan havaların etkisiyle artma meydana gelir. Ancak bu hastalığın hayvanlarda görülme olasılığından ziyade başka hastalıklar ile birlikte meydana gelmesidir. 

🔸Bu hastalığın tavuklarda oluşması et ve yumurta verimin düşmesine ve gelişimlerinin etkilenmesine neden olur. hastalığın oluşmasına stres etmenleri, kötü hijyenik koşullar içerisinde meydana gelir. Bu tür hastalıkların iyileştirilmesi hastalığın yeniden olmasını engellemez o yüzdende mutlaka bu tür ortamlardan tavukların uzaklaştırılması ve hijyen ortamında bakılması önemlidir. 


Tavuklarda hırıltılı solunum tedavisi;

🔸Bu hırıltılı solunumun tedavi edilebilmesi için öncelikle gereken ortamın kümes hayvanı olan tavuklara sağlanması gerekmektedir.

🔸Bunun dışında hastalığının iyileşebilmesi için antibiyotik içerikli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar antibiyotik yemler ve suya karıştırılan antibiyotikler şeklinde tavuklara verilebilmektedir. Piyasada bu hastalığın tedavisi için bir çok ilaç bulunmaktadır. Bunların hepsi hayvanlar için üretilen ilaçlardır. O yüzdende tavukların bir veteriner aracılığı ile muayene edilmesi ve ona göre ilaç kullanılması gerekmektedir. 


Tavuklarda hırıltılı solunum tedavisi için kullanılan ilaçlar;

🔸Bu hastalığın tedavisi yoktur. Aşı ile koruma sağlanabilir. Phibro vh+h120 yada nobilis ma5+clone 30 aşıları kullanılabilir.


🔹Tavilin Oral Çözelti: Bu ilaç tavukların suyuna ilave edilerek hayvanın alması sağlanan antibiyotiklerdir. 

🔹Genta: İnsan içinde kullanılan bu göz damlası tavuklarda da oluşan bu rahatsızlıkta kullanılmaktadır. Hastalıktan kaynaklı gözlerde şişme yanma ve ağrılar için kullanılmaktadır. 

🔹Teknopen Step: Enjektör ile hayvana uygulanan bir ilaçtır. Tavuklarda but kısmından uygulanmaktadir.

Tavuklarda hırıltılı solunum tedavisinde dikkat edilecek durumlar,

🔸Bu hastalıkta yani CRD hastalığında tavukların yeniden bu hastalığı kapmaması için gereken önlemlerin mutlaka alınması gerekir. Aksi takdirde iyileşme sürecinin hemen ardından bulaşıcı özelliğinden ötürü yeniden nüks eder. Özellikle genç tavuklarda daha çok görülen bu hastalık gereken hijyen koşullarının mutlaka sağlanması gereken bir hastalıktır. Dikkat edildiğinde çok da riskli olmayan bu hastalık ilgilenmeyip önemsenmediğinde ölümcül sonuçlar meydana getirir. O nedenle de bulaşıcı etkisi ve ilerleyici yapısından ötürü tavuk üreticilerinin bu hırıltılı solunum hastalığını önemsemelerinde fayda vardır. Çünkü kümes hayvanları hep bir arada yaşayan hayvan türleridir.

9 Ekim 2021 Cumartesi

HAMİLE KADINLARA KEDİLERİNDEN TOKSOPLAZMA PARAZİTİ BULAŞABİLİR Mİ ?

Hamilelik ve Toksoplazma

🔸Kedi ve köpek sahibi olan evli insanların eşleri hamile kaldıklarında tereddüt yaşadıkları bir konuda "toksoplazma" olayıdır. Ne yazık ki toksoplazma durumu nedeniyle hamile eşlerinin ve bebeğim sağlığı açısından rahatsızlık geçirmemeleri için evinde yıllarca bakmış oldukları pati dostlarını gözden çıkaran hayvan sahipleri vardır. 

🔹Şu anda hamileyseniz ya da bir çocuk sahibi olma gibi bir planınız varsa, evcil hayvanınızdan vazgeçip onu evlatlık vermek yerine bu makaleyi okumanizi tavsiye ediyorum.

Öncelikle kedilerden hamilelere bulaşma ihtimali olan "tokoplazma" denilen parazitin ne olduğunu ve nelere sebebiyet verdiğini açıklayayım.

🔹Toksoplazma,Toxoplasma Gondii isimli bir parazitin vücuda girmesi ile geçen bir enfeksiyondur. Bu parazit evcil dostlarımızın dışkısı yoluyla, çiğ ette ve iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden insanlara oral yolla  geçebilmektedir.

🔸Gebe anne bu paraziti ağız yolu ile aldığında ve geçirdiği enfeksiyon sonucu plasenta yolu ile anne karnındaki bebeğe de geçebilmekte ve buna konjenital toksoplazma adı verilmektedir. 
🔸Bu hastalık belirti vermemesi ya da diğer hastalıklarla karışan belirtiler vermesi nedeniyle toplumdaki sıklığı net olarak bilinmemektedir. Ancak gebelik sırasında bu enfeksiyonun geçme oranı %1'dir. Bunun yanında zaten bu enfeksiyonu doğurganlık çağındaki kadınların %25'i geçirmekte. Bir kere bu enfeksiyon yapılan testlerde pozitif çıkarsa kişi bir daha bu enfeksiyona yakalanmaz ve tam bağışıklık kazanır. Toksoplazma hiçbir belirti göstermemektedir. Gebelikte yakalanılırsa bebeğe zarar vermektedir.

🔸Doğmadan önce enfeksiyonu geçiren bebeklerde doğumda sarılık, gelişme geriliği, çok sayıda lenf bezinin büyümesi, karaciğer ve dalakta büyüme, havale, beyin dokusunda kalsifikasyon, hidrosefali, göz enfeksiyonu, mikrosefali, nörolojik gelişim kusurları gibi belirti ve bulgular gözlenebilmektedir.

🔸Toksoplazmanın geçme yollarına baktığımızda kedilerden bulaşması ihtimali yediğimiz meyve ve sebzelerden bulaşması ihtimaline oranla daha düşüktür. Yani evimizde kedimiz var ve manavdan meyve aldık meyveden kapma ihtimalimiz kedimizden kapma ihtimalimizden  daha yüksek ama düşük bir oran olsa bile bu hastalığa evcil hayvanlardan yakalanan insanlar olmuştur.

🔸Kedilerin tüm iç ve dış parazitleri düzenli olarak yapıldığı, kedilerin tuvalet kapları günlük temizliği yapıldığı taktirde zaten bu risk ciddi oranda düşmektedir. En önemlisi de ev kedilerinin dışarıya hiç çıkmadıkları ve çiğ et ile beslenmediği durumda zaten toksoplazma riski gıdalarla bulaşma riskinin kat be kat altında olacaktır.

 🔸Eğer bu hastalığın tek ve en önemli sorumlusu kediler olsaydı kadin veteriner hekimlerimizin hiç çocuğu olamazdı.
🔸Yüzlerce kadın Veteriner hekim arkadaşım var ve çok sağlıklı çocukları var ve gebliklerinin son gününe kadar kediler ile ilgilenmiş ve kliniklerinde ev kedileri ve sayısız sokak kedilerine muayene etmişlerdir.

🔸Bu durum gösteriyor ki sorunun aslında evde beslenen kedilerle ilgili olmadığı; evcil pati dostumuzun aşılarını, beslenmesi, temizliği ve bakımı yapılıyorsa bu parazitin kedilerden bulaşma riski ortadan kalkar denilcek kadar düşük olur. Bu yüzden kedisini vermeyi düşünen anne adayları yıllarca evlerinde onlara arkadaşlık eden ve en önemlisi onlarla yaşamaya alışmış kedilerini gözden çıkarmadan önce bir kere daha düşünmelerini öneririm. 


8 Ekim 2021 Cuma

KEDİLER ÇİM SEVER Mİ ?

KEDİLER ÇİM SEVER Mİ ? 

🔸Evet, kediler çim severler. Çimi sevmekle kalmaz afiyetle yerler. Bazı evcil hayvan severler için çok garip gelen acaba kedimin bir sorunu mu var " kedim çim yiyor " diye bana sorduklarında hayir kediler çimen ve bazı  bitkileri çok güzel yerler dediğimde yüzlerindeki şaşkın ifadeyi görmek güzel bir his uyandırıyor . 

🔸Evimizin iki balkonu olduğunu düşünün ve kediniz bitkilerin olduğu balkonu daha çok sevecektir. Bazen saksilarimizin içine girmeye çalışması orada uyuması falan hepsi aslında bir toprak özlemi bir huzur arayışı diyebilirim . 

KEDİLER NEDEN ÇİM YER? 

🔸Şimdi kediler neden çim yer konusuna değinecek olursam aslinda bir nedeni yok, bazı  durumlarda  (zehirlenme, hastalık vb) yiyebilirler. Bazende damak zevki diyip bu nedenle yiyebilirler diyebiliirim.

 KEDİM ÇİM YİYOR NE DÜŞÜNMELİYİM ?

🔸 Aslında bunun ilk nedeni midelerinin ağrıması, zehirlenme gibi neddenleri düşünebiliriz. Bizler nasıl midemiz ağrıyınca ilaç veya alternatif bitkileri tercih ediyorsak, onlar da çimen, eğer bulamazlarsa da emekle yetiştirdiğimiz çiçeklerimizi yiyorlar. Ben bunun için çok kolay bir şekilde "kedi otu" yetiştiriyorum .

BEN ÇİM YETİSTİREBİLİR MİYİM ? 

🔸Elbette yetistirebilirsiniz. Çimen veya kedi otunu küçük bir saksı da bile yetiştirebilirsiniz. Toprağın içine tohumları fazla derine batırmadan yerleştirin ve sulayın. Birkaç gün içinde de flizlenmeye başlayacaklardır. Birkaç santim uzayınca da kedilerinizin gözü başka bir şey görmeyecek ve sizin de çiçekleriniz kurtulacaktır.

KEDİMİN ÇİM YEMESİNİN NE GİBİ BİR FAYDASI ONA OLACAK ? 

🔸Kedilerin kedi çimi yemelerinin tek bir sebebi yoktur. İhtiyacı olduğunu da düşünebilir, tamamen damak tadı da olabilir diye yukarda bahsetmiştim. Yararlarına kısa kısa değinecek olursam,
🔹Yeşil çim yaprakları krolofil, enzim ve minerallar bakımından oldukça zengindir.

🔹Kedi çimi kedilerin boşaltım sistemini destekleyerek kötü kokulara sebep olan bakterileri önler. Ayrıca sindirimi de kolaylaştırır.

🔹Kedi çimi kedilerin direkt veya dolaylı yoldan aldıkları zehirli maddeleri vücutlarından kusarak atmalarını sağlar.

🔹İyi bir besin kaynağıdır. Güçlü bir B vitamini kaynağıdır ve niyasin eksikliğine iyi gelir.



6 Ekim 2021 Çarşamba

GÜVERCİNLER DE SALLABAŞ HASTALIĞI VE TEDAVİSİ

GÜVERCİNLER DE SALLABAŞ HASTALIĞI


🔸Güvercin hastalıkları arasında yetiştiricilerin en sık rastladığı bir hastalık olup ,güvercinlerde halk dilinde "Kafa hastalığı, delibaş, kafa dönmesi, Sallabaş"  bir Hexamit columbae adı verilen bir protozonun neden olduğu hastalıktır. Binlerce türü bulunan bu protozon canlılar, insanda ve hayvanlarda çeşitli hastalıklara neden olabilmektedirler.

🔸Hexamitiasis hastalığına güvercinlerin yanı sıra tavuklar, hindiler, bildırcınlar, keklikler, ördekler ve bazı kuş türlerinde de rastlanmaktadır. Ancak diğer türlerde hastalığa neden olan Hexamit protozonu daha farklıdır. Hastalığın karakteristik özelliği bağırsak iltihabına bağlı olarak gelişen ishal ve özellikle de kanlı ishaldir. 

🔸Hastalık daha çok yaz aylarında yaygınlık kazanmakta ve özellikle genç kuşlarda daha fazla görülmektedir. Hastalığın yayılmasını önlemek kümes ve yaşam alanlarının hijyenik koşullarına dikkat edilmesi çok önemlidir.

BELİRTİLERİ

🔸 Hastalık ilk belirtileri arasında kusma ve dışkılarının sulu ve köpüklü oluşudur. Daha sonraki aşamalarda gelişen bağırsak iltihabına bağlı olarak dışkıda kan gözlenebilir. Dışkının diğer bir özelliği de normalden daha fazla kötü bir kokuya sahip olmasıdır. Hasta kuşların ağız içi incelemesinde ağız içi mükozasında yara saptanabilir. Sinirsel semptomları sonucu güvercinin kafasının ters bir vaziyette olması, kafasını sürekli sallaması ve düzeltemediği görülmektedir.

🔸Hastalığın gelişimine bağlı olarak, kuşlarda kayıtsızlık, bir kenara çekilip tüy kabartma ve düşünme hali ortaya çıkar. Kuşun yeme karşı ilgisi azalır ve hasta kuş daha az yem tüketmeye bunu sonucu kilo kaydı yaşamaya başlar. Buna karşın su tüketiminde bir artma vardır. Hastalığın tedavisine geç başlanması durumunda aşırı kilo kaydı ve ölümler gözlemlenir. Ölüm öncesi kuşlarda titreme hali gibi bir durum saptanabilir. Aşırı kilo kaybına uğrayan kuşlarımızın tedavisini yapıp bu hastalığı ortadan kaldırsak bile kilo kaybından kaynaklanan gelişim noksanlığı ve kalıcı sinirsel hasarlar oluşması nedeniyle bu kuşlarımızı kalan ömürleri boyunca etkiler.

HASTALIĞIN TEŞHİSİ

🔸Bilinmesi gereken en önemli durum bu hastalığın tek başına bir hastalık değil farklı hastalıkların vücutta bıraktığı etkiler sonucu görülen bir durum olduğudur. Hexamitiasis hastalığında hastalık belirtileri diğer güvercin hastalıklarından, Salmonella, E. Coli, Coccidiasis ve PMV1'e benzerlik gösterir. Bu nedenle kesin teşhis önemlidir. Hasta kuşların dışkılarında yapılacak mikroskobik inceleme sonucu hastalığın kesin tanısı yapılabilabilir. 

BULAŞMA ŞEKLİ  

🔸Etken, hasta kuşların dışkıları yolu ile yayılır. Dışkıda bol miktarda bulunan mikrop, bir şekilde kuşlarımızın yediği yemlere veya içtiği sulara bulaşabilir. Etken bulaşmış yiyeceği yiyen ya da içen kuş etkeni alır. Hastalık etkeni vücuda girdikten sonra kuluçka süresi 4 - 5 gün  süren bir dönemi kapsamaktadır. Yani hastalık etkeninin alınmasını takiben 5 gün kadar sonra hastalık belirtileri kendini göstermeye başlar. 

HASTALIĞIN TEDAVİSİ

🔸İlaçla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu sebep ile hayvanınızın bu belirtileri gösteriyorsa lütfen en yakın veteriner kliniğine danışın ve ilaç tedavisine başlanılsın. Genel bir koruma olarak söyleyecek olursam,
Sallabaş olan güvercinlerin tedavisi ne yazık ki zordur. 

🔸İlaç tedavisi ile iyileşme olduğu bilinmekte ama sinir sistemide kalıcı etkiler ( kafasının ters bir vaziyette olması , kafasını sürekli istemsiz sallaması vb.) görülmektedir. Bu hastalığa yakalanmış kuşların tedavisinde en önemli faktör kuşların stresten uzak tutulması ve beslenmelerine gösterilecek özendir.

🔸Bu hastalığa yakalanmış kuşunuz var ise ilk etapta diğer kuşlardan ayrı bir yerde tutulmalisiniz ve fazla ışık almayan loş bir ortamda beslemelisiniz. İlk günlerde kuşun bünyesi bu yeni duruma adapte olamadığı için beslenme problemi yaşayacaktir. İlk zamanlar elle besleme yapabilirsiniz. İlerleyen günlerde kuş bu duruma alisacagindan beslenmesi normale dönecektir. Hızlı bir düzelme beklemeyin bu süreç aşağı yukarı en az bir 30-40 günü bulabilir. Kuşunuzun daha hızlı bir şekilde düzelmesi için bakım ve beslenmsine dikkat edilmeli ve kuşun zaman zaman uçurmalısınız.

5 Ekim 2021 Salı

KÖPEK DOSTLARIMIZ NEDEN KUSAR

KÖPEK DOSTLARIMIZ NEDEN KUSAR ?
 
🔸Köpek dostlarımızda kusma sorunu, daha çok yediği bir şeyin dokunması sonucu oluşur. Ancak kusma sorununun altında yatan çok daha ciddi sebeplerden olabilir. Köpeğiniz bozulmuş veya zehirli bir maddeyi yutmuş, yemiş olabilir. Sindirim sisteminden kaynaklı oluşabilen bu durum gözlemlenip zaman kaybetmeden köpek bir veteriner kliniğine götürülmelidir.
 1. Köpeklerin Kusma Nedenleri

 🔹Gastrointestinal sistemin bakteriyel enfeksiyonu 
🔹Diyetle ilgili nedenler (diyet değişikliği, gıda intoleransı, çöp yutma) 
🔹Gastrointestinal kanaldaki yabancı cisimler (yani oyuncaklar, kemikler, çiğneme parçaları) 
🔹Bağırsak parazitleri 
🔹Akut böbrek yetmezliği 
🔹Akut karaciğer yetmezliği veya safra kesesi iltihabı 
🔹Pankreatit 
🔹Ameliyat sonrası bulantı 
🔹Toksik maddelerin yutulması  
🔹Viral enfeksiyonlar  
🔹Bazı ilaçlar veya anestezik ajanlar 🔹Sıcak çarpması 
🔹Araba tutması 
🔹Enfekte rahim 
🔹Uzun bir süre boyunca düzensiz olarak ortaya çıkan kusma, mide veya bağırsak iltihabı, şiddetli kabızlık, kanser, böbrek fonksiyon bozukluğu, karaciğer hastalığı veya sistemik hastalıktan kaynaklanabilir.


2. Köpeğim Sık Sık Kusarsa Ne Yapmalıyım?

🔸Köpeğimizin midesi bozulmuştur, yolculuk rahatsız etmiştir, ilaç kullanmış ve akabinde bu durum gözlemlenmiş ise endişe verici olmayabilir. Ancak köpeğimiz, sık ve kısa zaman aralıklar ile tekrarlanıyorsa mide ülseri, kolit, bağırsak tıkanıklığı veya parvovirüs gibi daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Köpeğinizin kusması münferit bir olay değilse, tam bir muayene ve teşhis testi için onu hemen veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.

3. Başka Hangi Belirtileri İzlemeliyim?

🔸Köpeğinizin hastalık belirtilerine işaret eden kusma ile seyreden durum , kusmanın çok sarımsı sıvı olması, kusmanın kanlı olması, kusmada doku parçacıklarının görülmesi, kusmada yediği ürünlerin agızda çigneme (sindirilmeden) gibi atılması gibi durumlardan birinin görülmesini veteriner hekiminze bildirmeniz gerek çünkü kusmanın nedenleri o kadar çeşitlidir ki bazen belirttiğiniz bu saydığım şeyler tanı koymakta yardımcı olacaktır. Veteriner Hekiminize mümkün olduğunca çok bilgi verilmesi ve başka belirtiler de olup olmadığını söylemek köpeğinizin neden kustuğunun ortaya çıkmasını hızlandıracaktır. 

 4. Kusan köpeklerde izlenmesi gereken durumlar: 

 🔹Kusma sıklığı, Köpeğiniz bir kez kusarsa ve düzenli yemek yemeye devam ederse ve normal bir bağırsak hareketine sahipse, kusma büyük olasılıkla izole bir olaydır. 
🔹İshal 
🔹Dehidrasyon  
🔹Letarji 
🔹Kusmukta kan 
🔹Kilo kaybı 
🔹İştah değişikliği 
🔹Susuzluk veya idrara çıkmada artış veya azalma 

🔸Yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi birini köpeğinizde görürseniz ve köpeğiniz bir gün içinde birden fazla sık aralıklarla kusmaya devam ederse ciddi bir sorunun olduğunun bilincinde olun ve zaman kaybetmeden pati dostunuzu veteriner kliniğine götürün.

9 Eylül 2021 Perşembe

MUHABBET KUŞLARINDA İSHAL SORUNU, NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

MUHABBET KUŞLARINDA İSHAL SORUNUNUN NEDENLERİ VE TEDAVİSİ YÖNTEMLERİ



🔸Kuşlarda ishal sorunu çok sık rastlanan bir hastalıktır. Bu canlıların kendine göre bir beslenme sistemleri vardır. Muhabbet kuşlarının doğası ve yapısına uygun diyetler ile beslemeliyiz. Muhabbet kuşları her besini bizim gibi sindiremezler ve sindiremediği için metabolik rahatsızlıklar oluşmaktadır. Muhabbet kuşlarında Dişler gibi bir çok sindirim organı bulunmaz. Yanlış beslenme ve özellikle evde verdiğimiz yağlı, şekerli ve aşırı verilen yeşillikler ishali tetikleyebilir. Kuşlarda ishal iki genel nedene bağlanabilir.

🔸Beslenmeye bağlı oluşan ishal 

🔸Enfeksiyonlara bağlı (Mikroorganizmlara bağlı)


1.1. Beslenmeye Bağlı oluşan İshalin Sebepleri

🔹Beslenme bozukluğu,

🔹Bozuk yiyecekler,

🔹Suyun uzun süre sulukta kalması ve değiştirilmemesi,

🔹Sulukların kontrollu temizlenmesi ve pis olması ( bakteri üremesi ),

🔹Vitamin ve mineral eksikliği

1.2. Enfeksiyonlara Bağlı Oluşan İshalin Sebepleri

🔹Bakteriler, mantarlar veya parazitler neden olabilir.

🔹Stres altında kalınca bağışıklık sisteminin zayıflaması,

🔹Normal ortamdan tipik bakteriler örneğin E. coli ( Escherichia coli ) ve streptococcus'dur . 
Ayrıca Candida spp gibi mantarlar . veya Trichomonas gallinae (Trichomoniasis) gibi parazitler ishale neden olabilir.

🔸Ayrıca 

🔹Kuşların sıcak-soğuk hava akımına kapılması,

🔹Yeni sahiplenilen kuşlardaki alışma süreci gibi nedenler etken olabilir.

2. İshal Belirtileri

🔸Kuşunuzun ishal olduğunu düşünüyorsanız öncelikle bakacağınız şey dışkısı ve anüsüdür.



🔸Genel olarak kuşların dışkısı çok cıvık  yada çok katı olamaz. Kuşların dışkıları muhallebi kıvamındadır. Eğer ki çok cıvık bir  dışkı var ise ilk aklınıza ishal şüphesi gelmeli.


🔸Arada sırada cıvık ve katı olarak dışkılayabilirler bu onların hemen hastalandığı anlamına gelmez. Geçici 1-2 seferlik dışkı değişimleri olabilir. Fakat fazlaca cıvık dışkı var ise kuşunuz ishal olmuş demektir. Bunu doğrulamak için kuşunuzun anüsüne bakın ve orada dışkı kalıntısı olup olmadığına dikkat edin. Eğer dışkı kalıntısı var ise kuşunuz ishal olmuştur.

🔸Her ishal korkulacak derece değildir. Bazen çözümü basit olabiliyor. Genelde yeni sahiplenilen kuşlarda hava, yem ve su gibi değişimler sonucu kısa süreli ishal vakaları gerçekleşebilir. Kuşlardaki ishalin bir başka sebebi ise psikolojik olarak yer değişimi veya korku olabilir. 

🔸Bunların dışında kuşunuz normal hayatına devam ederken aniden ishale yakalanıyorsa ve halsizlik, yorgun ve gaga göz çevrelerinde kızarıklık, nemlenme oluyorsa kuşunuz ciddi bir sorunla karşı karşıya demektir. Bu sizin çözebileceğiniz bir sorun olmamakla beraber hemen bir veteriner hekimine danışmaniz gerekmektedir. 


3. İshal Tedavisi

🔸Kuşlarda ishal döneminde vucut sıcaklığında düşme gerçekleşir. Bu sebepten kuşunuzu sıcak ( 25-26 derece ) tutmanız, 
onun üşümemesini sağlamanız gerekiyor.

🔸Kuşlarda ishal döneminde gerçekleşen bir diğer şey ise su kaybıdır. Aynı insanlar gibi kuşlar da ishal döneminde sıvı kaybı yaşarlar. Böyle bir durumda kafeste sürekli taze ve temiz su bulundurmanızın faydası olacaktır.

🔸Ayrıca basit bir ishal ise onun için de sıvı damla ilaçlar var. Bunu veterinerinizden veya petshoplardan temin edebilirsiniz. Üzerinde yazacağı şekilde kuşunuzun suyuna 10-15 damla gibi damlatarak iyileşmesini hızlandırabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz nokta bu ilaçları vereceğiniz suyu  günde 2-3 defa tazelemek gerekir.

4. İshal Olmuş Kuşlarda Beslenme

🔸İshal olan kuşların bağırsaklarını rahatlatmak için yiyecek çeşitliliğini azaltmak gerek.

🔸Dal darı ve ya içerisinde fazla karışık yiyecek olmayan yemler tercih edilmelidir. Ayrıca kuş kumu bulundurmanız da kesinlikle yarar sağlayacaktır. 
🔸Bu dönemde ek gıdalar kesilmeli ve kuşunuzun sindirim sistemini yormayacak bir beslenme sağlanmalıdır.

🔸Sıvı tüketiminde de ilaçlı sularını 
6-7 saate bir tazelemeniz yani günde en az 3 defa değiştirmeniz gerekir. Unutmayın ki sıvı kaybı çok ciddi seviyelerde olacağı için bol su tüketmeli  ve tuketeceği su  temiz su olmalıdır.

5. İleri Derecede İshal Durumlarında

🔸Şimdiye kadar anlattıklarımız basit ishal yani sadece dışkıda cıvıma ve anüste dışkı kalıntısı kalma gibi bizlerin gözlemleyip tedavi uygulayacağınız ishal için söylenen durumlardı.

🔸Kuşunuzda ishal dışında yorgunluk, sürekli uyuklama, göz ve gaga çevresinde kızarıklık, kusma, yemden kesilme gibi durumlar da gözlemliyorsanız ishal dışında enfeksiyon veya değişik parazitlerin etkisi altında olabilir. Bu durumda direk veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir.

6. Muhabbet Kuşlarında Kanlı İshal

🔸Muhabbet kuşlarında bazen kanlı ishal görülebilir. Bu durumun sebepleri olarak,

🔹Bazı mikroorganizmalar bağırsak epitel dokusuna ciddi hasar vermeleri ve dokularda kanamalar oluşturmaları ve bunun sonucunda kanlı ishal durumu görülmektedir.

🔹Diğer bir önemli faktör  yabancı cisimlerdir. Kuşların yutmuş olduğu bazı yabancı cisimler bağırsaklar ve diğer sindirim sistemi organlarında tahribata ve bunun sonucunda kanamaya neden olabilmektedir. Bu durum sonucunda kanlı ishal görülmektedir.

🔹 Tümörler, kanser ve bağırsaklardaki lezyonlarda kanlı ishal nedenleri arasında yeralmaktadir.

⛑️Hekimden tavsiyeler;

🔸Kuşunuzda hafif seyreden bir  ishal durumu olduğunu düşünüyorsanız. Doğal yollarla tedavi edebilirsiniz.

🔹Kuşunuzun suyuna az miktarda pirinç suyu koymak,

🔹Suyuna çay demli olan kısmını suyla karıştırıp verme

🔹Patates haşlayıp vermek.

🔸Bu yapacağınız yöntemleri 4-5 gün Kuşunuza verirseniz dışkısı normal dönecektir. Eğer halen bir düzelme yok ise olayın ciddi seyreden ve viral bir durum soz konusu olduğundan dolayı hiç zaman kaybetmeden hemen müdahale etmeli ve veteriner hekime gösterilmelidir. 

🔸İshal enfeksiyona bağlı gelişmemiş ise petshoplarda avidiare alıp kullanabilirsiniz. Veteriner hekim kliniklerinde Neo terramycin 5-7 gün alıp kullanabilirsiniz.

 ⛑️Hekim uyarısı :

🔸 Kuşlarınızda anı aşırı sıvı kaybı oluşuyorsa ve ani ölümler başladıysa, hemen elektrolit (eczanelerde izotonik elektrolit bulabilirsiniz) vererek ani ölümleri durdurabilirsiniz. Ama hastalığın kaynağını bulmak için hemen zaman kaybetmeden veteriner hekime gösterip tedaviye başlatılmalıdır.

8 Eylül 2021 Çarşamba

SCOTTİSH FOLD IRKI KEDİLER BOZUK GENETİĞE SAHİP KEDİLERDİR

SCOTTİSH FOLD IRKI KEDİLER BOZUK GENETİĞE SAHİP KEDİLERDİR.


🔸Scottish Fold kedi ırkı, suratının bebek suratı gibi olması ve görüntüsü diğer kedilerden daha sevimli geldiği için diğer kedi ırkları arasında çok fazla sahiplenilen ( daha çok ücretli olarak )  bir ırktır.  

🔸Scottish Fold kedi ırkının nereden geldiğini ve nasıl oluştuğuna bakacak olursak; Bu ırk, İskoçya bölgesinde genetik bozukluğu olarak dünyaya gelen bir kedi ırkından üretilmiştir. Bu kedi ırkının fiziksel olarak kulak görüntüsü kırık gibi bir görünüme sahiptir. Bu durum aslında Scottish Fold kedi ırkında bir genetik bozukluktur ( kulağının öne katlanması ). Ancak o kadar sevimli bir görüntü oluşturduğu için bu genetik bozukluğun buna yakıştığı düşünülerek bu genetik bozuklugu kaybolmadan British Shorthair kedi ırkı ile ciftlestirip bir nebi genetiği bozuk ama sevimli bir ırk oluşturmuştur. 

🔸Bu kedi ırkı sonradan incemeler sonucunda sadece genetik bozukluğun kulaklarında olan bir bozukluk olmadığı, vücudundaki eklem kıkırdaklarında da aynı sıkıntı olduğu anlaşılmıştır. 

🔸Kulagindaki kıkırdak doku kulağını taşıyamadığından kulağını kaldırmamakta ve bu sebeple kırık kulak , kıvrık kulak isimleri almıştır. 

🔸Eklemlerinde de aynı sorun olduğundan aslında bu kedi ırkının yürürken bile canlarını yanacağı ilerde osteoartiritin adı verilen eklem kireçlenmesi hastalığın oluşacağı ve ayak kemiklerinde anormal gelişmelerin oluşabileceği bilimsel olarak kanitlanmistir. 

🔸Bu genetiği bozuk olarak çoğaltılan hayvanın aslında acı cektigi ve üretim olayının olmaması gerektiği bazı hekimler tarafından savunulmaktadır ama üretim ticari boyutlarda olduğu, hayvan sahiplenmek isteyen insanların bu konuda bilgilerinin olmamasi gibi nedenlerden dolayı üretim olayinin önüne geçilmez bir hal almış durumdadır.

⛑️Hekimden Uyarı:

🔹Sevimli olduğu aşikar olan bu kedi ırkının aslında bir genetik bozuklugu olduğu ve bu genetik bozukluğun ilerde sorunlar oluşturduğunu belirttim. Düşünün bir çocuğunuz var ve bu cocgunuzun eklem kıkırdaklarında bir genetik bozukluk var ve iylesmeyen bir hastalık. Siz sadece sevimli olduğu için ve üremesi sonucunda yavrularinda da aynı genetik bozukluğun oluşacağını bile bile siz evladinizin çocuklarından sırf ticari kafa yapısı olarak izin verir miydiniz ? 
Kediler hangi ırk olursa olsun hepsi çok sevimli hayvanlardır ve sahiplendiğinizde emin olun sokak kedi tabir edilen tekir kediler ile 5000- 10000 TL ile satın aldığınız kedi arasında cidden sevimlilik olarak fark olmadığını anlayacaksınız . Size tavsiyem lütfen bu ırka çok fazla talep edilmemesi. Her canlının sağlıklı olarak bir hayat yaşama hakkı vardır , lütfen bu sözümü unutmayın. Sağlıklı evcil dostlarıniz ile size uzun mutlu yıllar diliyorum .

30 Ağustos 2021 Pazartesi

KÖPEĞİME GÜNLÜK NE KADAR MAMA VERMELİYİM

KÖPEĞİME GÜNLÜK NE KADAR MAMA VERMELİYİM 

🔸Merhabalar, Köpeğime günlük ne kadar mama vermeliyim ? Köpeğim sürekli aç ve sürekli mama vermem doğru mu ? Kaç sefer mama vermem lazım gibi sorulara cevap olarak , 

1-) Köpeğinize  günde kilo ile değil gramla mama vermelisiniz öncelikle burada çoğu kişi hata yapıyor ve biraz fazla yese sorun olmaz diyip fazladan mama kabini dolduruyorlar. Bu tarz beslenme hayali ve yanlış bir beslenmedir. Günlük alacağı miktara göre vermeyi ihmal etmeyin. Köpeğinize gram olarak Örneğin 200 Gr. 600 Gr  gibi.  ayarlamalısınız. 

2-) Bu oranı köpeğin ırkına, kilosuna, enerji durumuna, yaptığı işe göre değişebilir.( iş köpeğimi, spor köpeğimi, çoban köpeğimi v.s. gibi) Ayrıca cinsine ve ortamına göre de değişir. 

3-)Genellikle ideal oran,

🔻 KÖPEĞİN KİLOSU x 20 dir. 
Örnegin,

🔹10 kg.lık köpek günde 10x%2= 200 gram 
🔹20 kg.lık köpek günde 20x%2= 400 gram gibi.

4-) Yavru köpeklerin haricinde de bu miktarlar günde iki öğün ( sabah ve akşam) olarak verilmelidir. 
Not: akşam gece değildir unutmayın.

23 Ağustos 2021 Pazartesi

MUHABBET KUŞLARININ BAKIM VE BESLENMESİ HAKKINDA HERŞEY

MUHABBET KUŞLARININ BAKIM VE BESLENMESİ HAKKINDA HERŞEY



1. BESLENMELERİ

🔸Muhabbet kuşları ve diğer pek çok evcil kuş, nefis bir tada sahip tüylü gurmelerdir. Dürüst olmak gerekirse, evcil hayvan dükkanından alınan standart tahıl karışımıyla bir süre idare edecekler. Ancak kuşlarınızın gerçekten iyi olmasını ve uzun süre sağlıklı kalmasını istiyorsanız, küçük bedenlerinin ihtiyaç duyduğu her şeyi saglamaktan başka onlara taze yem vermelisiniz. Aslında günlük olarak taze yiyecek vermelisiniz.

🔸Muhabbet kuşlarının ve insanlar tarafından beslenen diğer bazı kuşların sağlıklı beslenmesinde taze meyve ve sebzeler önemli rol oynamaktadır. Meyve ve sebzeler sadece vitamin ve mineral içermekle kalmaz, aynı zamanda kuşunuzun beslenmesine lezzetli katkılar da sağlar. Muhabbet kuşlarına sunabileceğin meyvelerin yanında çok çeşitli taze yiyecekler, tohumlar ve tahıllar vardır.

🔸Çoğu evcil kuş, sağlıklı kalmak için tohumdan daha fazlasına ihtiyaç duyar Çoğu kuş bakıcısı için sadece en iyisi muhabbet kuşları için yeterince iyi olsa da, onlara en sevdikleri yiyecekleri kalıcı olarak sunmamalısınız. Sprey darı çok popüler bir tedavidir. Unutmayın yüksek oranda yağ içeren tüm tohumlar ( kenevir , nijer tohumu veya susam gibi ), çok sık servis edilirse aşırı kiloya neden olur.

🔸Birçok evcil kuş, çoğu zaman kafeslerinde tutulur. Bu ne yazık ki kuşlarda egzersiz eksikliğine neden olur . Bu durum kuşlarınızın fazla kilo almasının yanında yağlı yiyeceklerle tüketerek sağlığı için büyük bir tehlike girmiş olur.

🔸Kilolu kuşlar hasta olma eğilimindedir. Bazılarının ayakları soyulmuş tabanlarından muzdariptir, bazılarının göğüs bolgeleri veya karınlarında yağ tümörleri gelişmiştir. Bu yağlı tümörler genellikle iyi huyludur, ancak kontrol edilemeyen bir şekilde büyüme eğilimindedir ve çok büyüdüğünde kuşu öldürebilir.

🔸Bir kuş aşırı kiloluysa, yağ birikintileri iç hayati organlara büyük bir yük bindirir ve onlara zarar verir. Bu tür sorunları önlemek ve muhabbet kuşunuza günlük serbest uçuş fırsatı vermek için darı gibi zengin yiyecekleri çok sık vermemeniz gerekir 

2. İÇME SULARI
  
🔸Kuş tohumlarının ve taze yemlerin yanı sıra muhabbet kuşları ve diğer evcil kuşların her zaman taze ve temiz içme suyuna ihtiyaçları vardır. Musluk suyunun içilebilir olmadığı bir ülkede yaşıyorsanız, kuşlarınız için içme suyu olarak şişelenmiş durgun su kullanabilirsiniz.
Muhabbet kuşunuzun içme suyunu günde en az bir kez yenilemeniz gerekmektedir. Büyük bir kuş kafesine, hayvanların muhtemelen banyo olarak da kullanacakları su dolu bir tabak koyabilirsiniz. Bu nedenle, plakayı düzenli olarak temizlemelisiniz.

🔸İçme suyuna vitamin veya ilaç eklerseniz daha da dikkatli olmalısınız. Hemen hemen tüm içme suyu kapları bakteriler için ideal bir üreme alanı olan çok miktarda şeker içerir. Bu nedenle, bardakları veya tabakları günde iki kez mümkün olduğunca deterjansız sıcak su ile yıkamanız daha iyi olur.


3. GIDA PARAZİTLERİ
  
 🔸Kahverengi Ev Güvesinin Tırtılı (Hofmannophila pseudospretella) Uygun olmayan gıda depolaması parazit istilasına neden olabilir. Bazı parazitler kuşlarınız için zararlı olabilir. İstila genellikle tahıllar dükkanlara veya bayilere satılmadan önce meydana gelir. Yumurta veya larva şeklinde bazı parazitler fark edilmeden evinizi istila eder. En kötü durumda, kontrolsüz bir şekilde çoğalacaklar ve tahıl veya nişasta içeren her şeyi istila edecekler.
Birçok parazit sadece kuş tohumlarında değil, aynı zamanda un, yulaf ezmesi ve diğer bütün yiyeceklerde de gelişir. (Büyük) bir parazit istilasından kaçınmak için, tahılları ve tohumları her zaman parazitlerin salgın yayılmasını önleyecek şekilde saklamalısınız.

♦️Ne yapmalıyız

3.1. Parazitler

🔸Bazı parazitler kuşlarınızın sağlığına zarar verebileceğinden, bulaşmış yiyecekleri atın.

3.2. Böcekler

🔸Testere dişli tahıl böceği birçok farklı türde tahıl veya tohumda gelişirler. Uçabildikleri için, musallat olan tahıllar veya tohumlar hava geçirmez kaplarda saklanmadıkça gıda depolarında hızlı ve verimli bir şekilde yayılırlar. 


3.3. Akarlar ve un akarları

🔸Bu parazitler çok küçüktür ve çoğu durumda çıplak gözle görülemezler. Enfekte tohumlar genellikle küflü bir kokuya sahiptir.

🔸Yiyeceklerinizi akarlara karşı kontrol etmek için şunları deneyin:

🔹Tohumları küçük bir kaba koyun ve bir höyük oluşturduklarından emin olun. Gece boyunca rahatsız edilmeden bırakın. Ertesi sabah, bazı tohumlar fincanın etrafına dağılırsa ve fincandaki tümsek "düzleşmiş" görünüyorsa, tohumlar akarlarla musallat olduğunu anlaşılır. 
🔹Kuşlarınıza asla kene bulaşmış tohumları beslemeyin, ciddi hazımsızlıklara ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir, en kötü durumda ölümcül sonuçlar doğurabilir.


3.4. Tahıl Güvesi (Sitotroga gevrekella)

🔸 Kuşların yiyecek kabında kanatlı parazit tespit ederseniz büyük olasılıkla bir Tahıl Güve (olan Sitotroga cerealella ) veya Kahverengi Evi-güve ( Hofmannophila pseudospretella) ' dir. Bu böcekler yaklaşık bir santimetre (yaklaşık yarım inç) uzunluğundadır, kahverengimsi ila grimsi kanatları vardır ve kanat açıklığı yaklaşık 2 santimetredir. Dokuma giysi güvesine benziyorlar, ancak bu tür daha kahverengimsi. Tahıl Güvesi veya Kahverengi Ev Güvesinin antenleri oldukça uzun ve incedir. Bu güveler yumurtalarını yiyeceğe bırakır ve bu da sorunlara neden olabilir.

3.5. Kahverengi Ev Güvesinin Tırtılı

🔸Normalde, güveleri veya kurtçukları tespit ettikten sonra 2 gün boyunca derin dondurucuda saklarsanız ve böylece parazitleri öldürürseniz, tahıl güvelerinin bulaştığı yiyecekler kuşlar için yenilebilir. Kuşlar ölü güveleri bile yiyebilir. Yine de ölü parazit içeren yiyecekleri stoklamak çok hijyenik değildir. Bu nedenle parazit bulaşmış tahılları atmanızı tavsiye ederim.

4. YEMLERIN SAKLANILMASI
  
  🔸Kuş tohumlarının mümkün olduğunca uzun süre taze ve sağlıklı kalması için serin ve kuru bir yerde saklanması gerekir. Yalnızca bir ya da iki muhabbet kuşu ya da evcil kuş besleyenleriniz için, yerel süpermarketten alacağınız standart boyutlu gıda paketleri ile sorun yaşamayacaksınız. 

🔸İkiden fazla muhabbet kuşunu veya bu muhabbet kuşlarından küçük bir sürüyü beslerseniz, özel satıcılardan veya özel ve çok çeşitli evcil hayvan dükkanlarından daha fazla miktarda yiyecek satın almak iyi bir fikir olabilir. Kuş tohumlarını toplu olarak satın alırsanız, en iyi şekilde hava geçirmez kaplarda veya plastik kutularda saklamalısınız. İkramları ve mera tohumlarını saklamak için dondurma kutuları uygun kaplardır. Bu tür kaplar, evinize tahıl veya tohumlarla getirilen parazitlerin diğer kuş tohumlarına yayılmaması gibi bir avantaja sahiptir.

🔸 Kaplardaki kuş yemlerini parazitler için düzenli olarak kontrol edin. Yiyecekler tuhaf kokuyorsa veya birbirine yapışıyorsa, bunun nedeni genellikle kapların dibinde toplanan nişasta yiyen parazitler olabilir.

🔸 Enfekte olmuş kuş tohumlarını hemen atın ve saklandıkları kabı yıkayın veya dezenfekte edin.

🔸Tahılları ve tohumları dondurmak , onları uzun bir süre veya sıcak bir yaz boyunca taze tutmanın bir başka kullanışlı ve hijyenik yoludur. Ancak bir sorun var ki, tohumları dondurucudan aldığınızda nem sorun olacaktır. Soğuk tohumlar buğulanacak ve çözüldükten sonra biraz nemli kalacaklardır. Bu nem küflenmeye neden olabilir. Özellikle daha büyük muhabbet kuşları ve papağanlar için tohum karışımları, bu gibi durumlarda genellikle küflenen bazı tahıllar içerir.

Kuş yemlerini ne kadar süre saklayabilirsiniz?

🔸Plastik kutularda saklanan kuş yemi yaklaşık üç ila altı ay taze kalır. Daha sonra vitaminlerin çürümesi olumsuz etkilerini göstermeye başlar ve besin ilk baştaki kadar sağlıklı olmaz. Bir yıl sonra, çoğu besin gitti.

🔸Kuş yeminizi yarım yıldan daha uzun süre saklamak istiyorsanız, dondurabilirsiniz. Bir dondurucuda yaklaşık iki yıl boyunca taze ve sağlıklı kalacaktır.

🔸Diğer önemli detaylar kuş tohumlarını dondurmayıp plastik kutularda saklamanız durumunda lütfen serin ve kuru bir yere koymayı unutmayınız. 

🔸Kalıcı yapay ışık veya doğrudan güneş ışığı olmamalıdır. Sıcaklık ve ışık besinlerin çürümesini hızlandırır ve bu nedenle kuş tohumlarını karanlık bir yerde saklamak herzaman istenilen bir durumdur.


5. TAZE BİTKİLER
  
  🔸Bizler için taze kekik ve çok lezzetli otları her gün pişirdiğimiz birçok yemek içine lezzet katsın diye koyarız ve mutfağımızın vazgeçilmez çok lezzetli malzemelerdir. Bu narin ve aromatik baharatlar, yapraklar ve saplarla yemeğimize lezzet katmaktan çok daha fazlasını yapabilir. Birçok kuş da taze ot yemeyi sever. Bu bitkilerden bazıları, doğal ilaçlar oldukları için kuşunuzun sağlığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Bu bölümde evcil kuşlar için yenilebilir bitkilerin bir listesini paylaşacağım.

Muhabbet kuşları için lezzetli otlar:

🔹Roka
🔹Fesleğen
🔹Ayı sarımsağı
🔹Hodan Burnet
🔹Havuç (yeşil kısımlar)
🔹Frenk maydanozu
🔹Frenk soğanı
🔹Kişniş
🔹Tere Dereotu 
🔹Rezene (yeşil kısımlar)
🔹Kuzukulağı
🔹limon balsamı Limon otu
🔹Mercanköşk 
🔹Melisa
🔹Nane
🔹Kekik 
🔹Maydanoz 
🔹Semizotu
🔹Biberiye 
🔹Adaçayı 
🔹Tuzlu tarhun 


🔸Birçok kişi maydanozun kuşlar için zehirli olduğunu iddia ediyor. Yüksek dozlarda zehirli maddeler içerdiği doğrudur. Ancak bu potansiyel olarak tehlikeli maddelerin her ikisi de sadece maydanozda çok küçük dozlarda bulunabilir. 

🔸Evcil kuşlarınıza sadece az miktarda maydanoz verirseniz, bu yem onlara hiçbir şekilde zarar vermez. Ancak maydanozda kalsiyum bağlayan maddeler bulunduğundan kuşlarınızın kalsiyum eksikliği yaşamadığından emin olun. Bu mineral eksikliğinden muzdarip olan kuşlar çok fazla maydanoz yerse sağlık sorunları daha da kötüleşebilir. ⛑️

 🔸Çoğu kuş ilk başta çok aromatik bitkilere alışmalıdır. Ancak çoğu durumda bir süre sonra bu bitkilerden kemirmeyi severler. Ancak lütfen bu bitkilerden kuşlarınıza yalnızca küçük miktarlarda servis yapın, çünkü bu bitkiler, kuşların mahsullerinde veya sindirim sistemlerinde kuşların mukozasını tahriş edebilecek çok sayıda uçucu yağ içerir.

6. MEYVELER
  
  🔸Taze yiyecek yemeye alışmış birçok evcil kuş için meyveler çok değerlidir ama her nasılsa, meyveyi bilmeyen bazı kuşlar onu yemezler, hatta kendilerine sunulduğunda bile korkabilirler. Kuşlarınıza tatlı elma veya armut sunmaya devam ederseniz, bir gün en inatçı ve yememek için direnen kuşunuz bile büyük olasılıkla bu meyvelerin tadını sevmeye başlayacaktır.

🔸Taze meyvenin bir başka avantajı da, evcil bir kuşun günlük yaşamına eğlence getirmesidir. Birçok kuş yiyecekleriyle oynamayı sever ve ayrıca besinler (vitaminler, mineraller) kuşlarınız için çok büyük bir sağlık yararı ile ilişkilidir. 

🔸Onlara farklı türde meyveler sunmalısınız çünkü tüm kuşların en sevdikleri yiyecekleri vardır ve çeşitli taze yiyecekler sunarak kuşlarınız en çok neyi sevdiklerini seçebileceklerdir.

Kuşlarınızın Seveceği ve  Sağlıklı Meyve Türleri:

🔹elma
🔹Kayısı
🔹Asya Armudu
🔹Muz
🔹Böğürtlen
🔹Siyah frenk üzümü
🔹Kara mürver
🔹Siyah erik
🔹Kan portakalı 
🔹Yaban mersini
🔹kavun
🔹Üzüm
🔹Kiraz
🔹kızılcık
🔹Hurma (kurutulmuş)
🔹Ejder meyvesi (Pitaya)
🔹İncir (taze veya kurutulmuş)
🔹Ballı kavun 
🔹Yaban mersini 
🔹Kivi meyvesi
🔹Yenidünya
🔹Mango
🔹dut 
🔹Şeftali
🔹Papaya
🔹Şeftali
🔹Armut
🔹Ananas
🔹Ayva
🔹Ahududu
🔹Frenk üzümü
🔹Şaron
🔹Çilek
🔹mandalina 
🔹Tamarillo (Ağaç domatesi)
🔹Sarı erik

🔻Mandalina, portakal ve kivi gibi meyve türleri çok fazla doğal asit içerir. Bazı kuşlar, bu tür yiyecekleri çok yemeleri durumunda sindirim sistemi ile ilgili sorunlar gösterme eğilimindedir. Bu nedenle, yalnızca küçük miktarlarda servis ettiğinizden emin olmalısınız.

🔻Bazı gıda mağazaları, ekstra tatlandırılmamış kuru hurma ve incir sunar. Bu tür kuru hurma ve incir, evcil kuşlara servis edilebilir. Lütfen bu mamayı onlara çok sık vermeyin çünkü çok fazla fruktoz içerir ve kuşlarınız bundan çok fazla kilo alabilir.

🔻Herhangi bir tür kavun ve karpuz  tüm evcil kuş türleri için çok iyi gelen bir üründürler.

4🔻Evcil kuşlar, dut bitkisinin sadece meyvelerini değil yapraklarını da yemeyi severler.

⛑️ Hekimin Notu 1 

🔸Lütfen aşağıdaki meyveleri asla kuşlarınıza sunmayın,

🔹Avokado (çekirdeğe yakın kuşlar için çok yağlı ve zehirli)
🔹Taze hurma (çok fazla tabaklama maddesi içerirler)
🔹Greyfurt, Pomelo (çok fazla sitrik asit ve acı)
🔹Kumkuat (çok asidik)
🔹Çarkıfelek (neredeyse tüm türleri çok fazla sitrik asit içerir)
🔹Trabzon hurması, olgunlaşmamış (çok fazla bronzlaştırıcı madde içerir, olgun olanlar uygundur)
🔹Limon veya Kireç (çok fazla sitrik asit)

7. TAHILLAR VE TOHUMLAR

🔸Muhabbet kuşları için tohum karışımını Evcil hayvan dükkanlarında veya diğer mağazalarda muhabbet kuşları veya diğer evcil kuşlar için farklı tohum karışımları bölümlerinde  bulabilirsiniz. Fiyatlar çok çeşitlidir ve çoğu insan en pahalı karışımların en sağlıklıları olduğunu düşünebilir. Bu her zaman doğru değildir, bu yüzden kuş yemi hakkında neyin önemli olduğunu bilmelisiniz. Bu tohumların bazıları, paketin üzerindeki son kullanma tarihine göre uygun görünüyor. Ama bu yemler gerçekten taze ve sağlıklı mı? Yiyecekler yanlış bir şekilde saklanırsa veya güneşe veya ısıya maruz kalırsa yapısındaki vitaminler bozulur ve en kötü durumda tohumlar artık taze olmaz. Mamayı satın almadan çok önce ve hatta evcil hayvanlarınıza hemen servis etseniz bile sağlıklı içerikleri yok edilmiş olabilir. Bu olursa, vitamin eksikliği meydana gelir ve ben vitaminli sağlıklı yemler verdiğim halde hayvanim sürekli yorgun, bitkin hasta gibi şikayetler başlar.

8. BİTKİSEL ÇAYLAR

🔸Kuş bakıcıları için ilaç sandıklarında bir çeşit bitki çayı bulundurmaları tavsiye edilir. Bir çok hastalığın iyileşmesine destek olmak istemeniz durumunda bitki çayları çok önemli olabilir. Bu tür bitkisel infüzyonlar, daha zayıf rahatsızlık durumunda da yardımcı olabilir. Bitki çaylarının en önemli çeşitlerini bu bölümde bulabilirsiniz. Kuşunuz aniden hastalanırsa hazırlıklı olmanız için onları evde az miktarda bulundurmakta fayda vardır.

🔸Hasta kuşunuza sade içme suyu yerine ne tür bitki çayı ikram etmek isterseniz isteyin, lütfen çayı çok kaynatmayın. Ve tabii ki çayı servis etmeden önce oda sıcaklığına soğutmalısınız. Çayı poşet çaydan hazırlıyorsanız paketin üzerinde bulunan hazırlama talimatlarını takip etmelisiniz. Bunu yaptıktan sonra lütfen çayı yaklaşık yarım bardak saf su ile seyreltin (hazırladığınız çaya hazırlama talimatlarına göre %50 saf su ilave edin demektir).

🔸Çayı daha besleyici hale getirmek için dekstroz veya bal eklenebilir. Kuşunuz için toplama kafesinde ortak bir su çeşmesi kullanıyorsanız, tam bir su çeşmesi için en fazla yarım çay kaşığı dekstroz kullanın. Aksi durumlarda yüksek dozda dekstroz veya bal karıştırırsanız, bir kuş için sağlıklı olmaz.

🔻Kuşumuz herhangi bir böbrek hastalığından veya mantar enfeksiyonundan muzdaripse son derece dikkatli olmalısınız. 

🔸Koşullara göre dekstroz veya bal, kuşun organları glikozu sindiremeyebileceğinden ciddi sorunlara neden olabilir; bu nedenle hastalık daha da kötüleşebilir. Bu nedenle rahatsızlığı olan kuşlarda ince hekime danışılmalıdır.

🔸Herhangi bir şekerin kuşunuza zarar vereceğinden endişeniz yoksa, içme suyuna veya çayına bir miktar vitamin takviyesi de ekleyebilirsiniz. Dozla ilgili olarak, lütfen paket üzerindeki talimatları izleyin. 

⛑️ Hekiminden Notu 2

🔸 Sıcak suya herhangi bir vitamin takviyesi eklemeyin çünkü bu sağlıklı etken maddeyi yok eder; gıda takviyesi etkisiz olacaktır.

8.1. Anason Çayı

🔸Kuşunuz kabızlık çekiyorsa, ona içme suyu yerine anason çayı verebilirsiniz. Bu çayın olağanüstü antikonvülzan etkileri vardır ve kuşların bu tür tatsız durumları atlatmasına yardımcı olacaktir.

8.2. Isırgan Otu Çayı

 🔸Isırgan otu çayı çok iyi detoksifikasyon etkilerine sahiptir. Naturopatide, ısırgan otu, böbrek rahatsızlığından muzdarip hastalarda detoksifikasyon ve temizlik için bir ilaç olarak kullanılır. Isırgan otu, içerdiği vitaminler nedeniyle oldukça sağlıklı olan bir yem bitkisi olarak da kullanılabilir.

8.3. Rezene Çayı

🔸Antikonvülzan etkileri sayesinde, kuş sahibiyseniz rezene çayı ecza dolabınızın kesinlikle olmalıdır. Rezene çayı kabızlık ve şişkinlik durumunda rahatlama sağlar. Ayrıca, kuşunuz bir maya enfeksiyonu (mikoz, pamukçuk veya AGY/GLS ) geçirdiğinde ekin veya karın içinde çok fazla gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

8.4. Papatya Çayı 

🔸En değerli şifalı bitkilerden biri de papatyadır. Bu bitkinin çiçeklerinden yapılan çayın iltihap önleyici etkileri vardır. Bu nedenle papatya çayı bulaşıcı hastalıkların tedavisi sırasında çok faydalıdır. Ayrıca soğuk algınlığı veya başka bir hastalık varsa, papatya çayı tüylü hastalarınızın rahatsızlıklarını hafifletebilir. 
🔸Papatya çayı ile tedavi edebileceğiniz bir diğer önemli sağlık bozukluğu ise yanlış beslenmeden kaynaklanan ishaldir. Papatya çayı buharlarının solunması, soğuk algınlığı ve solunum sisteminin diğer hastalıklarının çok etkili bir ek tedavisidir.

8.5. Siyah Çay

🔸Birçok durumda hasta kuşa dolaşımını uyarmak için siyah çay ikram etmek mantıklı ama pek tavsiye edeceğim bir çay değil.

8.6. Kekik Çayı

🔸Mantar önleyici ve mantar önleyici etkileri nedeniyle kekik çayı, megabakteriler (AGY) veya GLS tedavisi veya mayalara (mikoz, pamukçuk) karşı tedaviler sırasında çok yararlı ve iyileştirici etkiye sahiptir.

9. SEBZELER

 Evcil kuslari beslemeye uygun birçok taze sebze türü mevcuttur. Sahipleri bu taze yiyecekleri düzenli olarak sunarsa, çoğu seçici kuş bile sebzeye alışabilir. Ancak çoğu sebze lezzetli ve sağlıklı olsa da nasıl yetiştirildiklerini düşünmek önemlidir. Bazı sebzeler pestisit kalıntıları ile kirlenmiştir. Bu toksik maddeler evcil kuşlarda ciddi zehirlenmelere neden olabilir. Bu tür zehirlenmeler organlara zarar verebilir ve hatta ölümcül olabilir. Bu nedenle kuş sahipleri, organik sebzeleri seçmeli veya sebzelerde  pestisit kalıntıları bulunmamalıdır.

Sağlıklı sebze türleri:

🔹Patlıcan 
🔹Pancar (taze) 
🔹Brokoli
🔹Brüksel lahanası (dilimlenmiş)
🔹Lahana 
🔹şalgam 
🔹Havuç 
🔹Karnabahar 
🔹Kereviz sapları
🔹Pazı (mangel) 
🔹Hindiba 
🔹Mısır (sütlü ve yumuşak) 
🔹Salatalık 
🔹Rezene 
🔹Sarımsak 
🔹Bezelye 
🔹Marol
🔹Yerelması 
🔹Kuzu Kulağı marulu  
🔹Pırasa 
🔹Soğan 
🔹Havuç 
🔹 Patates
🔹Kabak 
🔹Semizotu 
🔹Turp 
🔹Ispanak 
🔹Taze soğan
🔹Tatlı patates (pişmiş) 
🔹Domates 
🔹Şalgam (şalgam yeşillikleri)

⛑️ Hekimin Notu 3

🔸Soğan, taze soğan, pırasa ve sarımsak gibi sebzelerin içerdikleri maddelerin kırmızı kan hücrelerini patlatarak kansızlığa yol açabileceğinden kuşlar ve evcil hayvanlar için zararlı olduğu belirtilmektedir. Bu yiyeceklerin küçük miktarlarda servis edildiğinde kuşlara zararsız olduğunu yazan bazı kaynaklarda bulunmakta. Eger ki kuşunuzun bir sağlık sorunu yok ise çok az miktarda Kuşunuza vermenizde sakınca gormuyorum.

⛑️ Hekimin Notu 4

🔸Evcil kuşlarınıza asla Avokado vermeyin. İki önemli nedeni var; Avokadonun çok yağlı olması  ve başka bir önemli noktasi, çekirdeğe yakın kısımlarının (tohumlar) kuşlar için zehirli olmasıdır.



KEDİLERDE ENTROPİYUM

KEDİLERDE ENTROPİYUM  Entropiyum, göz kapağının bir bölümünün içe doğru (göz küresine doğru) döndüğü, ters olarak konumlandığı g...